Ken je de vijf seconden regel?

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 10:00

De Spaanse Guardia Civil heeft op Twitter en verschillende andere sociale netwerken de vijf seconden regel gepubliceerd met handige info diversen tips over het welzijn van huisdieren in het algemeen. Nu we in Spanje  weer eens in een hittegolf zitten (en er zullen er vast nog wel meer volgen) heeft men de vijf seconden regel geplaatst en uitgelegd.

Ken je de vijf seconden re

Maar wat is de vijf seconden regel dan? Eigenlijk is het heel simpel. Houd je hand vijf seconden op heet asfalt en dan weet je wat honden onder hun poten voelen. De Guardia Civil omschrijft dit als de ‘regla de 5″

Booking.com

Als het erg warm is wordt het asfalt twee of meer keren warmer en dat kan voor verbranding zorgen. Vergelijk het met lopen op het warme zand op een strand waarbij je blij bent als je in het verkoelende zeewater of op je handdoek bent. Mensen dragen schoenen en voelen het warme asfalt niet maar honden hebben die luxe niet.

Om aan te geven hoe warm asfalt kan zijn enkele voorbeelden;

 

 • Buitentemperatuur: 25 graden = temperatuur van het asfalt: 51,6 graden
 • Buitentemperatuur: 30 graden = temperatuur van het asfalt: 57,2 graden
 • Buitentemperatuur: 30,5 graden = temperatuur van het asfalt: 61,7 graden

 

Daarom is het beter om met warm en heet weer je hond ’s morgens voor de hitte of ’s avonds na de hitte uit te laten. Overdag dien je zoveel mogelijk schaduw op te zoeken waar de hond zijn of haar behoeftes kan doen zoals onder een palmboom. Daarnaast is wandelen over gras aan te raden, omdat dit veel koeler is dan het warme asfalt in Spanje.

 

  ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

  SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

  WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

  MISSCHIEN OOK INTERESSANT :