Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Carajillo is een bijzonder kopje Spaanse koffie 

Een Carajillo is een bijzonder Spaans kopje espresso met brandy rumwhiskeyorujo  of "picardía"

Carajillo is een bijzonder kopje Spaanse koffie met brandy. De oorsprong van de Carajillo gaat terug naar de onafhankelijkheidsoorlog, dit was zo rond het einde van de negentiende eeuw in Cuba. De Spaanse soldaten konden hier wel een beetje moed gebruiken, en dronken zich moed in " coraje "  met koffie en rum en zo zou de de corajillo ontstaan zijn. Tegenwoordig beter bekend als carajillo.

CARAJILLO - EEN BIJZONDER STERK SPAANS KOPJE KOFFIE

Voor die niet weten wat carajillo is? carajillo is een typisch sterk Spaans kopje koffie, met een flinke scheut rum of brandy. Tegenwoordig drinken sommigen het ook met whiskey, of een andere soort sterke drank. Maar ik vindt een carajillo met een heerlijke brandy niet al teveel maar ook niet te weinig en heet moet de sterke koffie zijn, dan als man de brandy erbij giet dan is deze op de juiste temperatuur om te drinken. En juist dat laatste kan in Spanje soms een klein probleempje zijn, dus zeg ik een paar keer dat hij goed warm moet zijn.

Booking.com

Hier een ander verhaal over het ontstaan van de Carajillo

Er was een tijd waar de Spanjaarden niet alleen voetbal prijzen hebben gewonnen maar ook veroverden de Spanjaarden landen zoals Cuba bijvoorbeeld.

En volgens deze legende is de Carajillo hier ontstaan. De Spanjaarden dronken sterke Spaanse koffie en hier werdt nog eens een flinke scheut Cubaanse Rum erbij gegoten. Bij het nemen van de eerste slokken moet iemand geroepen hebben "carajo". Deze sterke koffie die nog meer pit kreeg door toevoeging van alcohol.

Om dat te drinken was er veel moed voor nodig. Courage in het Engels.

Misschien was het toeval misschien ook niet, maar deze koffie werd natuurlijk alleen gedronken door echte mannen, ruige mannen, soldaten, ordinaire mannen. Mannen met veel moed.

 

De oorsprong in Barcelona

Het tweede verhaal neemt ons mee naar Barcelona aan het begin van de 19e eeuw. In die tijd was Barcelona al een van de grootste steden op het continent en tegelijkertijd het handelscentrum met het naburige koninkrijk Frankrijk.

Het belangrijkste laadpunt voor goederen was het treinstation Estación de Francia in het oosten van de stad, waar dagelijks talloze handelaren hun goederen afleverden.

Omdat ze altijd moe en gehaast waren, vroegen ze de obers om rum in de koffie te doen, zodat ze hun glas en hun koffie tegelijkertijd konden drinken.

“Posa’m-ho junt que ara guillo…” (samengevoegd, ik vertrek) was de uitdrukking waaronder ze bekend stonden.

“Posa’m-ho junt que ara guillo…” (samengevoegd, ik vertrek) was de uitdrukking waaronder ze bekend stonden.

Daarom werd de uitdrukking “ara guillo” later de term “carajillo”.

Dit zijn de twee versies die we kunnen vinden vanwege de naam “Carajillo” en de oorsprong van een drankje, dat echter op verschillende manieren kan worden bereid, afhankelijk van het gebied van Spanje waar je je bevindt. In Catalonië is het meestal vrij populair om het te doen met cognac en een beetje suiker, in Castellón daarentegen is de bereiding iets ingewikkelder. Hier wordt de alcohol eerst verwarmd, gedeeltelijk in een glas verbrand en vervolgens bij de koffie gegoten.

 

En als je in Spanje bent, kan het zo maar gebeuren dat s'morgens iemand aan de bar een carajillo ziet drinken. Die heeft misschien wel veel moed nodig om thuis te komen wie weet het.

 

"Keep calm and drink a Carajillo"

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :