Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Sevilla de hoofdstad van Zuid-Spanje


Waarom is Sevilla de hoofdstad van Zuid-Spanje?

Ondanks dat Sevilla eeuwenlang een van de belangrijkste steden van Zuid- Spanje was, werd het pas op 30 juni 1982 officieel de politieke hoofdstad van Andalusië genoemd. Vanwege het regionale en nationale historische belang was het een besluit dat door velen als onvermijdelijk werd beschouwd. Dus wat is het verhaal achter de oprichting?

Waarom is Sevilla de hoofdstad van Zuid-Spanje?, - Beleef Spanje

Achtergrond

De beslissing om Sevilla als politieke hoofdstad van Andalusië te benoemen, werd genomen door de regering van de regio op voorstel van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) en ondersteund door de communistische en socialistische partijen.

In 1979, drie jaar voor de officiële verkiezing van de stad als politieke hoofdstad van de regio, had Spanje de eerste democratische verkiezingen gehouden sinds het einde van Franco's 40-jarige dictatuur. Deze hadden een linkse coalitie de leiding gegeven over Sevilla - een coalitie die een krachtige stem had in het parlement van de regio en erin slaagde tweederde van de stemmen te bemachtigen toen de PSOE de stad voorstelde als de hoofdstad van Andalusië.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Het was zeker iets meer dan toeval dat de toenmalige president van Spanje, Felipe Gonzalez, een PSOE-politicus was uit Sevilla. Maar tegen het begin van de jaren tachtig werd de stad al geruime tijd onofficieel beschouwd als de hoofdstad van Andalusië , een zonovergoten land van olijfgaarden, flamenco kunstenaars en stierenvechters die zo kenmerkend zijn voor Spanje voor de rest van de wereld (ten onrechte, zoals Spanjaarden van elders in het land vaak zeggen).

 

Geschiedenis

De beslissing om deze prachtige, romantische stad zo'n politiek belang te geven was een nieuwe mijlpaal in de terugkeer naar bekendheid in de 20e eeuw.

  Voorafgaand aan een daling die halverwege de 17e eeuw begon, was Sevilla de grootste stad van het Spaanse rijk geweest , grotendeels vanwege de ligging aan de rivier de Guadalquivir. Toen de Nieuwe Wereld in 1492 werd ontdekt, bevond de stad zich op een punt aan de rivier waar schepen niet verder landinwaarts konden varen. Het werd daarom het belangrijkste contactpunt met de nieuwe buitenposten van het Spaanse rijk. De suprematie van Sevilla werd officieel gevestigd in 1503, toen een koninklijk besluit de stad Puerto de Indias een handelsmonopolie verleende op alle uit Amerika geïmporteerde goederen.

  Gedurende de volgende 150 jaar vergaarde Sevilla grote rijkdom en macht. Maar in 1649 verwoestte een plaag de halve stad en in 1717 werd het Casa de Contratación - de organisatie die het stadsmonopolie op de Amerika's had verleend - verplaatst naar Cádiz. In 1898, toen Spanje Cuba, Puerto Rico en de Filippijnen aan de VS verloor door het Verdrag van Parijs te ondertekenen, was de vroegere glorie van Sevilla al lang verdwenen.

  Booking.com

  De terugkeer van Sevilla naar glorie

  Ondanks de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) en de Tweede Wereldoorlog - die beide dienden om Sevilla te isoleren van respectievelijk de rest van het land en Europa - kreeg de stad gedurende de 20e eeuw steeds meer bekendheid.

  In 1929 vond hier de prestigieuze Ibero-Amerikaanse Expo plaats, waarvoor het zuidelijke deel van de stad een uitgebreide facelift kreeg (het prachtige Plaza de España werd speciaal gebouwd om het middelpunt van de Expo te zijn). De ambitieuze stedenbouw en uitbreiding zorgden er tussen 1955-1970 voor dat de stad in haar geschiedenis sneller dan ooit tevoren groeide.

  En toen Sevilla in 1982 werd aangewezen als de politieke hoofdstad van Andalusië, moet het voor veel Sevillanos hebben geleken dat iets van het vroegere aanzien van hun stad officieel was hersteld.

   

  ZORG DAT JE JE REIS NAAR SEVILLA NOOIT VERGEET

  SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

  Bron: Theculturetrip.com Geschreven door: Mark Nayler
  WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SEVILLA

  MISSCHIEN OOK INTERESSANT :