Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spaanse fietsregels

Gepubliceerd op 24 november 2022 om 07:36

Je moet wel geen rijbewijs hebben om op Spaanse wegen te mogen fietsen, maar er zijn wel speciale verkeersregels voor een fietser in Spanje en die zou elke fietser  moeten kennen en tenminste als je veilig fietsen wilt in het hectische Spaanse verkeer. De meeste verkeersregels voor de fietser zijn algemene aart die op alle wegen van toepassing zijn, maar verschillende regels zijn specifiek voor het fietsen op autowegen. Hieronder vind je belangrijkste Spaanse fietsregels en de boetes die je daarvoor kunt krijgen.

20 SPAANSE VERKEERSREGELS VOOR DE FIETSER

In 2020 overleden 21 fietsers in Spanje, een klein deel van de 1370 mensen die op de Spaanse wegen om het leven zijn gekomen maar nog steeds een te groot aantal. Automobilisten moeten rekening houden met fietsers en fietsers moeten op hun beurt rekening houden met het andere wegverkeer. En ook fietsers moeten zich aan regels houden waaronder de volgende 20 die door de Spaanse verkeersdienst DGT  zijn aangegeven.

Booking.com

Regel 1 / Tijdens het fietsen maak je geen gebruik van de mobiele telefoon, hoofdtelefoons of luidsprekers. Boete 200 euro.

Regel 2 / Als je als fietser plots moet stoppen kun je dat aangeven door je arm gestrekt op en neer te bewegen. Dit is niet verplicht maar wel erg veilig voor verkeer dat achter je rijdt.

Regel 3 / Als er een fietspad is, is het veiliger (maar niet verplicht) om daar gebruik van te maken.

Regel 4 / Op de fiets rijden doe je niet dronken. De algemene regel van maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed of alcohol in uitgeademde lucht hoger dan 0,25 milligram per liter is ook van invloed op fietsers. Boete tussen de 500 en 1000 euro.

Regel 5 / Op de fiets mag je maar een extra persoon tot maximaal 7 jaar meenemen (dus geen twee kinderen, voor en achter). Het niet correct meenemen van een kind, bijvoorbeeld zonder kinderzitje, heeft een boete van 100 euro.

 

Regel 6 / Als je in het donker fietst, in tunnels of onder een weg door moet je wit licht voor en achter rood licht hebben. Iets wat dus verplicht is maar wat in de praktijk helaas weinig gebeurt. Boete 200 euro.

Regel 7 / Fietsers moeten voetgangers voorrang verlenen als dat aangegeven is zoals bij zebrapaden. Boete 200 euro.

Regel 8 / Fietsers hebben voorrang op gemotoriseerd verkeer als de fietsers op fietspaden of de daarvoor bestemde weghelften fietsen. In andere gevallen gelden de normale verkeersregels. Boete 200 euro.

Regel 9 / Als fietsers in een groep op een rotonde rijden hebben ze voorrang, allemaal dus van de eerste tot de laatste fietser. Dat geldt ook voor andere kruispunten, wanneer de eerste van de fietsers al op het kruispunt fietst. 

Regel 10 / Alle fietsers moeten voordat ze beginnen met fietsen rekening houden met ander wegverkeer om geen gevaarlijke situaties te veroorzaken. Boete 200 euro.

 

Regel 11 / Fietsers moeten altijd signalen en stoplichten respecteren, net zoals al het andere wegverkeer. Rij je door een rood stoplicht dan is de boete tussen de 150 en 500 euro.

Regel 12 / Fietsers moeten veranderingen in richting aangeven door armbewegingen, ga je naar rechts of links, dan steek je je arm uit. Boete 200 euro.

Regel 13 / Het dragen van een fietshelm is verplicht voor fietsers tot 16 jaar. Vanaf 16 jaar is dat binnen de bebouwde kom niet verplicht (daarbuiten wel) maar wordt het wel aangeraden. Boete 200 euro.

Regel 14 / Fietsers moeten als ze gebruikmaken van een zebrapad om over te steken lopen en niet fietsen. Boete 200 euro.

Regel 15 / Fietsen op de stoep en voetgangersgebieden mag niet, maar niet als aangegeven staat dat dit wel mag. Boete 100 euro.

Regel 16 / Fietsers moeten binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de rechterkant fietsen. In groepsverband mag met twee fietsers naast elkaar gefietst worden om de zichtbaarheid te vergroten. Boete 100 euro.

Regel 17 / Als het verplicht is om de lichten aan te doen op de fiets, moet de fiets ook reflectoren hebben zodat een fietser vanaf 150 meter afstand te zien is. Boete 80 euro.

Regel 18 / Buiten de bebouwde kom is het dragen van een fietshelm verplicht behalve als dat vanwege medische redenen niet kan, bij lange beklimmingen en bij buitengewone hitte. Boete 200 euro.

Regel 19 / Fietsers moeten op een grote weg gebruikmaken van de zijstrook aan de rechterkant wanneer aanwezig. Boete 200 euro.

Regel 20 / Wanneer in groepsverband gefietst wordt mogen twee fietsers naast elkaar rijden om de zichtbaarheid te vergroten. Doe je dat met meer fietsers dan is de boete 100 euro … per fietser.   

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :