De paars gekleurde jacarandas bomen

Gepubliceerd op 11 mei 2021 om 07:57

DE PAARS GEKLEURDE JACARANDAS BOMEN

Misschien heb je er nooit van gehoord de “jacarandas” boom maar je hebt ze zeer zeker gezien dan in vele steden en dorpen in Spanje zijn ze te vinden. Deze bomen met zijn mooie paarse bloemen die niet te overzien zijn in de lente, aanvang zomer en nog eens in de herfst, zorgen ook voor problemen ze hebben een heerlijke geur maar het probleem is als de bloemen van de boom vallen ze erg plakkerig worden 

DE PAARS GEKLEURDE JACARANDAS BOMEN

Ze zijn op veel plaatsen langs de Middellandse Zee kust en waarschijnlijk ook nog wel op veel andere plaatsen in het land te vinden, de “jacarandas” bomen ofwel in het Nederlands Palissanderboom. Deze boomsoort bloeit in het algemeen niet eenmaal per jaar maar tweemaal, gedurende de lente en de herfst.

Booking.com

De “jacarandas” zijn op veel plaatsen in Spanje te vinden en worden normaal gesproken door de gemeentelijke plantsoen diensten langs de straat of in parken geplant. De reden daarvoor is natuurlijk dat de bomen wanneer ze bloeien er geweldig mooi uitzien maar daarnaast ook klein en smal zijn en de wortels de stoeptegels niet kapot maken.

Plakken

De bomen mogen er dan wel leuk uitzien en lekker ruiken, maar mensen die dagelijks te maken hebben met deze boomsoort zijn er niet zo blij mee. Wanneer de bloemen namelijk losraken en van de boom vallen komen deze terecht op auto’s, scooters, terrassen, de stoep etc.

Het nadeel van deze bloemen is dat ze enorm plakken en dat deze plak lastig te verwijderen is. Hierdoor wordt alles vies en als je over de bloemen loopt plakken je schoenen enorm aan de onderkant.

Veel gemeenten zijn daarom verplicht om op die plaatsen waar veel van deze “jacarandas” bomen te vinden zijn en waar de bloemen vallen de straten extra schoon te houden door deze met de immer aanwezige bladblazers schoon te blazen en dan nog vaak een lading water er overheen moeten sproeien om het goedje minder plakkerig te maken.

 

Bestrijding

In veel gemeenten staan honderden of duizenden van deze “jacarandas” bomen geplant en de plantsoen diensten willen op een nieuwe manier de plakkerige op de grond gevallen bloemen aanpakken.

Dat wil men doen door insecten zoals lieveheersbeestjes en wespen in te zetten. De gemeenten willen namelijk zo veel mogelijke chemische bestrijdingsmiddelen vermijden en de lieveheersbeestjes of “mariquitas” in het Spaans eten gemiddeld 200 luizen op een dag waardoor ze de perfecte bestrijding vormen.

Bloemen of beestjes?

Ondanks dat we schrijven dat de bloemen plakken is dat niet helemaal waar (maar dat maakt het verhaal wel makkelijker). Wat voor de plak zorgt zijn namelijk de luizen die de bloemen aanvallen, de in het Spaanse genoemde “pulgón” (aphis gossypii) en deze wil de gemeenten bestrijden door insecten in te zetten.

 

Nederland

De “jacaranda mimosifolia” wordt in Nederland en België incidenteel aangeboden als kuipplant onder de naam Palissanderboom. Deze boom met prachtige paarse bloemen wordt wel aangeplant in de landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, maar is afkomstig uit Centraal- en het westen van Zuid-Amerika, en het Caribische gebied.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :