Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Caganer Catalaans voor kakker

Gepubliceerd op 6 november 2021 om 09:57

Caganer - Catalaans voor kakker

KEN JIJ AL DE NIEUWE CATALAANSE TRADITIONELE ‘POEPERS’ VAN 2021?

Het verbergen van een zich ontlastend figuurtje in de kerststal is een traditie die zo ingeburgerd is in de Spaanse regio Catalonië dat zelfs de rooms-katholieke kerk het gebruik niet durft te verbieden.

CAGANER - CATALAANS VOOR KAKKER

De meeste Catalanen verbergen de figuurtjes in hun uitgebreide kerststallen en nodigen vrienden uit om de poepers te lokaliseren. De traditie, die dateert uit de achttiende eeuw, symboliseert volgens Joan vruchtbaarheid en de hoop op voorspoed voor het komende jaar. 

Booking.com

Een medewerker van de afdeling cultureel erfgoed van het diocees Barcelona beschreef de traditie als een onschuldig kinderspelletje en zei dat de kerk niet van plan was om een ,,tweede Inquisitie'' te beginnen om deze uit te bannen.

 

De nieuwe Catalaanse traditionele ‘poepers’ van dit jaar zijn bekend gemaakt

De caganers makers van Caganer.com hebben de nieuwe collectie bekend gemaakt van traditionele poepers. Elk jaar komen er nieuwe schijtende beeldjes bij die onder de kerstboom geplaatst kunnen worden. 

Ook dit jaar weer enkele bekendheden zoals de Amerikaanse vice-president Kamala Harris, Tina Turner, Andy Warhol, James Bond, Indiana Jones, Leo Messi met Frans shirt en de personages uit The Squid Game.

 

In Catalonië kun je op de Kerstmarkten in de stalletjes de typische poepers zien. Ook op de website van Caganer.com en in fysieke winkels kun terecht voor de grappige figuurtjes genaamd ‘caganers’. De traditionele caganers worden elk jaar afgewisseld met de hedendaagse poepers met de figuurtjes van nationale en internationale bekendheden.

De eerste keer dat je deze figuurtjes ziet weet je niet meteen waar het over gaat en denk je dat iedereen gek is geworden. Het gaat namelijk om een klein figuurtje die in de kerststal gezet wordt maar die al zittend zit te poepen (boeren zouden zo een betere oogst moeten krijgen in het nieuwe jaar). 

 

Er zijn dus traditionele caganers te vinden zoals een caganer met Catalaanse barretina (rode muts) maar er zijn ook grappige schijters te vinden zoals van bekende artiesten, sporters, presidenten en andere politici en zelfs de Paus. Elk jaar worden er nieuwe caganers bedacht en ook dit jaar zijn er enkele nieuwe poepende bekendheden bijgekomen.

Net zoals in het eerste corona-jaar zijn er ook dit jaar weer figuurtjes met mondkapjes (mascarillas) die op de gezichten van veel reeds bestaande caganers geplaatst zijn, helemaal van deze tijd dus en ongetwijfeld een collectors item voor wie een vitrine vol heeft met Catalaanse poepers.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :