Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


RONDA EN MÁLAGA WIJNROUTE

Gelegen in de provincie Malaga en momenteel bestaande uit de gemeenten Arriate, Almachar, Cómpeta, El Borge, Manilva, Moclinejo, Mollina, Ronda en Sayalonga, brengt de route 4 wijnproductiegebieden samen: Axarquía, Serranía de Ronda, Manilva en Zona Noord, onder de paraplu van 3 denominaties van oorsprong, DO Málaga, DO Sierras de Málaga en DO Pasas de Málaga.

RONDA EN MÁLAGA WIJNROUTE

Het potentieel van het mozaïek van gebieden waaruit de route bestaat, is meer dan opmerkelijk. Wijnen met geschiedenis, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Fenicische en Romeinse tijd en een historisch, cultureel en natuurlijk erfgoed van uitzonderlijke waarde.

Dit alles samen met het diverse toeristische en vrijetijdsaanbod dat de bestemming biedt, bezorgt de bezoeker een ongeëvenaarde ervaring.

Booking.com

De Serranía de Ronda:

De culturele en traditionele rijkdom van Ronda is breed en divers. Het is op deze diversiteit dat de huidige aantrekkelijkheid van Ronda en zijn bergen is gebaseerd, zoals is uitgedrukt door vooraanstaande schrijvers: Joyce, Cernuda, Hemingway, Juan Ramón Jiménez, Rainer María Rilke, Rafael Alberti, Federico García Lorca, onder anderen.

 

De duizendjarige stad Ronda is de eigenaar van een van de mooiste historische complexen in Spanje. Sinds 1966 uitgeroepen tot bezit van cultureel belang, herbergt het een rijk en divers historisch en cultureel erfgoed (Mondragón-paleis, Arabische baden, stadsmuren van Ronda, Plaza de Toros, collegiale kerk van Santa María la Mayor, Puente Nuevo

 

Samen met deze belangrijke hulpbronnen en culturele producten is de Serranía de Ronda natuur, actief toerisme, wijntoerisme, olietoerisme, stierenvechten, ruimte voor vergaderingen en incentives, enz. We hebben het over een gecatalogiseerd natuurgebied van 240.519 hectare waarin zich twee natuurparken en een nationaal park bevinden, zoals de Sierra de las Nieves, twee biosfeer reservaten en een tal van andere beschermde natuurgebieden.

 

De Axarquía :

Het subtropische klimaat, het landschap van land en zee, maken de Axarquia-regio tot een gebied van grote uniciteit, schoonheid en authenticiteit. Hieraan moeten we de toegankelijke stranden toevoegen voor mensen met beperkte mobiliteit, bijna de helft met een keurmerk. Dit alles heeft het grote Kustpad, het Grote Pad en het Blauwe Pad gevormd.

 

Op dezelfde manier zijn de natuurlijke hulpbronnen uitzonderlijk, bestaande uit de Sierras Tejeda en Almijara die samen met de Sierra de Alhama (Granada) het natuurpark vormen. Het is op zichzelf aantrekkelijk omdat het een beschermde natuurlijke ruimte vormt (vanwege de concentratie van biodiversiteit), evenals het landschap en omdat het verschillende sporttoerisme-activiteiten ondersteunt.

 

Rondom de wijngaard en het proces van het zonnen van de druiven voor de productie van rozijnen en wijnen is een unieke cultuur ontstaan ​​die tot uiting komt in een glooiend wijnbouwlandschap en waarin een unieke agrarische architectuur, gebaseerd op de aanwezigheid van talrijke wijnmakerijen en paseros. De culturele band van de bewoners van dit gebied met het terroir en de pastorale productie is in 2018 erkend als een belangrijk systeem van wereld landbouwerfgoed (GIAHS) door UNESCO. Dit alles omgeven door pittoreske dorpjes die nog steeds de middeleeuwse structuur behouden die kenmerkend is voor de steden van Andalusië (Almachar, Competa, Moclinejo, El Borge, Sayalonga, enz.)

 

De Manilva:

Het is de meest westelijke gemeente van de provincie. Het land loopt van het lagere Genal naar de kust, in glooiende heuvels die voornamelijk bedekt zijn met wijngaarden. De stedelijke kern ligt op twee kilometer van de kust, met een tweede geannexeerde kern aan de kust, Sabinillas. Langs de kust, naast uitgestrekte, schone en mooie stranden, ideaal voor onderwatervissen, zijn er enkele bezienswaardigheden zoals de jachthaven van Duquesa, of historische monumenten zoals de Torre de Punta Chullera of de Fortin by Sabinillas

 

Maar als er één element is dat Manilva identificeert, dan is het wel het landschap van wijngaarden, met een grote historische traditie. Daaromheen is een aanbod van aanverwante producten opgezet, zoals het jaarlijkse druivenoogstfeest of het Viñas de Manilva Interpretation Centre (CIVIMA), het Litoral pad en het Grote pad en het Blauwe pad.

 

De Mollina:

Mollina, een stad in Malaga, gelegen in het noorden van Antequera, is nauw verwant aan de wijncultuur, waar het agrarische landschap, bezaaid met wijngaarden en de levendige oogstmarkt, als kenmerken fungeren. Het oogstfeest is een festival van provinciale toeristische singulariteit en was de voorbode van deze opmerkelijke dichters en schrijvers zoals Antonio Nadal, Antonio Gala, Rafael Alberti en Fernando Quiñones, onder anderen.

 

In Mollina zijn belangrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals het Castellum de Santillán of het Mausoleo de la Capuchina, een grafmonument met een crypte en een bovenverdieping om de overledene te aanbidden. De camping ligt zeven kilometer van de stad, aan de voet van de Sierra de la Camorra.

 

Terug in het stadscentrum wacht de kerk van Nuestra Señora de la Oliva op ons. Het werd gesticht in de 17e eeuw en heeft een basiliekplan en bestaat uit drie beuken, gescheiden door halfronde bogen.

 

Nabij deze kerk ligt het klooster van de Hemelvaart, ook wel bekend als de Cortijo de la Villa. Van dit 18e-eeuwse gebouw valt de deur in barokke stijl op, de patio met een kapel afgewerkt met een belfort en een eigenaardige zonnewijzer.

 

We moeten een speciale vermelding hebben, in de buurt van Mollina, met het natuurreservaat van Laguna de Fuente Piedra, El Torcal de Antequera en de archeologische vindplaats van de hunebedden van Antequera, uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.

 

DE WIJN

De wijnen met DO Málaga:

Malaga-wijn brengt een veelheid aan sensaties bij de proeverij. Het brede scala aan kleuren, aroma's en smaken maken "Malaga" tot een wijn die uitnodigt tot nieuwsgierigheid, want elke Malaga-wijn is een nieuwe ontdekking. Ze zijn ideaal om te consumeren met voorgerechten, blauwe kazen, foie gras, fruit en chocolaatjes, naast andere gerechten.

 

In de keuken brengt "Málaga"-wijn al zijn organoleptische complexiteit met zich mee, wat resulteert in gerechten die authentieke delicatessen zijn. Cocktails en het maken van ijs zijn andere van de meest aanbevolen gastronomische voorzieningen van Malaga-wijn.

 

De belangrijkste organoleptische kenmerken van wijnen met DO Málaga zijn:

  • Droge likeurwijn: helder, helder, met de karakteristieke kleur van de traditionele vermelding of term; intense en karakteristieke neus, met patent maar geïntegreerde, fijne alcohol; In de mond kan het droog of licht zoet zijn, met alleen zuurgraad, wat resulteert in krachtig, warm en aanhoudend.
  • Zoete likeurwijn: helder, helder, met de karakteristieke kleur van de traditionele vermelding of term; Intense neus, patent maar geïntegreerde alcohol, honingzoet, complex; Zoet of heel zoet in de mond, rechtvaardig, krachtig, zalvend, zeer aanhoudende zuurgraad. Als het aan de vereiste aanvullende voorwaarden voldoet, kan het worden geïdentificeerd met de specifieke vermelding "Natuurlijke Zoete Wijn".
  • Wijn van overrijpe druiven: schoon, helder, van lichtgeel tot goudgeel; fris, complex, aromatisch en met karakteristieke finesse in de neus; In de mond valt zijn contrasterende zuur-zoet balans op, wat resulteert in fris, levendig, zalvend en persistent.Als het aan de andere vereiste voorwaarden voldoet, kan het worden geïdentificeerd met de specifieke vermelding "Natuurlijk Zoete Wijn".
  • Wijn van ingedroogde druiven: schoon, helder, van lichtgeel tot oud goud; complex, aromatisch en met karakteristieke finesse in de neus, met nuances van krenten en rozijnen en een duidelijke uitdrukking van de voorkeursvariëteiten, de enige die voor de productie ervan kunnen worden gebruikt; In de mond vallen de concentratie, zuur-zoet balans, grote zalf, aromatische afdronk en persistentie op.
  • Droge wijn: Geel tot amberkleurig afhankelijk van de leeftijd, met een indringend aroma, krachtig, rond en droog in de mond.

De wijnen met DO Sierras de Málaga:

De wijnen met DO Sierras de Málaga, wit, rood en rosé vervolledigen het wijnaanbod van de provincie, met natuurlijke wijnen, met een geweldige weergave van aroma's. De organoleptische kenmerken van de wijnen van de oorsprongsbenaming «Sierras de Málaga» zijn de volgende:

  • Witte wijnen: strogeel van kleur met groenachtige reflecties, tot goudgeel of goudgeel in oude wijnen; openhartig en fruitig in de neus. In gerijpte wijnen blijven de fruitige aroma's behouden, hoewel afgezwakt, en zullen ze ook typische aroma's van veroudering vertonen. In de mond zijn het droge of gedoemde wijnen met volume, evenwichtig, fris voor jongeren, en zalvend voor gefermenteerd en/of gerijpt op eikenhout.
  • Roséwijnen: roze tot roodroze van kleur, fruitig en bloemig in de neus, kenmerkende kenmerken en nuances delend voor witte en rode wijnen, met volume in de mond, droog of gedoemd, en evenwichtig.
  • Rode wijnen: violetrood tot robijnrood, medium tot hoog gewaad. Degenen die langdurig worden gerijpt, kunnen steenrode tinten krijgen. Frank op de neus, met fruitige tonen en aroma's die typisch zijn voor het terroir, die complexer worden in wijnen die aan veroudering worden onderworpen, met de evolutie en aroma's die typisch zijn voor veroudering. In de mond zijn het wijnen met volume, gestructureerd maar harmonieus, met rijpe tannines, goede persistentie, zalvend en geconcentreerd die onderhevig zijn aan veroudering.

De rozijnen van Malaga:

De organoleptische kenmerken van de rozijnen uit Malaga vallen op door hun uitgesproken muskaatsmaak, persistent in de mond met de afwezigheid van karamelsmaak, typisch voor kunstmatige droging; en de aanwezigheid van zaad in een sappig en flexibel vruchtvlees. Naast hun directe consumptie worden ze veel gebruikt voor de bereiding van sauzen en desserts.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Malaga?

Misschien ook interessant :