Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Heerlijke Albondigas van die lekkere Spaanse gehaktballetjes.

Je kunt ze maken van runder-, varkens- kalfsgehakt of Lamgehakt. Albondigas is/zal afgeleid zijn van het Arabische al bunduq, wat zoveel betekend als hazelnoot dit heeft met de vorm te maken.

Zo lekker een weekje door Andalusië trekken, het land van olijfbomen, heel erg veel olijfbomen, en sinaasappelbomen en amandelbomen en nog meer olijfbomen. Met tussendoor pittoreske witte dorpjes, ogenschijnlijk lukraak tegen de berghelling gesmeten.

Heerlijke Albondigas - Beleef Spanje

Foto: Wikipedia

Als inwoner van een plat land blijft dat iets wonderbaarlijks, zo'n verticaal geheel om doorheen te dwalen, straatje in, trapje op, steegje door, heuveltje af. Muren vol dikke lagen helderwitte kalk, te pas en te onpas van die keramieken tegeltjes en voor een snoezige collectie bloempotten draaien ze hun hand ook al niet om. Daarentegen geen mens te bekennen, hooguit een enkele dorpsbewoner schuifelend richting bar.

Booking.com

Ook aan de Costa del Sol was er nog weinig tingelingeling te beleven. Lentezon of niet, de ijssalons verscholen zich achter neergelaten luiken en de meeste strandtenten waren hun terrasjes nog aan het opbouwen. De pensionados slenterden over de boulevard. In zee waagde zich hooguit een enkele zeemeeuw. En ik? Ik toog van tapasbar naar mesón, van merendero naar marisquería. Nuttigde links en rechts hapjes bij een glaasje wijn. Poetste mijn Spaans op met schelpdier woorden als vieras, almejas, en cañaillas. Wat kan een mens daar zielsgelukkig van worden.

Zijn de Spanjaarden nog gewoon échte koks, met verse spullen? Of koken ze juist níet, omdat er zoveel heerlijks buiten de deur valt te beleven? U begrijpt, ik moet hoognodig terug voor een diepgravend onderzoek. We doden de tussentijd met albóndigas, Spaanse balletjes in tomatensaus.

 

Zelf albóndigas con salsa de tomates?

 • 500 g half-om-halfgehakt of Lamgehakt ( nog lekkerder)
 • 2 beschuitjes
 • 1 los geklopt ei
 • 1 sjalot
 • 1 eetl fijngehakte peterselie
 • 1 knoflookteen
 • versgeraspte nootmuskaat
 • zout & peper uit de molen
 • olijfolie

 

Saus:

 • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
 • 1 afgestreken eetl pimentón (of gewoon paprikapoeder)
 • 2 knoflooktenen
 • 1 sjalot

 

Gehaktballetjes: Snipper de sjalot en haal de knoflook door de knijper. Verkruimel de beschuitjes. Doe in een grote kom met gehakt, ei, peterselie, nootmuskaat, zout en peper en kneed grondig door elkaar. Rol er balletjes van, formaat beschaafde bitterbal. Verhit een ferme scheut olijfolie in een grote braadpan en bak de balletjes al omrollend aan tot mooi bruin, eventueel in twee porties. Haal ze uit de pan.

Tomatensaus:

Snipper de overige sjalot en knoflook en fruit zachtjes in dezelfde pan. Bak het paprikapoeder even mee. Pureer de tomaten met de staafmixer, giet in de pan, plus zout en peper erbij. Laat 15 minuten op vrij hoog vuur pruttelen, zonder deksel. Doe de balletjes er weer bij en laat met deksel schuin op de pan in 15 minuten gaar worden. Serveer als borrelhapje met een stukje brood.

 

Tips

Gehakt altijd goed kneden (lees: lekker tussen de vingers laten door floepen), dan vallen de ballen straks niet uit elkaar.

Vooraf maken kan uitstekend. Zachtjes weer opwarmen in de pan of afgedekt met folie in de oven.

Pimentón is ultra-Spaans gerookt paprikapoeder in mooie blikjes. Agridulce vind ik de lekkerste, maar hij bestaat ook in pittig, dan moet u er beslist minder van gebruiken.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Trouw.nl geschreven en recept: Karin Luiten

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: