OP DE FIETS DOOR SPANJE

Spanje op de fiets - Fietsen en vakanties zijn in Spanje meer dan compatibel. Of je nu gewoon tijdens je bezoek een stuk wilt gaan fietsen of een paar uur een leuke fietstocht wilt maken, in heel Spanje vind je perfect aangepaste routes en fietstoeristen en fietsverhuurders.

 Spanje op de fiets

WAAROM SPANJE

Door het uitstekende Spaanse klimaat is het praktisch het hele jaar door makkelijker om te fietsen.

Er zijn talloze routes en paden door het platteland voor alle niveaus in Spanje. Het indrukwekkende landschap dat je op de routes tegenkomt, is echt de moeite waard. In feite is Spanje het land met de meeste biosfeer reservaten (52), om nog maar te zwijgen van de 15 nationale parken, evenals enkele van de mooiste en best bewegwijzerde routes in Europa (zoals de Jacobsweg, waar je kunt vind zelfs hostels die gratis zijn). Talrijke routes lopen langs bestemmingen van enorm cultureel en gastronomisch belang. Spanje is rijk aan charmante, gemoedelijke dorpjes om op de fiets te bezoeken (zowel langs de kust als in het binnenland).

Booking.com

Qua accommodatie heeft u een ruime keuze om uit te kiezen: hotels, landhuislodges, campings, hostels, enz. Er zijn zelfs "fietsvriendelijke hotels", met name op Mallorca, de Canarische Eilanden en rond de Pyreneeën, die een scala aan diensten bieden zoals videobewaking voor fietsen, wasplaatsen, speciale menu's voor atleten en fietsverhuur.

 

BESTE TIJDEN VAN HET JAAR

Hoewel je praktisch het hele jaar door kunt fietsen, moet je er wel rekening mee houden dat in de zomer de temperaturen in bepaalde gebieden erg hoog kunnen worden (zelfs boven de 35ºC).Veel fietstoeristen reizen daarom het liefst in het laagseizoen (dus vermijd juli en augustus), wanneer er ook nog eens minder mensen op de fietspaden zijn.

ENKELE SOORTEN ROUTES

- Vías Verdes (Greenways) : dit zijn meer dan 2700 km oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot fietstochten. Er zijn meer dan 120 routes beschikbaar met afstanden die sterk in lengte variëren (van 1 tot 100 km). U kunt de officiële website bezoeken .

- Nature Trails : er zijn meer dan 10.200 km van deze routes door heel Spanje. Onder hen vind je oude spoorlijnen, kanalen, veeroutes, sporen, enz. Op de officiële website kun je GPS-bestanden downloaden voor verschillende van de voorgestelde routes.

- EuroVelo-routes : veel stukken langs de Middellandse Zeekust van Spanje zijn perfect uitgerust voor fietstochten. Een van de redenen hiervoor is de EuroVelo 8 , de Mediterrane Route van Cadiz naar Athene, die zo'n 5.400 kilometer lang is.

- Naast al deze routes kom je onderweg andere soorten paden, landelijke paden, enz. Tegen. Zadeltas-fietstochten zijn een ware rage als je van fietsroutes houdt die meerdere dagen in beslag nemen. Gebruik een hybride fiets die is uitgerust voor het vervoeren van pakken om uw bagage te vervoeren.

GEBIEDEN

Er zijn bijzonder beroemde fietstochten die u misschien leuk vindt. Hier zijn een paar voorbeelden:- St James Way : de beroemde Camino omvat verschillende routes die eindigen bij de kathedraal van Santiago de Compostela (Galicië), waaronder de French Way, de Primitive Way, de English Way, enz. Wellicht bent u geïnteresseerd in ons rapport over “St James Way by fiets".- De Weg van El Cid : deze route volgt in de voetsporen van El Cid Campeador door Castilla-León, Castilla-La Mancha, Aragon en de regio Valencia.- Canal de Castilla : ooit een belangrijke transportader, is dit kanaal nu een van de meest aantrekkelijke routes in Castilla y León.

HANDIGE TIPS

  • In Spanje mogen fietsers in het algemeen niet op snelwegen rijden (tenzij anders aangegeven op de bewegwijzering).
  • Verkeersregels stellen het dragen van een reflecterend kledingstuk 's nachts en in tunnels verplicht, evenals het gebruik van voor- en achterlichten is te zien op een afstand van 50 m. 
  • Als het om fietstochten gaat, kun je voordat je naar Spanje komt (en vooral als je een van de lange of moeilijkere routes gaat doen) ervoor kiezen om je aan te sluiten bij de wielerfederatie van je land en je verzekering uit te breiden naar Spanje of, u kunt een reisverzekering afsluiten die medische zorg en burgerlijke aansprakelijkheid dekt. 
  • Komt u met het vliegtuig naar Spanje en wilt u uw fiets meenemen, dan dient u deze goed in te pakken. Sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen een toeslag voor fietsen. Dit geldt ook voor touringcarbedrijven voor lange afstanden. Houd hier rekening mee voordat u uw tickets koopt.
  • Als u met de trein reist, volgens het Spaanse nationale treinnetwerk (RENFE), zolang de fietsafmetingen groter zijn dan die vastgesteld voor handbagage, worden ze toegelaten tot de volgende diensten: AVE, Long Distance en Avant voor nationale routes onder de volgende voorwaarden: De fiets is opgevouwen of gedemonteerd en in een tas die de volgende maximale afmetingen niet overschrijdt: 120 x 90 x 40 cm (lang-hoog-breed). De pedalen zijn gedemonteerd en het stuur is 90º gedraaid.
  • Voor meer informatie over fietstochten, bezoek de VVV-kantoren in elk gebied of neem contact op met hun respectieve wielerfederaties. U kunt ook de website van de Royal Cycling Spanish Federation bezoeken .

Aangezien de verstrekte aanbevelingen en voorschriften kunnen veranderen, raden we u aan om altijd de vereisten te controleren voordat u aan uw reis begint.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Spain.info

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :