Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat,Β eten & drinken, etc.!

π—ͺ𝗔𝗧 π— π—’π—˜π—§ JE π——π—’π—˜π—‘ π—”π—Ÿπ—¦ JE π—‘π—˜π——π—˜π—₯π—Ÿπ—”π—‘π——π—¦π—˜ π—₯π—œπ—π—•π—˜π—ͺπ—œπ—π—¦ π—©π—˜π—₯π—Ÿπ—’π—’π—£π—§


WAT  MOET JE DOEN ALS JE NEDERLANDS RIJBEWIJS VERLOOPT

WAT JE MOET DOEN ALS JE RIJBEWIJS VERLOOPT IN SPANJE, HIEROVER GEEFT DE AMBASSADE DE VOLGENDE TIPS

Er duiken regelmatig vragen op hoe zit het nu precies als een rijbewijs verloopt, daar is blijkbaar best veel onduidelijkheid over. Het volgende bericht vond ik op de pagina van de  Nederlandse Ambassade.

Zoals iedereen wel begrijpt speelt de Ambassade geen enkele rol als je een Spaans rijbewijs wilt aanvragen, maar wij begrijpen wel dat er wel enige onduidelijkheid is hoe nu alles zit en wat je moet doen als je Nederlandse rijbewijs verloopt. Daarom hoop ik dat je met deze info van de Nederlandse Ambassade je daarbij een beetje helpt.

π—ͺ𝗔𝗧 π— π—’π—˜π—§ JE π——π—’π—˜π—‘ π—”π—Ÿπ—¦ JE π—‘π—˜π——π—˜π—₯π—Ÿπ—”π—‘π——π—¦π—˜ π—₯π—œπ—π—•π—˜π—ͺπ—œπ—π—¦ π—©π—˜π—₯π—Ÿπ—’π—’π—£π—§

Als u in Spanje woont, en uitgeschreven bent bij een Nederlandse gemeente, en uw Nederlandse rijbewijs verloopt, dan kunt u uw Nederlandse rijbewijs niet verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans rijbewijs. Er bestaat verwarring over de regel dat EU-burgers na twee jaar woonachtig te zijn geweest in Spanje verplicht hun rijbewijs moeten omzetten naar een Spaans rijbewijs. Dit geldt alleen voor EU-burgers uit landen met een rijbewijs dat onbeperkt geldig is. Dit geldt dus NIET voor Nederlandse rijbewijzen. Meer informatie hierover vindt u op: https://sede.dgt.gob.es/.../renovacion.../index.shtml. Dit neemt niet weg dat niet alle wetshandhavers deze regel kennen en soms toch onterecht boetes schijnen uit te delen.

Booking.com

Ook als uw Nederlandse rijbewijs kwijt is of gestolen, moet u ook een Spaans rijbewijs aanvragen. U kunt in dat geval een verklaring van vermissing downloaden via onderstaande link en opsturen naar de RDW. Zo voorkomt u misbruik van uw Nederlandse rijbewijs. https://www.rdw.nl/.../3-e-0667b-verklaring-vermissing....

- U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans rijbewijs bij de Direccion General de Tráfico (DGT). Daarvoor dient u van te voren een afspraak te maken via deze link https://sede.dgt.gob.es/.../otros.../cita-previa-jefaturas/. Kies de optie ‘renovación de permisos de conducción (solo EU/EEE)’ . Verderop in het keuzemenu kunt u de optie kiezen ‘trámites de canjes de permisos europeos y de Andorra, Corea, Japón, Mónaco y Suiza’. U kunt de aanvraag indienen bij ieder DGT-kantoor, ook buiten de provincie waar u woont. Als er in uw provincie een lange wachttijd is, kunt u ervoor kiezen elders een afspraak te maken. U hoeft niet opnieuw examen te doen.

Wel moet u vooraf aan aantal dingen regelen.

- Voordat u op uw afspraak verschijnt bij de DGT dient u een medische keuring (un test piscotécnico) te ondergaan bij een zogenaamd ‘Centro de Reconocimiento de Conductores’. U vindt via onderstaande link een lijst van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken met erkende centra per provincie: http://www.dgt.es/.../centros-de-reconocimiento-de.../. U krijgt als u de test goed doorstaat een bewijs mee (Informe de aptitud psicofísica) dat u meeneemt naar de DGT. Zorg ervoor dat u de afspraak bij de DGT niet voorbij de verloopdatum van het bewijs van uw medische keuring plant.

 

  • Daarnaast heeft u voor het aanvragen van een Spaans rijbewijs een echtheidsverklaring nodig. Dit is een verklaring van de RDW (in het Engels), waarin staat dat uw rijbewijs geregistreerd is in het Centraal Rijbewijzenregister. U hoeft deze niet te laten vertalen naar het Spaans. Via deze link kunt u de verklaring aanvragen: https://www.rdw.nl/.../uw-gegevens-in.../echtheidsverklaring

 

  • Zorg verder dat u een recent bewijs van empadronamiento, een kleurenpasfoto, uw NIE en uw Nederlandse identiteitsbewijs meeneemt (en kopieën van genoemde documenten).

 

  • U krijgt uw nieuwe rijbewijs via de post thuisgestuurd.

Let op:

1) U geeft uw Nederlandse rijbewijs bij het indienen van de aanvraag af bij de DGT. U krijgt een tijdelijk rijbewijs van de DGT mee. Buiten Spanje is dit document echter niet geldig, dus als u een reis maakt voordat uw nieuwe rijbewijs wordt afgegeven, kunt u bij de DGT een internationaal rijbewijs aanvragen. Dat krijgt u gelijk mee.

 

2) Wees u ervan bewust dat Spanje een punten-rijbewijs heeft. U krijgt bij afgifte 12 punten. Als u op de bon wordt geslingerd, dan wordt er afhankelijk van de overtreding, een aantal punten van uw rijbewijs afgetrokken. Dit kan, als u het heel bont maakt, leiden tot in beslagname van uw rijbewijs.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje

Dit is misschien ook interessant: