Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

19 Maart de Spaanse feestdag San José

Gepubliceerd op 18 maart 2023 om 10:23

Op 19 Maart viert Spanje de feestdag San José, maar waar is de feestdag San José ook een vrije dag? Sint Jozef, zoon van Jacob volgens de bijbelse geschriften, werd geboren in Bethlehem en woonde een groot deel van zijn leven in Nazareth.Hij werd gekozen als bewaarder en bewaker van Jezus. Zijn figuur vertegenwoordigt trouw en mannelijke nederigheid.Sint-Jozef wordt erkend als de universele beschermheer van de katholieke kerk en van de arbeiders. Het beroep van timmerman wordt aan hem toegeschreven, hoewel sommige manuscripten hem omschrijven als een ambachtsman.

Op 19 maart staat bijna heel Spanje niet alleen stil bij Vaderdag of ‘Día de Padre’, maar ook bij San José. Jaren geleden was dit een nationale feestdag en ook een vrije werkdag, maar nu kunnen regionale overheden ervoor kiezen om dit een vrije feestdag te laten zijn. In 2023 valt San José echter op een zondag en dus is dat al een vrije dag, maar in welke autonome regio hebben werknemers een dagje vrij op maandag 20 maart?

Booking.com

In Spanje wordt op 19 maart de feestdag van San José gevierd, een belangrijke religieuze feestdag die ter ere van de heilige Jozef wordt gevierd. San José (Sint Jozef in het Nederlands) was de aardse vader van Jezus Christus en is de patroonheilige van de timmerlieden, werklieden en arbeiders.

San José is een belangrijke feestdag in Spanje en wordt door het hele land gevierd, hoewel de vieringen in sommige regio’s intenser zijn dan in andere. In Valencia en de Balearen is deze dag bijvoorbeeld een officiële feestdag en worden er traditionele festiviteiten georganiseerd. 

 

De vieringen beginnen meestal op de avond van 18 maart, ook wel bekend als de “Vigilie van San José”. Op deze avond worden er processies georganiseerd en vinden er religieuze ceremonies plaats. Op de dag zelf worden er vaak missen opgedragen ter ere van San José. In 2023 is er alleen een vrije werkdag in de Comunidad de Madrid, maar niet op zondag, maar op maandag 20 maart.

 

Fallas in Valencia

Een ander belangrijk onderdeel van de vieringen in Valencia zijn de ‘fallas’, gigantische beelden die gemaakt zijn van papier-maché en die verschillende thema’s uitbeelden. Deze beelden worden vaak maanden vooraf gemaakt en worden tentoongesteld in de straten van steden en dorpen. Op de dag van San José worden de ‘fallas’ verbrand tijdens een spectaculair vuurwerk, waarbij de hele stad uitloopt om het spektakel te aanschouwen.

Naast de ‘fallas’ zijn er ook veel andere activiteiten die plaatsvinden tijdens San José. Zo worden er vaak concerten georganiseerd, zijn er kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht en worden er traditionele dansen opgevoerd.

 

San José is dus een belangrijke feestdag in Spanje, die niet alleen religieus van aard is, maar ook een belangrijk cultureel evenement vormt. Het is een dag waarop Spanjaarden samenkomen om te vieren en te genieten van al het moois dat hun land te bieden heeft.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :