Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Tips-krakers-Spanje

Gepubliceerd op 18 mei 2022 om 19:39

Krakers in Spanje beter bekend als ‘Okupas’ zijn een groot probleem voor legitieme Spaanse huis eigenaren. Als je een vakantiehuis of tweede huis in Spanje bezit, loop je nog een veel groter risico dat je huis illegaal bezet wordt door krakers omdat vakantiehuizen vaak langere tijd leeg staan.

Tips hoe je krakers buiten de deur houdt

Hoewel de Spaanse autoriteiten er slecht mee omgaan, is het belangrijk om te onthouden dat kraken geen misdaad zonder slachtoffers is, en het kan enorm stressvol zijn voor de getroffen eigenaren van onroerend goed. Met dat in gedachten, hier is alles wat je moet weten over het kraakprobleem in Spanje, en enkele toptips om te voorkomen dat je er het slachtoffer van wordt:

Booking.com

Kraken is een groeiend probleem in Spanje

Het aantal illegaal bewoonde eigendommen in Spanje is tussen 2019 en 2020 met 2,7% gestegen tot 14.675 meldingen van slachtoffers over het hele jaar. Dit is maar liefst 40% tussen de jaren 2015 en 2019, wat aantoont dat ‘okupas’ een zeer recent probleem is in het land. Het werkelijke aantal bewoonde woningen in Spanje? Niemand weet het zeker, aangezien statistieken zich alleen richten op gemelde gevallen en zaken die voor de rechtbank komen.

De regio’s waar kraken officieel als het grootste probleem wordt beschouwd, zijn Catalonië, waar in 2020 6.647 klachten werden ingediend, en Andalusië, waar in 2020 2.372 klachten werden ingediend. De belangrijkste reden waarom er in Spanje zoveel krakers zijn, is verrassend eenvoudig: omdat er zijn zoveel leegstaande panden. Met 3,4 miljoen leegstaande huizen in Spanje (of in ieder geval gedeeltelijk leeg omdat het vakantiehuizen zijn) is er een kans voor krakers om te profiteren. Dit probleem is alleen maar verergerd tijdens de reisbeperkingen van de pandemie, waardoor gedeeltelijk bewoonde huizen nog langer leeg stonden.

Het is ook belangrijk op te merken dat krakers in Spanje meer rechten hebben dan je zou verwachten: zeker meer dan in enig ander Europees land, wat het verwijderen ervan veel moeilijker maakt. Kraken is een zeer verdeeldheid zaaiende kwestie in Spanje: terwijl velen het als een criminele daad beschouwen, hebben anderen meer sympathie en beschouwen het als de schuld van de regering en de huisvestingscrisis die ze hebben veroorzaakt, waardoor het voor jonge Spanjaarden onmogelijk wordt om legitiem op de eigendom ladder.

 

Je huis beschermen tegen krakers

De beste manier om met krakers in Spanje om te gaan, is door maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze überhaupt toegang krijgen tot je eigendom. Enkele van de volgende stappen zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat krakers zich niet op je huis kunnen richten:

Verhuur je woning als je deze niet gebruikt. Woningen die voor langere tijd leeg staan, zijn grotere doelwitten voor krakers, dus het verhuren van uw woning, op lange termijn of via meerdere korte termijn contracten, is een geweldige manier om uw huis te beschermen, die ook financiële voordelen met zich meebrengt. Door met een verhuurmakelaar samen te werken, weet je zeker dat je iemand hebt die je bij het proces kan ondersteunen en werkt het ook als een fysiek afschrikmiddel voor krakers die je huis observeren.

 

Zorg ervoor dat je een huisalarm systeem in je huis hebt geïnstalleerd. Dit is om tal van redenen een ideale oplossing: het werkt als een visueel afschrikmiddel voor eventuele krakers, het kan worden gekoppeld aan de politie of een veiligheidsdienst die indringers voorkomt, en zorgt ervoor dat iedereen die je huis binnenkomt, kan worden verwijderd in die cruciale eerste 48 uur.

Denk goed na over wat je op sociale media plaatst: adverteren wanneer je weggaat van je eigendom in Spanje (inclusief het vermelden van evenementen of activiteiten die je elders beleeft) kan een open uitnodiging zijn voor krakers om uw huis te betrekken.

Als je niet in je huis woont wanneer je ervoor kiest om het te verkopen of te verhuren, vraag dan je makelaar om geen borden te huur/te koop buiten je eigendom te plaatsen: dit zal krakers erop wijzen dat je huis mogelijk leeg staat en je eigendom zou de ongewenste focus van hun aandacht kunnen worden.

Zorg ervoor dat je huis eruitziet als een thuis. Zorg voor bloemen in de tuin, persoonlijke bezittingen in het pand en al het andere waardoor het lijkt alsof je huis bewoond is: als er in je huis vervolgens wordt ingebroken door krakers, heb je een sterkere zaak om juridische stappen te ondernemen wegens huisvredebreuk. Om deze reden wordt je ten zeerste aangeraden om je eigendom op geen enkel moment volledig leeg te laten staan.
Vraag een vriend of buurman die in de buurt van je Spaanse woning woont om regelmatig in te checken: je kunt ook een dienst inhuren om dit namens jou te doen. Vraag of ze je eigendom betreden, zodat elke kraker die trucs gebruikt om te bepalen of het eigendom wordt betreden, weet dat je eigendom wordt onderhouden en vaak wordt gebruikt.

 

Wat moet ik doen als een kraker mijn huis binnenkomt?

Krakers in Spanje hebben aanzienlijk meer rechten dan in enig ander land, dus als je bovenstaande adviezen opvolgt en krakers komen nog steeds je huis binnen, dan is het essentieel dat je snel handelt: wat er gebeurt in de eerste 48 uur na de bezetting zal de sleutel zijn tot hoe gemakkelijk de situatie is op te lossen. Als krakers je huis bezetten en 48 uur lang onbetwist zijn, hebben ze wettelijke rechten, en het aanvechten van hun bezetting zal duur en tijdrovend worden. Binnen 48 uur zal de politie snel optreden om de krakers te helpen uitzetten, en vaak hebben ze daar geen bevel voor nodig.

Krakers in Spanje gaan snel te werk: zodra ze een pand zijn binnengegaan, zullen ze hun eigen bezittingen plaatsen en de sloten vervangen. Hierdoor lijkt het alsof ze in het pand wonen en krijgen ze vervolgens krakersrechten, waardoor de juridische procedure om ze te verwijderen frustrerend tijdrovend is. Je bent zelfs wettelijk verplicht om alle rekeningen van nutsvoorzieningen op het pand voor je krakers te blijven betalen: als je dit weigert, kunnen de krakers zelfs aangifte doen bij de politie wegens intimidatie en dwang.

Om de krakers te verwijderen moet je een ontruimingsvordering indienen bij de rechtbanken, en zowel jij als de krakers zullen naar verwachting voor de rechtbank verschijnen op de vastgestelde datum: houd er rekening mee dat het onwaarschijnlijk is dat de krakers ervoor kiezen om aanwezig te zijn. Ze hoeven echter niet aanwezig te zijn om de procedure voort te zetten, en alleen als de rechter in je voordeel beslist, kan de kraker met geweld worden uitgezet door de politie. Dit proces gaat meestal sneller als je primaire woning of hoofdverblijf bewoond is geweest, maar het proces duurt veel langer in het geval van vakantiehuizen of tweede verblijven. Het oplossen van een gemiddelde zaak kan tussen de 9 en 18 maanden duren.

Wat kan ik anders doen?

Als het proces van het legaal verwijderen van je krakers te tijdrovend en ingewikkeld lijkt, dan zijn er alternatieven. Je zou kunnen proberen de krakers zelf te verdrijven door hun activiteiten in de gaten te houden en vervolgens de diensten van een slotenmaker in te huren om de sloten te vervangen als je weet dat ze het huis uit zijn. Je kunt ook de politie informeren dat er inbrekers in je huis zijn in plaats van krakers, omdat de politie sneller zal optreden bij een overval.

Tot slot kun je gebruik maken van de diensten van een antikraakbureau. Deze bureaus werken binnen de grenzen van de Spaanse juridische dienst om op verschillende manieren met krakers om te gaan. Deze variëren van sterke gewapende intimidatie tot financiële onderhandelingen, zodat de krakers uw eigendom zo snel mogelijk verlaten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :