Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

TIPS OM PLASTIC OVERLAST IN SPANJE TE BEPERKEN


TIPS OM PLASTIC OVERLAST IN SPANJE TE BEPERKEN

Wist je dat plastic wegwerpproducten gemiddeld in:

  • 5 seconden worden gemaakt,
  • ze maar 5 minuten worden gebruikt
  • En dat het 500 jaar duurt voordat het wordt afgebroken?

In Nederland staan we daar zo goed als niet bij stil, en als we op vakantie zijn al helemaal niet.

plastic strand beleef spanje

Tijd om het tij te keren!

In een land als Nederland is het over het algemeen best aardig geregeld. We gebruiken natuurlijk ook hier  heel veel plastic, maar omdat o.a. door het scheiden van plastic en de daarbij nog extra gelden de regels die er sinds een paar  jaar zijn, zoals plastic tassen voor boodschappen doen in de winkels blijft het gevolg hier voor het oog in ieder geval – beperkt. En daarbij komt dat we overtollig plastic ondertussen best goed verwerken en recyclen.

Booking.com

Dit alles geldt echter niet voor veel reisbestemmingen. Prachtige oorden worden overspoeld met rietjes, flessen en tasjes. Paradijselijke stranden, bossen en berggebieden worden steeds grotere afvalplekken. En willen we dat? Nee! Daarom hebben we vijf tips voor jou om op vakantie het plastic gebruik te verminderen.

Je kunt deze tips natuurlijk ook thuis toepassen. Niets fijner dan ook een schoon Nederland zonder overdaad aan plastic in de duinen en de branding.

  • In veel landen kun je geen water uit de kraan drinken. Als je uitgaat van twee liter water per dag, gebruik je daardoor in twee weken 28 flessen water per persoon. Dat is flink wat plastic afval dat makkelijk voorkomen kan worden! Check of je op jouw bestemming water uit de kraan kunt drinken. Is dit niet het geval? Schaf op de plaats van bestemming één grote fles aan (van bijv. 5 liter) en vul hiermee één flesje keer op keer. Er zijn overigens ook talloze drinkflesjes te kopen die jouw water zuiveren. Herbruikbaar!

 

  • Zeg nee tegen plastic rietjes, dat kan echt een verschil maken. Je krijgt op veel bestemmingen namelijk een ingepakt rietje geserveerd. Laat deze simpelweg liggen.
  • Koop – ja, je mag ook wel iets plastics kopen als dat bijdraagt aan het geheel – kleine flesjes bij de drogist. Vul deze met shampoo, douchegel, bodylotion en andere verzorgingsproducten. Die hoef je dan niet op de plek van bestemming te kopen (en weer achter te laten als je over hebt, maar jouw koffer te vol is).

 

  • Sinds 1 januari 2016 geldt er een Nederland een verbod op het gratis weggeven van tasjes in winkels. We weten niet hoe het bij jou zit, maar wij nemen nu dus echt altijd een boodschappentas mee. Waarom dit dan niet ook op vakantie doen?

 

  • Wist je dat er op diverse bestemmingen beach clean-ups worden gehouden? Samen met locals en andere toeristen kun je een dagje puinruimen en een extra steentje bijdragen op de plaats van bestemming.

 

We zijn benieuwd; ben jij hier al bewust mee bezig?

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: