Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Waarom versieren we eigenlijk een kerstboom

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 09:59


WAAROM VERSIEREN WE EIGENLIJK EEN KERSTBOOM

Waarom versieren we eigenlijk een kerstboom en wat betekent het?

Een kerstboom opzetten en versieren is een traditie die je in veel landen en culturen ziet, christelijk of niet, de waarheid is dat de kerstboom een gebruik is dat verband houdt met religie, maar de meesten onder ons weten niet waarom een kerstboom. Het is een heel oude traditie en over de oorsprong zijn verschillende theorieën.

Waarom versieren we eigenlijk een kerstboom

Adam en Eva

Volgens de oude christelijke kalender was 24 december opgedragen aan Adam en Eva, wier geschiedenis in de kerken werd opgevoerd door middel van een boom beladen met vruchten die het paradijs vertegenwoordigden.

Zo begonnen de mensen in hun eigen huis ook een boom met vruchten op te zetten.

Booking.com

Evangelisatie van de heidense Germaanse volkeren

Een andere theorie wijst erop dat de priester Bonifacio in de 8e eeuw het leven redde van een kind dat zou worden geofferd aan de voet van een eik die als heilig werd beschouwd om de winterzonnewende te vieren.

 

De priester pakte een bijl, kapte de eik om en wees naar een kleine spar die zei: 'Deze kleine boom, deze kleine zoon van het bos, zal vanavond je heilige boom zijn. Dit is het bos van vrede, het is het teken van een eindeloos leven, omdat de bladeren altijd groen zijn. Je moet het de boom van het Kind Jezus noemen ; Kom samen met hem, niet in het wilde woud, maar bij u thuis; er zal een toevlucht zijn en er zullen geen bloedige daden zijn, maar liefdevolle gaven en vriendelijkheid rituelen.

Wat stellen de ornamenten voor?

De boom moet altijd groen zijn, want het is de kleur die het leven vertegenwoordigt. Bovendien symboliseert de den , die een groenblijvende boom is, ook het eeuwige leven. Er zijn er die erop wijzen dat de driehoekige vorm van dit type boom ook de heilige drie-eenheid vertegenwoordigt.

 

Wanneer wordt de kerstboom geplaatst en versiert?

Het is een traditie in Spanje om de kerstboom op 8 december toeplaatsen, dat is de Dag van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd , de datum waarop paus Pius IX in 1954 vaststelde dat Maria "door een uniek voorrecht bewaard was gebleven van de oorspronkelijke vlek vanaf het eerste moment van haar conceptie" .

De moderne kerstboom komt uit Duitsland. De eerste verwijzingen dateren uit het einde van de 16e eeuw. In Spanje arriveerde de kerstboom aan het begin van de 20e eeuw.

Het is een traditie om de boom te vullen met lichten die het licht van Christus symboliseren, of de bollen of ballen die de gaven van God materialiseren die aan mensen zijn gegeven.

De ster symboliseert de ster van Bethlehem die de koningen leidt.

Strikken, bloemenslingers en klatergoud symboliseren de band en vreugde van het gezin.

Er zijn er die ook appels doen, die de zonde van Adam en Eva voorstellen.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Spanje Vandaag - Geschreven door: Manuela Martin

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :