Flamenco-route in de regio Granada


FLAMENCO-ROUTE IN DE REGIO GRANADA

Diversen Flamenco shows in- en in de omgeving van Granada

De provincie Granada is op zich al een flamencoroute. Het is mogelijk om in de voetsporen te treden van de maestro Antonio Chacón, de bedenker van twee van de meest bekende songstijlen: de granaína en de media granaína . Chacón woonde aan het einde van de 18e eeuw lange tijd in Granada , toen men dacht dat hij deze genres van liederen componeerde. Een andere figuur die intrinsiek verbonden was met de flamenco scène in Granada was de dichter Federico García Lorca. 

FLAMENCO-ROUTE IN DE REGIO GRANADA

De invloed die flamenco op hem had is terug te zien in zijn geschreven werk, met opvallende ideeën als duende en cultura en la sangre. Bezoek daarom Fuente Vaqueros, het dorp waar hij geboren is, om te begrijpen wat de dichter inspireerde. In Valderrubio, waar Lorca opgroeide, wordt het Flamencofestival van Valderrubio gehouden in zijn huis dat nu is omgebouwd tot museum.

 

Voor liefhebbers van flamenco is de route langs de dorpen Montefrío, Iznájar of Algarinejo in de wijk Poniente een aanrader . In die dorpen is er een sterk verband tussen de liederen van het boerenwerk en de dorsliederen. Het is hier in Loja dat het festival Volaera Flamenca wordt gehouden.

Booking.com

Andere traditionele festivals worden gehouden in Ogíjares, in Salobreña en in de Costa Tropical. De essentie van flamenco kan in de hele provincie worden ervaren, maar het is in Granada waar de cante jondo het meest intens is. De wijkenSacromonte en Albaicín zijn geweldige plekken om vele variaties van deze kunst te zien en te horen, zoals de roa of de zambra .

De wijk Sacromonte met zijn grotten vol dansende mensen is een echt authentieke ervaring.

Het auditorium van de stad, La Chumbera, is vlakbij en hier is het International Centre for Gypsy Studies gevestigd. Dit centrum organiseert het hele jaar door vele flamenco optredens, met op de achtergrond het spectaculaire uitzicht op het Alhambra.

 

De wijk Albaicín laat een andere kant van flamenco zien. Hier zijn talloze flamenco peñas (clubs) die flamenco shows geven, waaronder de oudste van het land, La Platería. Veel populaire en beroemde flamenco artiesten, zoals Enrique Morente, Juan Carmona of de familie Montoya treden hier op. Hier wordt ook het Albaicín Flamenco Festival gehouden.

FLAMENCO-ROUTE IN DE REGIO GRANADA

Flamenco-routes

Dit festival komt uit het einde van de jaren 60 en het is een van de meest gewilde zomerafspraken voor toeristen die er hun vakantie doorbrachten en dorpelingen. De ' Lucero del Alba ' vindt plaats in het Moorse kasteel van de stad, wat een romantische sfeer geeft aan dit belangrijke flamenco festival in Andalusië.

Datum: augustus
Georganiseerd door: Provincieraad van Granada en Stadhuis van Salobreña

 

BASIS INFORMATIE

Regio: Costa Tropical

Gemeente: Salobreña

Postcode: 18680

 

CONTACT:

Tel: 958 610 011

Web: Acceder a su web

 

Flamenco Erfgoed in de Winter & Lente

Uitvoeringen van flamenco die het hele jaar door worden ontwikkeld, elke zaterdag, in het Internationale Centrum voor Zigeunerstudies "de Chumbera", in de wijk Sacromonte en met een prachtig uitzicht op het Alhambra.

Plaats van viering: de Chumbera
Data: zaterdagen het hele jaar door
Organisator: Gemeenteraad van Granada

 

BASIS INFORMATIE

Gemeente: Granada

Adres: La Chumbera

 

CONTACT:

Telefoon: 958 248 160

 

Volaera Flamenca' van Loja -Wedstrijd

Het laatste flamenco festival dat genoemd wordt is de ' Volaera Flamenca' van Loja, een flamenco wedstrijd die begon in 1972. De ' Volaera ' vindt plaats tijdens de Feria van Loja, waar op zaterdagavond optredens worden georganiseerd met de ' Volaera' -concurrenten.

Datum: Tijdens de beurs, de laatste week van augustus.
Georganiseerd door: Loja City Hall

 

BASIS INFORMATIE

Regio: Poniente Granadino

Gemeente: Loja

Postcode: 18300

 

CONTACT:

Telefoon: 958 322 313

 

Sacromonte-district

FLAMENCO-ROUTE IN DE REGIO GRANADA

Er is geen structuur in de wijk Sacromonte, met zijn grotwoningen die zijn uitgegraven in de legendarische heilige berg, de Monte Sacro del Valparaíso. Dit mysterieuze deel van Granada is de inspiratie geweest voor de verzen van zoveel dichters en flamencodansen, met zijn met maan gevulde tuinen vol met cactusvijg en aloë.

 

De eerste gedocumenteerde kolonisten hier waren de zigeuners die arriveerden met de christelijke troepen van de katholieke koningen , voor wie ze werkten als metaalbewerkers. Hun liederen en dansen versmolten met de Andalusische muzikale tradities en zo ontstond de zambra-dans, een oude vorm van flamenco met passen gebaseerd op de zigeunerbruiloftsdansen, waarvan je nog steeds kunt genieten in de vele flamencobars in de omgeving.

 

BASIS INFORMATIE

Regio: Granada en omgeving

Gemeente: Granada

 

MIS HET NIET
Flamenco, La Zambra en El Sacromonte

Peña Flamenca La Plateria

Deze peña (club) werd in 1949 opgericht in de zilversmid werkplaats van Manuel Salamanca, waar de naam vandaan komt. Het is een privé- peña en de oudste in Spanje, maar dankzij een overeenkomst met de gemeenteraad van Granada kan men het hele jaar door op donderdag een recital bijwonen voor slechts 10 €. Als er op zaterdag nog plaatsen vrij zijn, kan publiek meedoen. De peña heeft ook een restaurant.

 

BASIS INFORMATIE

Regio: Granada en omgeving

Gemeente: Granada

Adres: Placeta de Toqueros, 7

Postcode: 18009

 

CONTACT:

Tel: 958 21 06 50

Móvil: 645189047

Web: Acceder a su web

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SIERRA ESPUÑA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE  HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :