Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Een reis naar La Alcarria

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 10:51


Een reis naar La Alcarria

La Alcarria: maak kennis met de leukste steden in deze unieke regio van Guadalajara

De Spaanse Camilo José Cela, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur maakte al halverwege de vorige eeuw deze regio beroemd door een zin waarin hij zei: "Alcarria is een prachtig land waar mensen niet naar toe willen." In zijn beroemde boek reisde hij door alle steden in de regio van Guadalajara tot Zorita de los Canes en beschreef hij perfect het sterke visuele contrast tussen heidevelden, velden en valleien in een niet-bergachtig gebied.  Camilo José Cela die met gevoel voor humor en genegenheid deze regio portretteerde. De dorpen in deze regio hebben een rijk monumentaal erfgoed wat maar bij weinige bekend is, met kerken, paleizen en burgerlijke architectuur van verschillende stijlen. 

We hebben de meest pittoreske stadjes geselecteerd zodat u ze in gedachten kunt bezoeken en van hun charmes kunt genieten, aangezien velen van ons tegenwoordig niet meer uit hun huizen of/en stad kunnen vanwege de pandemie.

La Alcarria: maak kennis met de leukste steden in deze unieke regio van Guadalajara

Foto: Wikipedia

Torija

Deze gemeente ligt slechts 17 km van Guadalajara en is gelegen aan de onderkant van een spectaculaire vallei. Vroeger had Torija een groot strategisch belang , aangezien het een van de natuurlijke passen was van het plateau naar Aragon. Het meest interessante gebouw in de stad is ongetwijfeld het middeleeuwse fort , uit de late 12e eeuw, toen het gebied werd gecontroleerd door de Tempeliers . Tegenwoordig onderscheidt Torija zich ook als het hoofdkantoor van het enige museum ter wereld dat gewijd is aan een enkel boek, Journey to the Alcarria , gelegen in de Torre del Homenaje .

Booking.com

Brihuega

In het hart van La Alcarria ligt Brihuega in de vallei van de rivier de Tajuña, een schilderachtige enclave van enorme waarde. Het monumentale erfgoed van de stad is prachtig. Een voorbeeld is het kasteel Peña Bermeja , waarvan de oorsprong teruggaat tot de tijd van de Taifa-koningen van Toledo die hier de zomers doorbrachten,  in de verschillende oorlogen op werd het ook gebruikt als ziekenhuis. 

Binnen in het kasteel bevindt zich een van de mooiste begraafplaatsen , met honderden oude graven.

La Alcarria: maak kennis met de leukste steden in deze unieke regio van Guadalajara

Foto: Wikipedia

De vele fonteinen in de stad . 

Het mooiste van allemaal is de fontein van de Doce Caños. Volgens een overlevering vindt de alleenstaande vrouw die hier uit de fontein drinkt een vriendje. 

De gemeentelijke wasserette en zijn drie enorme rechthoekige wasbakken zijn ook het vermelden waard.

De tuinen van wat eens de Lakenfabriek was, nodigen u uit om een wandeling te maken door de geometrische tekeningen van cipressen en bloembedden, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de middeleeuwse stad en de rivier. 

Hier is het uitzicht punt van Hemingway , want de schrijver bekeek de gevechten vanaf daar in 1936, toen hij oorlogscorrespondent was.

De kerk van San Felipe is in laat romaanse stijl en is zeker een bezoek waard. Het is merkwaardig om te zien hoe de klokkentoren gescheiden is van het schip van de kerk. Het was een van de torens in de verdedigingsmuur en werd gebruikt als klokkentoren.

 

De Arabische grotten . 

Dit zijn eigenlijk gangen die in de ondergrond zijn gegraven om een netwerk van meer dan acht kilometer gangen te creëren die onder meer hebben gediend als schuilplaats en voedselopslag.

Cifuentes

 De naam van dit dorp komt van het grote aantal bestaande bronnen die de rivier met dezelfde naam vormen. De kerk van San Salvador , met zijn spectaculaire romaanse façade gewijd aan de apostel Santiago, en het klooster van Santo Domingo , met zijn renaissancekerk, vallen op tussen het monumentale erfgoed. Wat de burgerlijke architectuur betreft, raden we een bezoek aan de Casa de los Gallos uit de 16e eeuw en de overblijfselen van het kasteel gebouwd in 1324 door de Infante Don Juan Manuel, heer van de stad en neef van Alfonso X El Sabio .

La Alcarria: maak kennis met de leukste steden in deze unieke regio van Guadalajara

Foto: Wikipedia

Trillo

Trillo is een van de meest pittoreske plaatsen in de provincie Guadalajara, waar de prachtige plaats Las Tetas de Viana opvalt , uitgeroepen tot natuurmonument.

 Het zijn twee spectaculaire heuvels die vanaf de Taagvallei te zien zijn. 

Wat monumenten betreft, de meest karakteristieke constructie is de brug over de rivier de Taag , uit de 16e eeuw, maar het is ook de moeite waard om de kerk van Santa María de la Estrella en de ruïnes van de cisterciënzer abdij van Santa María de Óvila te bezoeken . 

Na een wandeling door de stad is er niets beters om lichaam en geest te ontspannen dan het Real Balneario Carlos III , een wellness hotel dat profiteert van de Mineraal-geneeskrachtige warmwaterbronnen die uit deze landen van Alcarria stromen voor het comfort van de vermoeide reiziger.

La Alcarria: maak kennis met de leukste steden in deze unieke regio van Guadalajara

Foto: Wikipedia

Pastrana

 Een prachtig middeleeuws stadje en gekenmerkt door de aanwezigheid van twee zulke relevante personages als de prinses van Éboli en Santa Teresa de Jesús . De eerste vertrok als getuigenis van het prachtige Dogen paleis , een renaissancistisch bouwwerk waar het tot aan zijn dood op slot bleef. 

La Alcarria: maak kennis met de leukste steden in deze unieke regio van Guadalajara

Foto: Wikipedia

Van de aanwezigheid van de tweede hebben we het klooster van Carmen , gesticht door Santa Teresa aan het einde van de 16e eeuw. 

In Pastrana valt ook de Collegiale Kerk van Pastrana op , wiens museum een beroemde collectie 15e-eeuwse Vlaamse wandtapijten herbergt die over de hele wereld zijn geweest.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  65ymas.com - en geschreven door David Vargas

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :