Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Rijden met slippers in Spanje

Gepubliceerd op 29 juli 2023 om 10:49

Gebruikers vragen de Guardia Civil om meer details en uitleg wanneer rijden met slippers tot een boete kan leiden. Met de komst van de zomer, en dus het strand- en zwembadseizoen, verruilen burgers gesloten schoeisel voor de typische sandalen, slippers of krabschoenen. Iets frisser om de hoge temperaturen tegen te gaan en meer geschikt om in bad te gaan. Chauffeurs zijn in deze situaties echter gedwongen om extra schoeisel te dragen, aangezien het verboden is om slippers te gebruiken om te rijden... Of toch niet? 

DE GUARDIA CIVIL LEGT UIT WAAROM JE NIET MET SLIPPERS MAG RIJDEN. 

Dit is een wijdverspreide stelregel in de samenleving, hoewel het erop lijkt dat burgers het al jaren bij het verkeerde eind hebben. De Guardia Civil heeft een video op sociale netwerken gedeeld waarin wordt uitgelegd of ze kunnen worden gedragen of niet.

Booking.com

“Het dilemma van elke zomer: mogen slippers gebruikt worden tijdens het autorijden? Ja, dat kan , tenzij het gebruik van deze schoen het rijden belemmert en een ongeval kan veroorzaken. In dat geval zou het strafbaar zijn”, legt een agent van de Guardia Civil uit op TikTok. Deze reproductie heeft voor nog meer tegenspraak gezorgd onder burgers, die op de publicatie hebben gereageerd met vele vragen en opmerkingen met het verzoek dit antwoord nog eens beter uit te leggen.

 

Het autorijden met slippers (chanclas) is op zich niet verboden en het staat niet letterlijk in de verkeerswetten omschreven. Toch kunnen automobilisten bekeurd worden wanneer ze achter het stuur zitten met slippers aan. Een bekeuring kan afhankelijk van de situatie oplopen tot 200 euro. Dat heeft alles te maken met de Spaanse verkeerswet  en de volgende artikelen:

Met name vragen velen zich af wanneer ze een bekeuring zouden krijgen voor het rijden met slippers en wanneer niet. Anderen zijn van mening dat ze je alleen kunnen beboeten als er een ongeluk gebeurt. Het feit is dat geen van de gebruikers duidelijk lijkt te zijn of je echt flip-flops kunt gebruiken om te rijden zonder bang te hoeven zijn dat dit zou kunnen leiden tot een sanctie door de agenten van de Guardia Civil

Wat uit deze reproductie kan worden afgeleid, is dat de bestuurder zich ervan bewust moet zijn of hij in staat is om met dergelijk schoeisel in alle omstandigheden te rijden, aangezien een gesloten schoen die de voet goed ondersteunt meestal een betere optie is. Maar wat zegt de wet?

 

Het gebruik van slippers in het Algemeen Verkeer Reglement 

Om te weten te komen wat de wet daarover zegt, is het noodzakelijk om naar het Algemeen Verkeersreglement te gaan , waar op geen enkel moment staat dat rijden met slippers verboden is. Wel kan een agent het gebruik van slippers opvatten als een overtreding, aangezien dit een gevaar kan opleveren. 

 

Artikel 18.1: “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden, om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst, zodat er geen storing is tussen de bestuurder en een van hen”.

 

Artikel 17.1: “Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

 

Artikel 3.1: “Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden”.

Er staat dus niet specifiek in de Spaanse verkeerswet dat het rijden met slippers verboden is, maar de politie kan bekeuren  indien de agenten denken dat het een veilige manier van autorijden in de weg staat. Elke autorijder dient zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om zo veilig mogelijk te autorijden daarom staat het rijden met slippers letterlijk niet in de wet.

Klik hier voor welke costa is de mooiste in Spanje?

 

    ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

    SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

    WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

    MISSCHIEN OOK INTERESSANT :