Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Heeft de olijfolie een houdbaarheidsdatum in Spanje?

Gepubliceerd op 27 januari 2024 om 08:47

Hoe lang kan olijfolie worden bewaard?

Olijfolie wordt in Spanje het meest gebruikt en dat is niet zo vreemd dan de Spaanse olijfolie is een 100% natuurlijk product. Veel consumenten vragen zich wel eens af hoe lang is olijfolie nog goed te consumeren en is deze nog goed na maanden ergens in een keuken kastje gestaan te hebben. Dus kort gezegd Heeft de olijfolie een houdbaarheidsdatum in Spanje?

HEEFT DE OLIJFOLIE EEN HOUDBAARHEIDSDATUM IN SPANJE?

Dit is een vraag die consumenten vaak stellen, vooral gezien de huidige prijssituatie in de olijfolie sector. Kan ik het gebruiken, ook al zit het al vele maanden of zelfs jaren in onze voorraadkast?

 

De realiteit is dat olie nooit vervalt en altijd eetbaar is, maar omdat het een 100% natuurlijk product is, evolueert het in de loop van de tijd en kunnen de smaak en eigenschappen ervan worden aangetast. Met andere woorden, het drinken van olijfolie die al lang verpakt is, zal nooit schadelijk zijn voor de gezondheid van de consument, maar het kan wel de smaak en aroma's verliezen die kenmerkend zijn voor de consument. Dit staat bekend als de 'voorkeursdatum'. Dit betekent dat de olie zich in de periode bevindt waarin alle zintuiglijke eigenschappen, met name de smaak en nuances, intact blijven, en vooral omdat de olie na verpakking niet wordt bewaard en uit de buurt van licht en warmte blijft. Wil je weten wat de aanbevelingen zijn voor het thuis bewaren van olijfolie

Booking.com

Andere factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van olijfolie

Een andere factor die van invloed is op de verdunning van olijfolie is de variëteit, die eerder zijn eigenschappen verliest en sommige die langer meegaan, zoals de picual-variëteit, die dankzij het hoge gehalte aan natuurlijke antioxidanten, met name polyfenolen en vitamine E, zijn eigenschappen beter behoudt.

 

Als het gaat om ongefilterde of gefilterde extra vierge olijfolie, is het ook anders. De eerste olijfolie is frisser en sneller verslechtert. De olijfolie moet eerder worden geconsumeerd om optimaal te kunnen profiteren van de eigenschappen en smaak.

 

Al deze factoren zijn belangrijk en stellen ons in staat om alle voordelen van olijfolie te benutten, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over het al dan niet verlopen van olijfolie.

Olijfolie heeft geen echte verval- of houdbaarheidsdatum. Het is altijd veilig om ‘aceite de oliva’ te consumeren, zelfs jaren nadat het gebotteld is. Echter, naarmate olijfolie ouder wordt, kunnen de smaak en voedingswaarde afnemen.

 

Er staat daarom een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking. Dit is de datum tot wanneer de olijfolie zijn optimale smaak en voedingswaarde behoudt. Er zijn ook steeds meer olijfolie producenten die een bottel datum op de verpakking plaatsen, dat is dus de datum van het vullen van de verpakking. Zo weet de consument ook of de olijfolie ‘vers’ is.

 

Na de THT-datum kan de smaak van olijfolie ‘platter’ worden. De fruitige, pittige smaken nemen af en de bittere smaak neemt toe. Dit komt door natuurlijke oxidatie. Ook de voedingswaarde, met name het gehalte aan antioxidanten zoals polyfenolen, neemt langzaam af na de THT-datum. Hierdoor heeft olijfolie minder gezondheidsvoordelen.

 

Andere factoren die van invloed zijn

Naast de THT-datum zijn er meer factoren die bepalen hoe snel olijfolie achteruit gaat, zoals de manier van bewaren, de verpakking en het type olijf dat gebruikt is.

 

Een luchtdichte glazen fles met kleine opening beschermt olijfolie het beste. Kartonnen verpakkingen of plastic flessen zijn minder geschikt. Ook is de vulgraad van invloed; hoe voller, hoe beter.

 

Goed bewaren is cruciaal. Olijfolie moet koel, donker en luchtdicht bewaard worden om oxidatie tegen te gaan. Als olijfolie verkeerd bewaard is, zal de kwaliteit sneller afnemen.

 

Extra vierge (virgen) olijfolie uit de eerste persing gaat sneller achteruit dan gefilterde olijfolie. Ook is de olijfvariëteit van invloed op de houdbaarheid. Picual olijven bijvoorbeeld leveren een olijfolie op die langer goed blijft.

Hoe lang kan olijfolie worden bewaard?

 Er zijn een aantal algemene periodes waarmee u rekening kunt houden bij het bepalen hoe lang olijfolie kan worden bewaard zonder dat deze wordt afgebroken.

Als aan de opslagvereisten wordt voldaan, variëren deze termijnen van 6 maanden tot 2 jaar vanaf de oogstdatum, hoewel sommige Premium EVOO's 3 jaar kunnen zijn zonder een beetje van hun essentie te verliezen:

  • Ongefilterde olijfolie: 3 tot 6 maanden houdbaar.
  • Gefilterde olijfolie: 1 tot 2 jaar, maar bij hoge temperaturen of contact met lucht of licht wordt de periode gehalveerd.
  • Gefilterde extra vierge olijfolie: 18 maanden tot 3 jaar

De belangrijkste verslechtering is oxidatieve achteruitgang, die wordt beïnvloed door zuurstof, temperatuur en licht. De verpakking moet er ook voor zorgen dat het product in de best mogelijke staat blijft en bepalend is voor de commerciële levensduur van olijfolie.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MALAGA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :