Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Spaanse Patatas bravas

Patatas bravas zijn aardappelen, ze worden ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd

Spaanse Patatas bravas - Patatas bravas zijn aardappelen in een lekkere pittige tomatensaus, ze worden ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, het zijn gesneden aardappelen in ongelijke vorm en gefrituurd in olie. Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, de salsa brava, welke over de patatas bravas wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend.

Spaanse Patatas bravas - Beleef Spanje

Dit gerecht is zeer gebruikelijk in cafés en andere eetgelegenheden in enkele delen van Spanje, waar men het kan nuttigen vergezeld van een glas bier of wijn, geserveerd als een portie of tapas (aperitiefhapje), dat ongeveer een kwart kilo aan aardappelen bevat. Bovendien kan men dit gerecht vaak bestellen, met een aantal verschillende sauzen en verder chorizo, chistorra, gebraden kip of gebakken vis.

Het wordt beschouwd als een van de meest goedkope tapas, aangepast aan de lage prijs van zijn goedkope ingrediënten en de gebruikte ingrediënten maken het ook zeer geschikt voor vegetariërs.

Booking.com

Hoewel het moeilijk te achterhalen is wie exact de eerste patatas bravas heeft bereid, gaat de consensus onder voedselhistorici uit naar de Spaanse hoofdstad Madrid, als de geboorteplaats van dit gerecht, ergens in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het is algemeen aanvaard dat de benaming ‘bravas’, wat ‘moedig’ of ‘wild’ betekent, verwijst naar de vurige en pittige saus die het gerecht karakteriseert.

Patatas bravas zijn tegenwoordig te vinden in tapasbars en restaurants door heel Spanje, van de kleine, traditionele etablissementen in Andalusië tot de trendy restaurants in Barcelona. Het is ook populair op de Canarische Eilanden, waar het gerecht een plaatselijke variant heeft, bekend als “papas arrugadas” met een pittige “mojo” saus, maar dat is een ander SpanjeRecept.

Bereidingswijze

Hoewel er verschillende lokale varianten bestaan van samenstelling van de saus of manier van koken van de aardappelen, de bereiding van het gerecht is zeer simpel.

 

Ingrediënten voor de aardappelen:

 • 4 grote aardappelen
 • Zout naar smaak
 • 4 eetlepels olijfolie

 

Gewoonlijk gebruikt men vroegrijpe aardappelen voor de vervaardiging van dit gerecht. Na het frituren plaatst men de aardappelen op een bord of schaal en overgiet deze met de hete saus. In Spanje verkoopt men dit ook als een ingevroren product.

 

Bereiding:

 1. Men schilt en snijdt vervolgens de aardappelen in kleine stukken (ongeveer 2 cm), daarna begint men met de aardappelen gedurende enkele minuten in zout water te koken, op deze manier blijven de aardappelen sappig.
 2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Zorg ervoor dat je de aardappelen regelmatig omdraait voor een gelijkmatige bruining.
 3. Terwijl de aardappelen bakken, begin je met de bereiding van de bravas saus. Hak de ui en knoflook fijn en fruit ze in olijfolie op een middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
 4. Voeg de tomatenpuree, cayennepeper en paprikapoeder toe aan de pan met de uien en knoflook. Laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
 5. Voeg witte wijnazijn toe en breng op smaak met zout. Laat de saus nog eens 5 minuten sudderen, dan is je bravas saus klaar.
 6. Zodra de aardappelen gaar en goudbruin zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Strooi wat zout over de hete aardappelen.
 7. Serveer de aardappelen met een royale hoeveelheid bravas saus eroverheen. Sommige regio’s in Spanje voegen ook een topping van aioli (knoflook-mayo) toe, maar dat is optioneel.

 

De saus

Ingrediënten voor de bravas saus:

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 200 gram tomatenpuree
 • 1 theelepel cayennepeper (of meer naar smaak)
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • Zout naar smaak
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel witte wijnazijn

 

Het karakter van de saus, waarmee de patatas bravas vergezeld gaan, varieert per stad. In Madrid, waar de saus werd bedacht en gepatenteerd in 1960, gebruikt men als basis een tomatensaus met azijn en rode peper, hoewel men ook andere ingrediënten toevoegt, die elk een persoonlijk geheim van elke individuele kok zijn, om de basis van deze pikante tomatensaus te verkrijgen.

Zo zullen steeds knoflooksaus, gemaakt van mayonaise en knoflook en niet alleen van olie en knoflook, vergezeld gaan met de aardappelen.

In de autonome regio's Valencia en Catalonië is het traditie dat de patatas bravas met de saus van olijfolie, rode peper, paprikapoeder en azijn, over het algemeen daarnaast ook nog vergezeld gaan met aioli , een knoflooksaus van olie en knoflook.

De pikante saus kan ook gewoon van Mexicaans type zijn, soms gebruikt men salsa Valentina.

Als object om te decoreren, mengt men soms de pikante saus (over het algemeen van rode kleur) met mayonaise.

De naam bravas zinspeelt op de kracht van de scherpe smaak, die deze saus bezit.

En ¡OLÉ!, je hebt nu een heerlijk Spaans tapasgerecht klaar om van te genieten. Patatas bravas zijn niet alleen een geweldige snack voor bij de borrel, maar ook een heerlijke aanvulling op een maaltijd. Het beste van alles is dat je dit gerecht helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Voeg meer cayennepeper toe als je van pittig houdt, of maak het wat milder met minder. Hoe je het ook maakt, de authentieke smaak van Spanje zal altijd doorschijnen in dit traditionele gerecht.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :