Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Moorse architectuur

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 15:40

De mooiste Moorse en Islamitische architectuur - architectonische hoogstandjes uit de Moorse en Islamitische architectuur

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuurSpanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Voor wie vaker in Spanje verblijft of veel op vakantie gaat naar Spanje.  Dan weet je  ook dat er in Spanje nog best heel veel islamitische invloeden zijn terug te vinden zijn. Door de Moorse overheersing van hoofdzakelijk het zuidelijk deel van Spanje, tussen 711 tot met 1492.

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Deze tijd hadden de arabieren veel invloed op de Spaanse taal (Arabisch), maar ook op het geloof (de Islam), de cultuur én vooral de architectuur dat vind je vooral terug in de regio Andalusië maar ook op vele andere plaatsen in Spanje kun je deze prachtige moorse architectuur bewonderen.

 

Onder leiding van Tariq ibn Zijad vielen in 711 de Moren Spanje binnen en wisten decennia heel  Spanje en niet te vergeten het zuiden van het buurland Portugal te veroveren. De islamitische verovering bracht het schiereiland onder islamitische heerschappij, alleen in het uiterste noorden, waar de gebieden Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland werden niet veroverd. Na honderden jaren van oorlog bleef in de 13e eeuw alleen het Koninkrijk Granada nog over. Maar ook dat werd in 1492  veroverd door het Katholieke Koningspaar Ferdinand en isabel. Vanaf dat moment was het Iberisch Schiereiland weer christelijke . Dit wordt nog steeds op vele plaatsen jaarlijks gevierd met grote optochten .

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Alhambra (Granada, Andalusië)

Dit is wellicht wel het bekendste Moorse bouwwerk wat nog te vinden is in Spanje waar jaarlijks dan ook miljoenen bezoekers naar toe gaan om de pracht en praal te bekijken. Waarschijnlijk is men in het jaar 899 met de bouw van het Alhambra begonnen, iets wat niet helemaal zeker is, maar het complex werd pas bekend nadat het in 1238 het Koninklijk Paleis werd van Muhammad Ibn Nasr. Er is in het Alhambra te veel te zien om hier op te noemen maar het zijn voornamelijk de verschillende zalen die de bezoeker perplex doen staan van de islamitische kunst. Keizer Karel V dacht daar anders over en besloot tijdens zijn bezoek aan Granada in 1526 dat er een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra gebouwd moest worden waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Dankzij zijn vrouw is de rest van het Alhambra blijven staan. In 1984 kreeg het Alhambra een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Mezquita (Córdoba, Andalusië)

De grote Moskee van Córdoba, in het Spaans Mezquita genoemd, staat vooral bekend om de grootte van het complex en de gedurfde architectuur met de honderden bogen en zuilen waardoor het een van de grootste moskeeën van die tijd werd, na de heilige moskee in Mekka en de Blauwe moskee in Istanboel. De Mezquita in Córdoba staat niet alleen bekend om de architectuur van de moskee maar ook vanwege het feit dat het de harmonie tussen Moslims, Joden en Christenen symboliseert. Men begon in het jaar 785 met de bouw van de moskee waarna deze in het jaar 1238 door de Christenen tijdens de reconquista werd ingenomen en veranderd werd in een Kathedraal. In de 16e eeuw besloot men echter om midden in de moskee een echte kathedraal te bouwen waarna de mezquita de naam Mezquita-Catedral heeft gekregen. In 1984 kreeg het historische centrum, waaronder dus ook de Mezquita, een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Booking.com

Alcazar (Sevilla, Andalusië)

Het Alcázar Real de Sevilla of Reales Alcázares de Sevilla, wat dus in het Nederlands het Koninklijk Paleis van Sevilla betekend, werd in het jaar 913 gebouwd door Abd-ar-Rahman II op de plaats waar vroeger een Romeins en later een Visigotisch fort stond. Het complex werd gebouwd als een kasteel door de eerste kalief van Al-Andalus maar later in de 11e eeuw verbouwd en uitgebreid tot paleis. Na de overwinning van de Christenen op de Moren liet Koning Alfons het paleis verder uitbreiden wat later nogmaals werd gedaan door Koning Peter I van Castilië die deels het oorspronkelijke paleis liet afbreken.

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Hetgeen wat de bezoeker nu ziet is eigenlijk een replica waarbij veel Moorse stijlen en invloeden gebruikt zijn. Keizer Karel V voegde aan het paleis weer gotische en renaissance stijlen toe waardoor er nu een mix van stijlen te zien is.

De laatste twee jaar is het Alcazar in Sevilla erg beroemd geworden omdat het meerdere keren gebruikt is bij de opnames van de The Game of Thrones televisieserie. Hierdoor is het bezoekersaantal enorm gestegen en komen er plots mensen vanuit de hele wereld naar Sevilla toe om te genieten van het Alcázar Real de Sevilla. In 1987 kreeg de Alcazar een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Madīnat al-Zahrā (Córdoba, Andalusië)

Net buiten (8 km) de Zuid Spaanse stad Córdoba ligt het Madinat al Zahra wat letterlijk de stad van Zahra betekent en welke in het Spaans ook wel Medina Azahara genoemd wordt. Bezoekers kunnen op een enorm groot terrein diverse gebouwen en overblijfselen bezoeken waarbij je als bezoeker onmogelijk niet verwonderd zult zijn van wat de kalifaat Umayyad hier allemaal heeft achtergelaten. men begon in het jaar 936 met de bouw van het Madīnat al-Zahrā. Helaas kwam er in het jaar 1010 al een einde aan de grootsheid van dit geheel aan gebouwen omdat het compleet vernield werd tijdens de burgeroorlog waardoor er een einde kwam aan het Kalifaat van Córdoba. De ruïnes werden jaren later door archeologen opnieuw als puzzelstukken in elkaar gezet en sinds 2015 staat het Madīnat al-Zahrā als bijzondere vermelding op de UNESCO lijst als cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural).

Aljafería (Zaragoza, Aragón)

De Aljafería, in het Spaans Palacio de la Aljafería, is een paleis omgeven door een burcht, gebouwd in de tweede helft van de elfde eeuw in de stad Zaragoza als de zetel van de Banu Hud-dynastie tijdens de regering van Abu Jaffar al-Muqtadir. Het paleis is een voorbeeld van de bloeitijd van de taifa Zaragoza. 

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

De Aljaferia fungeert tegenwoordig als de zetel van de Cortes (het regionaal parlement) van de autonome regio Aragón. Het is het enige grote bouwwerk dat bewaard is gebleven uit de tijd van de taifas. Naast de moskee van Córdoba (uit de 10e eeuw) en het Alhambra (uit de 14e eeuw), is de Aljaferia een van de drie belangrijkste bouwwerken van de Moorse architectuur in Spanje.

La Giralda (Sevilla, Andalusië)

De Giralda is een toren in de stad Sevilla die tussen 1184 en 1195 gebouwd werd door de Almohaden als hoogste minaret ter wereld. De toren staat naast de kathedraal van Sevilla en de patio de los Naranjos. Tijdens de Reconquista en de verovering van Sevilla door de christenen in 1248 werd de aangrenzende moskee vanaf 1401 verbouwd tot kathedraal. De Giralda werd geïntegreerd als klokkentoren. In plaats van trappen is er een hellende gang die via 35 platforms naar de top voert en die door de muezzin, als hij de gelovigen vanaf de top van de toren tot gebed opriep, per paard beklommen kon worden. 

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Oorspronkelijk was deze minaret, toen 76 m hoog, bekroond met vier grote gouden (of koperen) bollen waarvan men zei dat ze van op een afstand van 40 km te zien waren. De toren verloor zijn oorspronkelijke bekroning bij een aardbeving in 1356. De bollen waren naar beneden gekomen en werden vervangen door een klok met erboven een kruis. In 1987 kreeg de Giralda toren samen met de Kathedraal een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Alcazaba (Málaga, Andalusië)

Het Alcazaba betekent “citadel” en is gelegen in de stad Málaga. Het is een voormalig Moors fort dat tegen een helling ligt met lager aan de voet van die heuvel de overblijfselen van een Romeins theater. Het Alcazaba werd gebouwd tijdens de Hammudidendynastie en is het best bewaarde Alcazaba in Spanje. 

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Nu is er een archeologisch museum in gevestigd, er is dus ook een ruïne van een Romeins theater en verder naar boven liggen de ruïnes van het Castillo de Gibralfaro. De restanten van dit kasteel bieden een uitzicht over de haven en de stad. Het Alcazaba werd gebouwd tussen 1057 en 1063 door Badis ben Habús maar werd de jaren daarop volgend meerdere malen verbouwd en uitgebreid.

Mezquita de Bab al-Mardum (Toledo, Castilla-La Mancha)

In de prachtige stad Toledo zijn meerdere bouwwerken uit de tijd van de Moren te vinden. Voorbeelden zijn de Mezquita de Bab al-Mardum die werd gebouwd in het jaar 999, het tijdperk van de Kalifaat van Córdoba. Deze Mezquita werd jaren later na de reconquista omgetoverd tot de Ermita of Iglesia del Cristo de la Luz. Dit is slechts een van de tien mezquitas die te vinden waren in de stad Toledo. de meeste van hen zijn vernietigd maar naast de Mezquita de Bab al-Mardum kun je ook nog de Mezquita de las Tornerías en de Mezquita de el Salvador bezoeken. Ook heeft Toledo twee mooie synagogen, te weten Sinagoga de Santa María la Blanca en de Sinagoga del Tránsito. Er is ook een museum over deze tijd in Toledo genaamd Taller del Moro.

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Castillo de Gormaz (Soria, Castilla y Léon)

Het Gormaz kasteel stamt uit de 9e eeuw en werd tijdens het Kalifaat van Córdoba gebouwd. Het oude Moorse fort is te vinden in het dorp Gormaz in de provincie Soria, gelegen in de deelstaat Castilla y León. Al lijkt het rondom dit kasteel nu rustig, gedurende jaren werd er fel gestreden om het bezit van dit verdedigingsfort. Gebouwd in de 9e eeuw door de Moren maar veroverd door de Christenen in 912 waarna het weer in de Moorse handen viel in 955. Het kasteel/fort was voor de Moorse overheersers erg belangrijk in de strijd tegen de uit het noorden van Spanje oprukkende Christenen. Uiteindelijk viel het kasteel definitief in de handen van de Christenen in het jaar 1060. Detail is dat het kasteel sinds 1087 beheerd werd door Rodrigo Diaz de Vivar, in Spanje beter bekend als el Cid, een van Spanje’s volkshelden.

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Torre del Oro (Sevilla, Andalusië)

De Torre del Oro ofwel de Toren van het Goud is een toren in de stad Sevilla aan de Paseo Cristóbal Colón en naast de Guadalquivir rivier. Hij dateert uit de 12e eeuw. Toen de Almohaden Sevilla als hoofdstad kozen, richtten zij twee bouwwerken op: de Torre del Oro en de eerder genoemde Giralda. Het eerste maakte vroeger deel uit van de Moorse stadswallen tussen de Reales Alcázares en de rest van de stad. In 1760 werd de Torre del Oro verbouwd en kreeg hij er een klein torentje bij. De naam Gouden Toren dateert uit de bloeitijd van Andalusië, toen de schepen uit de Amerikaanse koloniën binnenstroomden in Sevilla en hier werden gelost. De toren diende ook als gevangenis, kapel, opslagplaats en nu als maritiem museum (Museo Naval de Sevilla).

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Palacio de Viana (Córdoba, Andalusië)

Weliswaar is het Palacio de los Marqueses de Viana of Viana Paleis niet echt een Moors bouwwerk gezien het feit dat het in de 15e eeuw gebouwd werd maar het interieur, de architectuur en de details verwijzen allemaal naar de Moorse tijd en getuigen van Arabische invloeden. Het meest opvallende van dit paleis is de binnentuin, dus niet een binnenplaats maar een binnentuin.

10 architectonische hoogstandjes uit de Moorse architectuur . - Beleef-Spanje.nl

Elk Moors bouwwerk heeft een binnenplaats én een tuin en in het Viana Paleis zijn deze twee samengevoegd tot een plaats van rust en ontspanning. in totaal zijn er echter 12 binnenplaatsen die in de Cordobese stijl (dus met veel bloemen en planten) gebouwd zijn. Daarnaast is het bezoeken van de vele ruimtes, kamers en zalen meer dan de moeite waard, ook al is het niet 100% een Moors bouwwerk.

Heb jij nog tips over Moorse bouwwerken en monumenten in Spanje? Plaats dan een reactie. Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :