Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Malaga-wijnen waarvan je de namen niet zult vergeten

In de afgelopen jaren is er een tendens geweest om ongebruikelijke namen aan wijnen te geven, en de wijnmakerijen van Malaga zijn geen vreemden voor deze trend

Tegenwoordig zijn er veel Spaanse wijnen die de aandacht trekken met opvallende namen, zoals Cojón de Gato (katten testikel), Teta de Monja (nonnenmees) of Habla del Silencio (spreek van de stilte). De wijnmakerijen van Malaga zijn niet bang geweest om de trend te volgen.

Sommige namen kunnen nauw worden geïdentificeerd met de lokale omgeving (zoals El Chavea, een term voor een jonge jongen of kind) en andere verwijzen naar historische personages, zoals bandieten en oorlogshelden. Er zijn er zelfs die verwijzen naar gerechtelijke uitspraken. Hier zijn enkele van degenen die moeilijk te vergeten zijn en gemaakt zijn in Malaga.

HET CARTUJA-KLOOSTER IN GRANADA

De Malvajío 'pech'-wijn. / SUR

La Ola del Melillero

Buiten Malaga is dit moeilijk uit te leggen, maar de Ola de Melillero (Melilla-golf) is een fenomeen dat optreedt op de stranden van Malaga wanneer de hogesnelheidsveerboot die de route tussen Melilla in Afrika en Malaga aflegt in de haven aankomt. De resulterende deining vangt vaak mensen op het strand. De naam komt overeen met een droge witte wijn gemaakt met Pedro Ximénez-druiven, van Bodega Victoria Ordóñez & Hijos.

Booking.com

Retumba

De Malaga-sommelier Luis Palma zwoer dat als hij de motorfiets terugvond die in Londen was gestolen, hij naar Spanje zou terugkeren, hem zou verkopen en met het geld een wijngaard zou kopen. Hij kreeg de fiets terug en reed ermee terug naar Spanje om te eindigen in de Axarquía waar hij de kleine wijngaard Retumba kocht (wat echo of resoneren betekent). Deze zoete Muscat-wijn heeft publieke en lovende kritieken gekregen.

 

Perezoso

In Ronda heeft de bodega González Beltrá een rode en een rosé genaamd Perezoso, maar de betekenis van dit adjectief (lui) heeft niets te maken met de wijn. Het verwijst eigenlijk naar de kleine poelen die nog bewaard zijn in de Finca Nogalera, aan de voet van de Taag. Plaatselijk bekend als 'perezosos', waren ze waar het fruit werd gewassen voordat het naar de markt werd gebracht.

Pixel

De naam Píxel lijkt een vleugje avant-garde te geven aan deze wijn gemaakt bij Bodegas Bentomiz. Maar de naam verwijst naar de druiven waarmee het is gemaakt. Dat wil zeggen, Pedro Ximénez, die in tekst vaak wordt afgekort tot PX, en Muscatel. De eigenaren van de wijnmakerij, Clara en Andrè, besloten om een ​​origineel acroniem van beide variëteiten te creëren voor hun verrassende droge wijn.

 

Pasos Largos

Pasos Largos (Long Steps) was de naam van een van Malaga's meest beruchte bandieten en zijn naam is gegeven aan deze rode 'coupage' van de gelijknamige wijnmakerij in Ronda. Maar het is zeker niet de enige bijnaam van de bandiet die wordt gebruikt om wijnen uit Malaga te noemen. Er zijn onder andere Pernales en Vivillo, beide uit Málaga Virgen, en El Lero, uit Bodegas Lara.

 

Malvajío

Er zijn verschillende traditionele Malaga-woorden in de nomenclatuur van sommige wijnhuizen. Onder hen is deze wijn gemaakt door een bodega in Mijas, die 'garagewijnen' maakt. De naam van het bedrijf is Malvajío, een lokaal woord voor pech, dat is gebruikt om een ​​van zijn rode wijnen te noemen.

El Chavea

In de iconische wijnmakerij Antigua Casa de Guardia hebben ze ook een wijn met een zeer 'Malaguita'-naam. Het is El Chavea, een woord dat in de stad en omgeving wordt gebruikt om te verwijzen naar een jongen of zelfs een kind. El Chavea is een natuurlijke zoete wijn gemaakt van Muscat of Alexandria-druiven en zonder veroudering.

 

Quitapenas

Bodega Quitapenas (verdrink je verdriet) is al zo lang in Malaga dat weinigen zelfs maar twee keer nadenken over de betekenis achter de naam. Het produceert verschillende wijnen met dat label (oa Dorado, Plata, Dry en Vermouth).

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :