Drie maanden schoolvakantie in Spanje

Gepubliceerd op 24 juni 2023 om 10:48

De Spaanse schoolkinderen gaan weer 3 maanden op vakantie en zullen weer van hun  vrije dagen tijdens de warme, hete zomer genieten. Momentaan zijn de schoolkinderen in Spanje aan hun zomervakantie begonnen die rond 11/12 september teneinde zal gaan, dat zijn dus drie heerlijke maanden zomervakantie met heel veel plezier. De kinderen vinden het prima om een zo lange vakantie te hebben, maar experts denken daar anders over en zeggen deze vakantieperiodes hebben een negatief effect op het leerproces en het wordt tijd om dit te veranderen.

zwarte vlaggen in spanje

De meeste schoolkinderen zijn nog steeds erg blij met drie maanden zomervakantie aan een stuk door terwijl er toch ook kinderen zijn die liever naar school gaan met hun vriendjes of vriendinnetjes. De ouders zijn eigenlijk ook niet echt blij met drie maanden kinderen om hen heen, als ze al tijd hebben voor hun kinderen. In veel gevallen zijn de opa’s en oma’s de klos want de ouders moeten wel gewoon werken.

Booking.com

De aanvangsdata van de extra lange zomervakantie is per autonome deelstaat verschillend maar ligt meestal tussen de 20 en 22 juni. De aanvang van de scholen gebeurt dan meestal weer tussen 11 en 15 september. Als het aan experts op het gebied van onderwijs ligt moeten kinderen veel minder lang vakantie hebben en moet het Spaanse schoolsysteem zich meer gaan aanpassen aan de zomervakantieperiodes die ook in andere Europese landen gelden. Spanje is op dit moment het land binnen Europa met de langste schoolvakantie.

Waarom zo lang

Waarom hebben Spaanse schoolkinderen nu eigenlijk zo lang vrij? Een van de belangrijkste redenen was/is de hoge temperatuur gedurende de zomermaanden maar dat is allang niet meer zo lastig op de scholen vanwege de airconditioning die de meeste scholen hebben. Al zijn niet alle scholen goed voorbereid op warm weer, iets wat ook wel blijkt als het warmer begint te worden of na de zomer nog steeds warm is en waar sommige scholen niet voor verkoeling kunnen zorgen

 

Daarnaast vielen vroeger de lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender vanwege de aanplant en oogst periodes in de zomermaanden terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen naast school ook meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo maar het Spaanse schoolsysteem is een beetje vast blijven zitten.

 

Goed of niet goed

Volgens studies zijn lange onderbrekingen van school niet goed aangezien de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen graag dat het huidige systeem verandert en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaat, zodat de studenten tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter verdeeld wordt over het jaar.

Cantabrië is anders

Enkele jaren geleden is men in de regio Cantabrië begonnen met het verdelen van de vakantieweken. Zo zullen de schoolkinderen elke keer twee maanden les hebben en dan een week vrij, een wat meer Europees model dat ook in Frankrijk gehandhaafd wordt. Volgens de Cantabrische regionale overheid is een verdeling van de vrije dagen beter voor de kinderen waarbij men de druk van het leren even wegneemt.

Men heeft nog steeds 175 schooldagen alleen de verdeling is iets anders dan in de rest van Spanje. Het is een hele verandering vergeleken met de rest van Spanje, maar niet iedereen is daar zo blij mee. Wat dacht je van de ouders die nu extra dagen vrij moeten nemen om op de kinderen te letten of dat moeten overdragen aan de opa’s en oma’s.

     

    ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

    SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

    WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

    MISSCHIEN OOK INTERESSANT :