De Vía Verde del Aceite

Gepubliceerd op 18 december 2020 om 10:21

DE VÍA VERDE DEL ACEITE

 Vía Verde del Aceite, als je van fietsen en wandelen houdt, mag je dit niet missen

Tijdens uw fietstour of wandeltocht door de provincie Jaén, ziet u charmante stadjes en een zee aan olijfbomen. Het is een van de langste Vía Verdes in Andalusië en een gedeelte loopt door de provincie Jaén, dit gedeelte heeft een lengte van 55 kilometer, wat een genot is om  al wandelend of fietsend af te leggen, tussen glooiende heuvels, bekleed met rijen olijfbomen,  prachtige witte stadjes, zoals Torredelcampo, Torredonjimeno, Martos en Alcaudete .

DE VÍA VERDE DEL ACEITE

De olietrein

Net als bij de rest van de Vía Verde, profiteert dit pad van de oude spoorweginfrastructuur , dit spoor werd tot ver in de 20e eeuw gebruikt om producten en grondstoffen te vervoeren die in het binnenland van Andalusië werden gegenereerd, zoals de metalen afkomstig van de mijnen van Linares en natuurlijk olijf olie , die werden getransporteerd naar de haven van Malaga.

Deze goederen werden vervoerd in de zogenaamde Oil Train, dat tot de Linares - Puente Genil route behoorde en in 1985 werd stopgezet. Op dit moment bestaat de route van de hoofdstad  Jaén naar Campo Real (Córdoba) ook wel de groene gang  genoemd, ideaal om te wandelen in het voorjaar, voordat de hitte begint. 

Booking.com

Dit is een ansichtkaart van het platteland, bezaaid met olijfbomen en boerderijen, boeit, ademt rust en uitnodigende reflectie. Onderweg wacht u meer dan één verrassing in de vorm van wachttorens genesteld in onuitsprekelijke heuvels, naald- en eucalyptus bossen, lagunes en beekjes of prachtige   metalen viaducten uit de 19e eeuw, essentieel voor de mythische trein om de obstakels van de orografie te kunnen overwinnen.

 

Waar te beginnen?

In de provincie Jaén heb je 55 kilometer en als het je weinig lijkt, gaat de Via Verde verder in het naburige Córdoba, zich onderdompelend in de landschappen van Subbética. Geschiedenis, cultuur en natuur komen samen in deze reis, deze route af leggen heeft een lage moeilijkheidsgraad, ideaal om te fietsen omdat het in de grootste deel van deze route vlak is, waarvan grote delen zelfs toegankelijk zijn met een rolstoel. De heuvels van Jabalcuz, La Grana, La Caracolera en Ahillos zorgen voor de nodige contrasten zodat het landschap verandert wanneer je het het minst verwacht.

Wie de sporen van de oude spoorlijn durft te volgen, doet dit doorgaans door de Vía Verde del Aceite in twee fasen te verdelen. De eerste vertrekt vanuit de hoofdstad van Jaén en bereikt na een wandeling van iets meer dan 23 kilometer de stad Martos . De tweede gaat van dit punt naar het viaduct van Guadaljoz , ongeveer 30 kilometer, zonder twijfel, een goed plan voor een  weekendje  genieten in de natuur.

In de hoofdstad Jaén is het gemakkelijk om het begin van de Via Verde te vinden, aangezien het begin van de route zich in het sportgebied Fuentezuelas bevindt , waar u alleen de borden moet volgen die duidelijk het startpunt aangeven.

De eerste vijf kilometer van de route laat u een paar van de mooiste hoekjes van de hoofdstad van Jaén zien, daarna begint het lopen/fietsen  u in zal onderdompelen in het schouwspel van het serene landschap van de olijfgaard. Het is niet zo dat je ze allemaal moet zien, maar de provincie Jaén heeft rond de 66 miljoen olijfbomen staan , wat betekent dat het misschien wel de grootste olijfgaard ter wereld heeft. De route is comfortabel en gemakkelijk te volgen, met meer dan 10 rustplaatsen langs de route, samen met uitzichtpunten, fonteinen, tafels en banken om iets te eten en/of te drinken.

 

Interessante punten om op te ontdekken

Er zijn veel plekken die je aandacht trekken en je laten pauzeren of zelfs een paar kilometer van je pad laten afwijken. Op verschillende punten kruist de archeologische route van de Torreone de Via Verde. Het is een cirkelvormig pad, van ongeveer 30 kilometer, dat je dichter bij enkele van de vele torens en vestingwerken brengt die je op je route zult tegenkomen, overblijfselen van de oude grensstrijd tussen Arabieren en christenen. De steden Torredelcampo en Torredonjimeno verdienen zeker een bezoek en vergeet tijdens de wandeling zeker niet het kleine bos van La Bañizuela. Het is een merkwaardig en weelderig mediterraan woud dat zijn eigen ruimte heeft gekregen uit een zee van olijfbomen. Wanneer je Torredelcampo achter je laat en een van de oude tunnels bent door gelopen waar vroeger de trein doorheen reed (vandaag perfect verlicht en geconditioneerd), zul je een van de eerste metalen viaducten vinden, die de stroom Piedra del Águila kruist .

De weg gaat verder tot hij Martos bereikt en doorkruist dit dynamische stedelijke gebied, dat onder de beschutting van een imposante rotswand lijkt te verschijnen. Het is een van de belangrijkste steden in Jaén op het gebied van olijfolieproductie. Het is de moeite waard om van uw fiets af te stappen en te voet door de hoofdstraten te gaan en enkele van de monumenten te ontdekken.

Het laatste deel van de weg is het pad dat Martos met Alcaudete verbindt op een pad dat de oude sporen van een ver verleden volgt en je vindt hier ook een aantal van de mooiste uitzichten op dit deel van de route, hetzij in de vorm van eindeloze esplanades en heuvels vol met olijfbomen of  waar de weg is omgeven door kleine rotswanden en via verschillende viaducten steek je de verschillende beken over. Deze viaducten, die je doen denken aan het werk van Gustave Eiffel zelf. 

De Vía Verde del Aceite in Jaén is een uitstekende optie voor liefhebbers van fietstoerisme en voor wandelaars van alle leeftijden.  Wil jij ook de geheimen ontdekken die hier worden bewaard door de prachtige bomen, sommige eeuwen oud, die de olijfgaard vormen? Dan is deze route de juiste omgeving om tot rust te komen.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 65ymas.com

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :