Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De wijk de Triana -   Barrio Triana in Sevilla

Barrio Triana - De wijk Triana in Sevilla - Andalusië, Spanje

Wandel over de brug Puente de Isabel II, door de bevolking meestal Puente de Triana genoemd. Puente de Isabel II is de oudste ijzeren brug in Spanje. Terwijl je over de brug loopt en onder je de bekende rivier Guadalquivir ziet wacht je aan de overkant een van oudste en beroemdste wijken van Sevilla, Barrio Triana.

de wijk Triana - Beleef Spanje

Barrio Triana - De wijk Triana in de stad Sevilla was tot 1970 de zigeuner buurt van Sevilla, daarna verdwenen ze uit deze buurt door de stijgende prijzen van de immobiliënmarkt.

De wijk Triana ligt In het westen van de stad Sevilla, aan de andere kant van de rivier de Guadalquivir, het was een arbeiderswijk, het was de wijk van  de zeelieden, pottenbakkers kortweg een industriële wijk.

 

Triana was vooral bekend om het aardewerk en azulejos maar was ook bekend door de hier  geboren stierenvechters zoals Juan Belmonte, Antonio Montes en Chicuelo (Manuel Jiménez Moreno) en de flamenco, vele bekende zangers  en flamenco dansers kwamen hier vandaan.

Barrio Triana is onderverdeelt in  buurten zoals: Triana Casco Antiguo, El Tardón-El Carmen, Barrio León , Triana Oost en Triana West. De wijk Triana is zogoed als helemaal omgeven door de rivier de Guadalquivir en zit,alleen in het noorden aan het vasteland vast. 

In het noordelijk deel van de wijk ligt Isla Mágica, een attractiepark, vlak bij het terrein van de  wereld tentoon - stelling Expo '92 werd gehouden.

Booking.com

El Rocío-pelgrimstocht

Niet alleen in La Macarena, maar ook in Triana is een zeer beroemde Heilige Maagd van de Hoop te bewonderen, in de Capilla de los Marineros. Triana is het startpunt voor de beroemde El Rocío-pelgrimstocht in mei/juni (50 dagen na Paaszondag). Dan zie je karren voorbijrijden die worden getrokken door ossen, en pelgrims lopen naar het stadje El Rocío, op ongeveer 60 kilometer van Sevilla. Als je in Triana bent gedurende de week voor Pasen, dan zie je vele nazarenos(volgelingen in traditionele kledij) en processies met religieuze figuren door de straten lopen.

Torre Triana

Wat zeker gelijk opvalt in de wijk Triana is de Torre Triana, een gebouw van de architect Francisco Javier Sáenz de Oiza hier zetelt vanaf 1993 de administratie van de Junta de Andalucía.

Elke zondagmorgen vindt er een straatmarkt plaats aan de Puerta de Triana, aan de oever van de Guadalquivir.

 

Etymologie

 Triana zou vernoemd zijn naar de Romeinse keizer Trajanus die hier niet ver vandaan, namelijk in Italica werd geboren, Italica is de oudste Romeinse vestiging in Spanje.

Een andere versie verwijst naar de drie rivieren in het latijns tria  voor drie en ana in het Keltisch voor rivier.

 

Mythologie

Als je naar de mythologie van de stad Sevilla kijkt dan zou de stad gesticht zijn door Hercules. Dan Hercules zat achter Astarte aan, en Astarte is de godin van de vruchtbaarheid en zij vond haar toevlucht op de oevers van de Guadalquivir en dacht nu ik toch hier ben sticht ik gelijk maar  Triana. 

 

Bruggen over de Guadalquivir

Hier een paar bruggen die over de rivier en hierdoor een vaste verbinding met het centrum vormen:

  • de Puente del Alamillo, een ontwerp van Santiago Calatrava
  • de Puente de la Barqueta
  • de Pasarela de la Cartuja, genoemd naar het dichtbijgelegen Monasterio de la Cartuja in Triana
  • de Puente del Cristo de la Expiración
  • de Puente de Isabel II, meestal puente de Triana genoemd
Beleef Spanje

Hier een paar TIPS voor deze wijk:

1. In Calle San Jorge staat de keramiekfabriek Santa Ana uit 1870. Hier is het museum van pottenbakkerskunst van Sevilla.


   2. De oudste kerk van Sevilla vind men in Calle Pureza. Deze gotische-mudéjar kerk Iglesia Santa Ana stamt uit 1280 en werd onder bevel van koning Alfonso X gebouwd. Na de aardbeving van 1755 werd deze gedeeltelijk herbouwd. De kerk wordt ook wel gezien als de kathedraal van Triana.


   3. In Calle San Jacinto staat het huis 'Casa de los Mensaque', uit 1900. Gemaakt door één van de bekende keramiekschilders uit die tijd.


   4. Een wandeling langs Paseo de Nuestra Señora de la O, dat pal naast de rivier loopt en waar men kan vissen en pootjebaden. Bereikbaar via Calle Castilla.


   5. El Cachorro is een multifunctioneel centrum waar men tijdens het nuttigen van de lunch of borrelhap cultuur kan proeven. Er worden theatervoorstellingen, muziekuitvoeringen, monologen en exposities georganiseerd. Er is ook een terras om buiten te zitten.

Triana is echt een geweldige plek om wat te gaan eten. Er zijn een aantal traditionele tapasbars, en aangezien alles hier vrij dicht bij elkaar ligt, kun je een tapas tour maken en bij verschillende restaurants een paar tapas eten, zoals bij Bar Las Golondrinas 1 en Blanca Paloma.

 

 Neem plaats in een van de bars of restaurants aan het water op Calle Betis, en geniet van de sfeer en het fantastische uitzicht op de stad.

 

Triana heeft een geheel eigen identiteit, waarschijnlijk omdat het aan de andere kant van de rivier ligt. Vanaf de Paseo de Cristóbal Colón kijk je uit op Triana met haar pittoreske gevelpanden uit de 18e eeuw, net zo indrukwekkend als de grachtenpanden van Amsterdam.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SEVILLA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Tix.nl
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SEVILLA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :