Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Nationaal park Doñana

Nationaal park Doñana - Parque Nacional de Doñana in de provincie Huelva

Nationaal park Doñana: bedreigd wetland aan de Costa de la Luz. Parque Nacional Coto de Doñana is een bestemming voor winter- en lentevogels. Het grootste Europese vogelreservaat draagt de titel UNESCO Wereld Natuurerfgoed. Het kustgebied en het moerasgebied daarachter dankten hun huidige toestand aan een koninklijk privilege.  Sinds de 13e eeuw mocht alleen de koning hier jagen. Hierdoor bleef tot in de 20e eeuw een bijna ongerepte natuur behouden.

NATIONAAL PARK DOÑANA

De attracties in het Nationaal Park Coto de Doñana

Het Nationaal Park Coto de Doñana is een belangrijk station voor trekvogels van Europa naar Afrika. Naar verluidt komen hier elk jaar zes miljoen vogels aan.

Vlak voor de kust ligt een zone van stuifduinen die door de wind landinwaarts worden geduwd. Daarachter strekken zich de Cotos uit , een heuvelachtig landschap gekenmerkt door pijnbomen en struiken. Daartussen liggen de Marisma's . Deze wetlands, moerassen, zijn gevormd door de instroom van zout water uit de zee. Tussendoor zijn er ook zuivere zoetwatervijvers.

Booking.com

De toegang tot het nationale park is beperkt. Grote delen zijn alleen te bezoeken op georganiseerde tours, of helemaal niet. Informatie is verkrijgbaar bij de toeristeninformatie centra in Matalascañas, El Rocío of Sanlúcar de Barrameda .

Bezoekerscentra in het Nationaal Park

Er zijn drie informatiecentra in het Nationaal Park Coto de Doñana van waaruit u korte wandelingen kunt maken of vogels kunt spotten:

Bij El Rocío zijn de twee bezoekerscentra La Rocina en Palacio de Acebrón (zie plattegrond van het nationale park ). Het bezoekerscentrum El Acebuche bevindt zich in de buurt van Matalascañas . Vanaf hier beginnen ook langere tochten door het nationale park met terreinwagens.

 

Een andere toegang is via de rivier de Guadalquivir vanuit Sanlúcar de Barrameda. Hier is het mogelijk om per boot kleinere delen van het nationale park te bezoeken. Informatie hierover is verkrijgbaar bij het Informatiecentrum Fábrica de Hielo .

 

ecologische bedreigingen

Terwijl de natuur zich eeuwenlang ongestoord heeft kunnen ontwikkelen, heeft het natuurpark ondanks de opwaardering tot nationaal park en UNESCO-werelderfgoed de afgelopen decennia flinke schade opgelopen.

Vanwege de economische belangen van de landbouw zijn er in het natuurpark nog honderden illegale waterputten die het grondwater onttrekken. Daarbij komt nog het hoge waterverbruik van het vakantieoord Matalascañas, waardoor het grondwaterpeil verder zakt en daarmee de verdroging van de wetlands wordt bevorderd. Daarbij komt de klimaatverandering, die er met hoge temperaturen verantwoordelijk voor is dat, net als in de zomer van 2022, lagunes volledig uitdrogen. Planten, amfibieën en watervogels verliezen hun bestaansmiddelen.

Beste bezoektijden

De beste seizoenen om vogels te spotten zijn winter en lente. Dit geldt vooral voor dagen nadat het heeft geregend. In de overige seizoenen, d.w.z. zomer en herfst, zijn er nauwelijks vogels te zien en staan de delen van het nationale park grotendeels droog. Toch worden vooral in de zomer tijdens het hoogseizoen aan de Costa de la Luz toeristen massaal door het natuurgebied gereden in terreinwagens.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MÁLAGA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE  HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ANDALUSIË

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :