Wat mag er extra afgerekend worden in Spanje

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 10:27

Welke extra's kunnen bars en restaurants in rekening brengen in Spanje? Bij het afrekenen stel je vast dat er wat extra’s op je bonnetje staat bijvoorbeeld: extra betalen voor brood, water, bestek of de IVA (BTW) komt er nog bij. Maar mag dat eigenlijk allemaal wel? 

WELKE EXTRA'S KUNNEN BARS EN RESTAURANTS IN REKENING BRENGEN IN SPANJE?

Wij zijn het zeker allemaal wel eens tegen gekomen en of je er nou woont overwinterd of gewoon op vakantie bent, bij het afrekenen in een Bar of Restaurant denk je he wat staat er nou weer op. Als algemene regel geldt dat alle extra’s en de daarbij horende prijzen moeten worden vermeld in het menu dat zichtbaar moet zijn in de bar of het restaurant. Maar om erachter te komen of dat extra vragen wel mag, heeft de Spaanse vereniging van Consumenten OCU  meer uitleg gegeven.

Booking.com

Corona-toeslag

Tijdens maar ook nog steeds na de corona-pandemie zie je op veel plaatsen op de afrekeningen en extra bedrag staan als ‘Tasa Covid’ of ‘Servicio Covid’. Het gaat om een extra bedrag om de extra corona-maatregelen kosten die ene bar of restaurant heeft door te berekenen aan de klanten. Er zijn diverse meningen over maar officieel mag dat wel maar alleen als dat duidelijk staat vermeld of wordt verteld van tevoren. 

Water

Sinds april 2022 zijn bars en restaurants verplicht een glaasje of karaf kraanwater aan te bieden als iemand daar om vraagt maar mineraalwater uit de fles is niet gratis.

 

IJsblokjes

Het schijnt een tendens te zijn dat men in Spanje in bars en restaurants extra geld vraagt voor ijsklontjes, niet alleen in de frisdranken maar ook in bijvoorbeeld de ‘café con hielo’ (koffie met ijs). Het laten betalen voor ijsklontjes is niet verboden maar dat moet duidelijk gemaakt worden voor consumptie en moet duidelijk staan aangegeven.

 

Melk in de koffie

Hoe vreemd het ook leest, bij de OCU zijn gevallen bekend dat er extra bijbetaald moest worden voor de melk in de koffie. Dat is alleen toegestaan als dat op de menukaart duidelijk vermeld staat. Gelukkig komt dit niet vaak voor want een ‘café con leche’ of ‘cortado’ met een plus voor ‘leche’ is een beetje vreemd.

 

Extra voor tafel of terras

Het is toegestaan om een extra bedrag te vragen voor en speciale plaats zoals op het terras of voor een speciale tafel. Maar net zoals altijd moet dat duidelijk staan aangegeven, in dit geval niet op de menukaart maar al voor het zitten. Verder moet dat ook verteld worden door de werknemers.

 

Bestek

Extra geld vragen voor de vork, mes en lepel ofwel het bestek in een restaurant klinkt belachelijk en niet logisch maar het gebeurt op veel plaatsen. In Catalonië en Andalusië is per regionale wet geregeld dat dit verboden is, net zoals het extra geld vragen voor het gebruik van een tafel, stoel of reserveren. Ook hier geldt dat landelijk niets is geregeld en dat dit regionaal en zelfs lokaal is geregeld. Mocht een restaurant extra geld vragen dan dient dat opnieuw duidelijk van te voren duidelijk zijn gemaakt.

 

Brood

Hoe vaak gebeurt het niet dat je voor of tijdens een maaltijd brood op tafel krijgt en dat dit later als een extra kostenpost op de rekening staat. Het vragen van een bedrag voor brood mag in Spanje zolang dat expliciet staat vermeld op de menukaart. Wordt er zonder iets te vragen brood op tafel gezet en dat wil je niet, dan moeten ze dat weghalen en niet afrekenen.

 

Toilet

In Nederland is het vrij normaal om iets te betalen voor het gebruik van een toilet maar als dat in een bar of restaurant is moet dat in Spanje voor de klanten gratis zijn. Aan niet-klanten mag wel iets gevraagd worden maar in de praktijk is dat lastig te controleren.

BTW niet inbegrepen

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je ergens iets eet en dat uiteindelijk blijkt dat de prijzen op de menukaart ‘sin IVA’ ofwel zonder BTW waren. Logischerwijze maakt de BTW het eten en drinken veel duurder en het vermelden van prijzen zonder BTW mag niet in Spanje, daar is geen uitzondering op. 

 

Klagen?

Maar stel dat je wel extra moet betalen en je kunt dat nergens duidelijk teruglezen, kun je dan klagen? Ja dat kan. De algemene norm is, als het niet geschreven staat bestaat het niet (lo que no está escrito no existe). Mocht je toch ontevreden zijn en teveel hebben betaald, kun je een klachtenformulier of ‘hoja de reclamación’ aanvragen. Men is verplicht dat af te geven en accepteren. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :