Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

HOE JE WORDT OPGELICHT IN SPANJE

Gepubliceerd op 16 mei 2021 om 08:18

HOE JE WORDt OPGELICHT IN SPANJE

De elf meeste voorkomende oplichtingen in Spanje, dan oplichters bedenken steeds nieuwe manieren om je op te lichten en zo aan je  je geld of andere waardevolle spullen te komen. Er zijn zeker verschillende bij die u al kent of gezien hebt dus zij alert. Als je tijdens je vakantie in Spanje ten prooi valt aan oplichting, dan ben je niet alleen je waardevolle spullen kwijt maar verpest je ook nog eens je vakantie. Daarom pas goed op je bezittingen en bespaar de frustratie door deze meest veelvoorkomende oplichting in Spanje te vermijden en trap er niet in dan een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dan het gebeurt op de meest slimme manieren, waardoor je pas achteraf beseft dat je bent opgelicht.

OPGELICHT IN SPANJE

Het snik verhaal

Er zijn oneindig veel variaties op deze veel voorkomende zwendel, maar ze hebben allemaal betrekking op iemand die je aandacht trekt met een waargebeurd verhaal en uiteindelijk om je financiële hulp vraagt. Ze zullen uitleggen dat ze zijn beroofd en zonder papieren of geld zijn achtergelaten om naar huis te gaan en kunnen vragen of je ze geld kunt lenen om naar het politiebureau te gaan / contact op te nemen met hun familie / enz.

Booking.com

Geen prijsmenu

Er zijn een aantal manieren waarop sommige restaurants toeristen proberen te bedriegen, een daarvan is om gasten een menu zonder prijzen te laten bestellen. Dit kan een bord zijn dat aan de muur hangt met ‘dagschotels’ of een uitdeel menu zonder geprinte prijzen. Het restaurant lijkt misschien goedkoop, maar dat zal niet het geval zijn wanneer ze je de rekening overhandigen. Volgens de wet moeten restaurants hun prijzen laten zien en aarzel niet om de prijs van een gerecht te vragen als je het niet zeker weet.

Balletje balletje zwendel

Dit is een bekende zwendel die menig reiziger over de hele wereld heeft betrapt. Je komt een persoon tegen met drie bekers waaronder ze een kleine bal of erwt verstoppen, waardoor degenen die naar de wedstrijd kijken, raden onder welke beker de bal zich bevindt. Na een paar rondes zul je beseffen dat je elke keer wist waar de bal was en zou je kunnen besluiten om het zelf eens te proberen. De persoon zal dan echter afleiding gebruiken om de locatie van de bal te veranderen. Er zijn dan ook andere deelnemers die aan de zwendel deelnamen.

 

De voetbalzwendel

Dit is meer een sluwe techniek van zakkenrollen dan een complete zwendel, waarbij een groep mensen betrokken is die aan het voetballen zijn. Ze komen misschien naar je toe en suggereren dat je mee gaat doen aan de wedstrijd. Terwijl je in het spel zit, zullen sommige spelers van de situatie profiteren om zichzelf te helpen met de inhoud van je portemonnee.

 

De petitie oplichting

Een andere veel voorkomende techniek van zakkenrollen houdt in dat een groep mensen je vraagt een petitie te ondertekenen. De nep-petitie zal meestal voor een goed doel zijn en ze kunnen je zelfs vragen om daar en dan een ‘donatie’ te doen. Het is echter waarschijnlijker dat ze gewoon gebruik zullen maken van de omslag van de petitiepapieren en uw staat van afleiding om in uw portemonnee te zoeken naar waardevolle spullen.

 

Takjes rozemarijn

Meestal gaat het bij deze zwendel om oudere dames die rond populaire toeristenplaatsen of religieuze plaatsen staan en kleine stukjes rozemarijn uitdelen, klaarblijkelijk voor geluk. Het twijgje wordt in je hand gestoken en vervolgens wordt je gevraagd een donatie te doen voor het ‘geschenk’. Als je weigert, zullen ze een behoorlijk tafereel beginnen te maken, dus je zult er hoogstwaarschijnlijk mee instemmen om ze een paar cent te geven. Maar nadat je je portemonnee uit je broekzak hebt gehaald zul je merken dat de dames zichzelf helpen met meer dan alleen de paar munten die je voor hen van plan was.

 

De nep-restaurantbon

Deze ongecompliceerde zwendel houdt in dat iemand je een tegoedbon met een aantrekkelijke korting geeft voor een nabijgelegen restaurant. Je besluit om op het aanbod in te gaan, naar het restaurant te gaan, je eten te bestellen en te genieten van je maaltijd. Pas wanneer je de rekening ontvangt en de voucher laat zien, krijg je te horen dat deze is verlopen of niet geldig is voor wat je besteld hebt en dat je veel meer moet betalen dan je had verwacht voor een onvergetelijke maaltijd.

 

Het taxitarief

Spanje heeft over het algemeen zeer veilige en betrouwbare taxidiensten die een vergunning hebben en functioneren met duidelijk zichtbare meters. Dus je moet er genoeg van krijgen als taxichauffeurs je vragen om vooraf te betalen of je vertellen dat hun meter het niet doet. Geef de chauffeur nooit geld voordat je je bestemming hebt bereikt, aangezien je waarschijnlijk eerder op straat zult worden achtergelaten. Wat betreft de kapotte taximeter: als je niet weet wat een redelijke prijs is om van tevoren een afspraak te maken, stap dan gewoon uit de taxi en wacht op de volgende.

De nep-politie

Dit is een iets geavanceerdere zwendel die talloze reizigers voor de gek heeft gehouden. De plot begint met het feit dat je wordt benaderd door een vriendelijke voorbijganger die je om de weg vraagt of een ander stukje onschuldige informatie. Korte tijd nadat je met hen hebt gesproken, word je plotseling benaderd door twee mensen die beweren undercoverpolitie te zijn en nepbadges presenteren om hun identiteit te ‘bewijzen’. Ze leggen uit dat er een onderzoek loopt naar de persoon met wie je sprak en dat je nu een getuige bent. Ze zullen dan vragen om uw paspoort te zien en zelfs om je te fouilleren, en dan zullen ze zichzelf helpen met je waardevolle spullen.

 

De koffer van het Trojaanse paard

Waarschijnlijk de meest vergezochte en mogelijk ook de moeilijkst op te sporen, is deze zwendel gemeld op lange busreizen, zoals van Girona naar Barcelona. Een persoon stapt in de bus met een grote koffer die ze in het ruim plaatsen. Als de bus aan zijn reis begint, klimt een zakkenroller uit de tas en gaat door de inhoud van de andere tassen in het ruim. De persoon klimt dan weer in de tas voordat de bus stopt en wordt uit de bus gedragen. Tegen de tijd dat de eigenaren van de andere tassen merken dat hun spullen verdwenen zijn, is het meestal veel te laat om er iets aan te doen.

 

De groepsfoto

Dit klinkt misschien te voor de hand liggend, maar je zult verrast zijn door het aantal mensen dat door deze zwendel wordt betrapt. Terwijl je voor een populaire bezienswaardigheid staat, biedt een vriendelijke voorbijganger aan om met je vrienden op de foto te gaan. Gecharmeerd door hun glimlach, accepteer je en ga je bij je vrienden staan. Pas tegen de tijd dat je klaar bent om te glimlachen, zijn de voorbijganger en je camera allebei weg.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Theculturetrip.com - Geschreven door Tara Jessop

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :