Bodega Tío Pepe in de stad Jerez De La Frontera


Bodega Tío Pepe in de stad Jerez De La Frontera

Ontdek en beleef Bodega Tío Pepe • Jerez de la Frontera • provincie Cádiz • Andalusië

González Byass Tío Pepe, ligt in het historisch centrum van Jerez de la Frontera, dicht bij Kathedraal. Bodegas Tío Pepe: Een tempel van Wijn en Brandy in de stad Jerez, Cádiz in Andalusië

Bodega Tío Pepe in de stad Jerez De La Frontera

Zes curiosa over de meest bezochte Spaanse wijnmakerij

González Byass Tío Pepe, meer dan 180 jaar oud en met monumentale faciliteiten, is een van de belangrijkste toeristische attracties in Jerez de la Frontera.

Elk jaar komen zo'n 250.000 mensen naar González Byass Tío Pepe , de cognac- en sherrywijn makerij die meer dan 180 jaar oud is. Zijn geschiedenis, zijn legendes, de schoonheid van zijn faciliteiten, de eeuwenoude kathedralen waar versterkte wijnen rijpen en de bevoorrechte ligging in het hart van de oude stad van Jerez de la Frontera, tussen de kathedraal en het Alcázar.

Booking.com

Een stad in een andere stad

Achter de kathedraal en aan de voet van het Alcázar de Jerez gaat de poort ,op nummer 12 op de Calle Manuel María González open om de bezoeker uit te nodigen voor een reis door de tijd. Op het zeven hectare grote terrein waar Tío Pepe ligt, ontbreken wijngaarden (deze liggen aan de rand van de stad), maar in deze kleine stad staan oude huizen met witte gevels met Andalusische patio's, 2.900 vierkante meter aan tuinen met meer dan 400 bomen en planten van 40 verschillende soorten, spectaculaire eeuwenoude kathedralen waar genereus en cognac rijpen , verschillende wijnmakerijen, een kuiperij en prachtige smalle geplaveide straatjes waarvan de muren en plafonds bedekt zijn met wijnstokken.

Calle Ciegos de la bodega Tio Pepe

Een van hen is Calle Ciegos, een magische hoek die wordt beschouwd als een van de mooiste straten. Geïntegreerd in het monumentale complex van de 19e eeuw hier is ook het Hotel Bodega Tío Pepe , een boetiekhotel met 27 kamers in een gebouw, van meer dan 150 jaar oud, bestaande uit vier huizen dit waren de huizen van de arbeiders van de wijnkelder . Vanuit het zwembad op het dak van het hoofdgebouw kun je de kathedraal van Jerez bijna aanraken .

Een andere curiositeit van het Tío Pepe-complex is dat het de kantoren van de consulaten van Zweden, Italië en Denemarken herbergt, naast die van de González Byass-groep, die Tío Pepe en tien andere wijnmakerijen van verschillende herkomstbenamingen in het hele Spaanse land samenbrengt.

 

Zijn revolutionaire architectuur

Bij de ingang van de omheining staat de Real Bodega de La Concha, een spectaculair gebouw met een halfronde plattegrond en metalen structuur waarvan het ontwerp werd toegeschreven (er zijn discrepanties in dit opzicht) aan de prestigieuze Franse ingenieur Gustavo Eiffel. De grote ruimte met albero vloeren werd gebouwd ter ere van koningin

Elizabeth II van Spanje in 1868. Binnenin zijn 206 La Concha amontillado-vaten in een halve cirkel gerangschikt en elk heeft de vlag van de 115 landen waar González Byass-wijn wordt geëxporteerd. Een andere faciliteit die als een architectonisch juweel wordt beschouwd, is de Gran Bodega Tío Pepe , in een modernistische stijl, ontworpen en gebouwd door Eduardo Torroja in 1964 in beton, de enige in de Marco de Jerez met dit materiaal. Er kan tot 15 miljoen liter in worden opgeslagen

De wijn van druiven vertrapt door een koningin

De prachtige zaal van Los Apóstoles , waar belangrijke recepties en diners worden gehouden, herbergt enorme vaten die meer dan 300 jaar oud zijn. Opvallend is de koffer van El Cristo, een immens vat met een inhoud van 16.500 liter (33 laarzen van 30 arroba's), die in Duitsland gebouwd moest worden. De naam is gerelateerd aan de capaciteit van vaten die het bevatte en de leeftijd van Christus toen hij stierf.

Daaromheen staan nog 12 vaten van elk 6.000 liter, bekend als De 12 Apostelen , hoewel de naam Judas Iskariot werd vervangen door die van Matías, in de Christus is een heerlijke Tío Pepe van druiven die koningin Elizabeth II zelf heeft vertrapt tijdens haar bezoek aan de wijnmakerij in 1862. Hoewel het bezoek plaatsvond in oktober, toen de oogst al was afgelopen, loste de oprichter van González Byass het probleem op met het verkrijgen van druiven die aan wijnstokken hingen zoals die te zien zijn in de straten van Unión en Ciegos.

 

Een wijnmakerij gewijd aan de koningen

Bodega Los Reyes is opgedragen aan de Spaanse koninklijke familie en herbergt de meest kostbare en oude wijnen van het merk, zoals de Oloroso Matusalén, de Del Duque amontillado of de Pedro Ximénez Noé. Er zijn ook wijnen die geclassificeerd zijn als VORS (Vinum Optimum Rare Signatum of Very Old Rare Sherry), wijnen met meer dan 30 jaar rijping en uitzonderlijke kwaliteit.

De meeste van zijn vaten zijn ondertekend en opgedragen door leden van zes generaties royalty's in Spanje die de wijnmakerijen ooit hebben bezocht, zoals Isabel II (1862), Alfonso XII (1877), Alfonso XIII (1904), Victoria Eugenia (1927), Juan Carlos en Sofía (2000) en de Infanta Elena (2006). Andere vorsten die hebben bezocht zijn Edward VIII van Engeland (1927), Naruhito van Japan (1992) en Simeon van Bulgarije (1999).

 

Het begon in 1878 die tot vandaag voortduurt

In 1878 begon in Tío Pepe een gewoonte die de relevantie van sherry wijnen en het belang van vriendschap in de geschiedenis van het merk laat zien. Het ging om het registreren van de handtekening van de illustere mensen die de wijnmakerijen in Jerez bezochten, wat later zou worden vergezeld door de traditie van het ondertekenen van de vaten met krijt , met name die in de wijnmakerij La Constancia, als eerbetoon aan die gasten .

Ramón Moreno, bisschop van Eumenia, Baja California (Noord-Mexico), was de eerste die het gastenboek van de González Byass-wijnmakerij tekende, een gewoonte die tot op de dag van vandaag voortduurt. Slenterend door de gangen van de kelder zie je de talloze vaten getekend door persoonlijkheden uit alle lagen van de bevolking, zoals de oprichter van de ABC-krant, Torcuato Luca de Tena (1789), de romanschrijver Leopoldo Alas Clarín (1883), Isaac Peral (1889), de acteur Harold Lloyd (1929), Lola Flores (1951), Paco de Lucía (1975) of zelfs de Britse premier Margaret Thatcher (1998), onder vele anderen.

Een ander gebruik dat nog steeds van kracht is in La Constancia, is om een kleine ladder op de albero te houden die wordt ondersteund door een catavinos, zodat de kleine muizen de fino kunnen drinken . Tegenwoordig zijn er geen muizen meer, maar het is een knipoog naar José Gálvez Buzón, een venenciador en historisch voorman die, toen hij zag dat de muizen van de wijnmakerij geïnteresseerd waren in de wijn terwijl hij zijn lunch at, de traditie begon om een catavinos met ladder achter te laten zodat ze de vloeistof konden bereiken als hij er niet was.

 

Een onvergetelijke icoon

Het beeld van de Tío Pepe-fles gekleed in een jasje, breedgerande hoed en een Spaanse gitaar is de wereld rondgegaan en is uitgegroeid tot een van de meest internationaal herkenbare Spaanse iconen. Het idee kwam van Luis Pérez Solero, het hoofd van de reclame van de wijnmakerij, die in 1935 besloot om de fles te vermenselijken met zijn toch al onmiskenbare outfit .

 

Adres: Manuel María González, 12 (Jerez de la Frontera, Cádiz).
Prijs bezoeken: vanaf 18 euro. Meer informatie en reserveringen hier .

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR JEREZ NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Elmundo-es
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :