Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

El Caminito del Rey, ook wel het Koningspad genoemd


El Caminito del Rey, ook wel het Koningspad genoemd

El Caminito del Rey, ook wel het Koningspad genoemd in de provincie Málaga regio Andalusië

De Caminito del Rey in de provincie Málaga, Andalusië is een adembenemend wandelpad van ongeveer 7,5 km lang en ligt in de El Chorro-kloof. Dit wandelpad is misschien wel, het mooiste wandelpad van Málaga in de regio Andalusië.

EL CAMINITO DEL REY, OOK WEL HET KONINGSPAD GENOEMD

Voor mensen met hoogtevrees kunnen dit avontuur misschien beter vergeten El Caminito del Rey is voor mensen die geen probleem hebben hebben met hoogte verschillen en wel een beetje van een avontuur houden is dit wandelpad in de provincie Málaga een buitengewone ervaring.

Booking.com

De geschiedenis van El Caminito del Rey

We gaan twee eeuwen terug om in de geschiedenis van El Caminito del Rey, ofwel het weggetje van de koning, te duiken. In de 19e eeuw werd besloten om bij de watervallen van Choro en Gaitanejo een hydraulische elektriciteitscentrale te bouwen. Aan het begin van de 20e eeuw startte de bouw en 20 jaar later werd deze geopend.

In al die jaren werd gebruik gemaakt van een wandelpad tegen de rotswanden om – met behulp van ezels – bouwmaterialen naar de centrale te brengen. Toen de bouw was afgerond, werd het pad niet meer gebruikt en raakte het in verval. Leuningen brokkelden af en staal verroestte zo erg dat het uiteindelijk bezweek.

Het gevaarlijkste wandelpad van Europa

Hoewel waaghalzen El Caminito del Rey steeds aantrekkelijker vonden worden, kreeg het wandelpad ook steeds meer een imago dat samenhing met (soms dodelijke) ongevallen. Sterker nog; het wandelpad werd uitgeroepen tot het gevaarlijkste wandelpad van Europa en zelfs één van de gevaarlijkste ter wereld.

In 1992 besloot de overheid dat het genoeg was; een deel van het pad werd gesloopt. In 2000 werd vervolgens het resterende deel afgesloten na enkele dodelijke ongevallen. En er werden hoge boetes (tot € 6.000,-) in het leven geroepen voor hen die zichzelf wel toegang verschaften.

Als je filmpjes – zoals deze hieronder – bekijkt, snap je ook direct dat dit pad ook eigenlijk niet meer veilig was. Zelfs met een flinke dosis wandel- en klimervaring en het juiste materiaal kon het misgaan.

 

El Caminito del Rey na restauratie

De soms nog dodelijke of zware ongelukken maakten – ongetwijfeld samen met het belang van nog een nieuwe toeristische trekpleister – dat er in 2006 werd besloten om het pad te restaureren. Op zo’n manier dat deze voor elke toerist toegankelijk zou zijn. Ofwel; een breder pad met goede hekken en leuningen. Minder gevaarlijk, maar wel minstens net zo mooi door de prachtige vergezichten, kliffen van soms wel 400 meter hoog en bijkomende hoogteverschillen.

De renovatie startte in 2014 en werd in het voorjaar van 2015 al afgerond. Ondanks dat het, door de ligging in de kloof Desfiladero de los Gaitanes, echt geen makkelijke klus was. Er werden alpinisten ingezet en bouwmaterialen bereikten hun bestemming middels helikopters.

Het ca. 7,5 km lange wandelpad – dat sinds de opening enorm populair is – bestaat nu voornamelijk uit houten vlonders. Maar op sommige plekken biedt het ook glazen paden voor een geweldig uitzicht. Een glazen hangbrug ‘zweeft’ zelfs 100 meter boven het Gaitanes-ravijn. Eén van de belangrijkste redenen waardoor het voor mensen met hoogtevrees geen aanrader is.

 

WEETJE: Het oude pad is zo goed mogelijk bewaard gebleven; het nieuwe pad is er namelijk net boven gerealiseerd. Je vangt dus nog wel een glimp op van het tot voor kort gevaarlijkste wandelpad van Europa.

 

Waar vind je El Caminito del Rey?

Je vindt El Caminito del Rey in de Zuid-Spaanse regio Andalusië, ca. 60 km ten noorden van Málaga. Het is niet alleen vanuit de Spaanse stad een populair uitje, ook vakantiegangers vanuit bekende badplaatsen als Torremolinos, Fuengirola en Marbella maken maar wat graag een dagtripje naar het bekende wandelpad.

 

Zo heb je toegang tot El Caminito del Rey

In de zomer is het wandelpad geopend van 10.00 tot 17.00 uur, in de winter van 10.00 tot 14.00 uur. Er geldt echter wel een beperking aan het aantal wandelaars voor het pad. Het is daarom raadzaam vooraf kaartjes te kopen.

Kaartjes kopen kan eenvoudig via de officiële website van El Caminito del Rey. Mocht je geen (huur)auto tot je beschikking hebben, kun je hier ook meteen een transfer regelen.

Is de door jou gekozen dag al vol? (en dat kan zomaar al een paar maanden vooruit zijn gezien de populariteit) Georganiseerde tours zijn dan vaak wel nog mogelijk. En misschien vind je het sowieso wel fijn om georganiseerd op pad te gaan. Check dan deze tours.

Praktische tips!

 • ga ver van tevoren

Hoe u ook gaat, of u nu met de trein of met uw eigen voertuig reist, houd er rekening mee dat u voldoende ruimte nodig heeft om de pendelbus te halen of te vinden waar u kunt parkeren, want dat is niet eenvoudig. Houd er rekening mee dat de tijd die op uw ticket staat, het tijdstip is waarop uw bezoek begint vanaf de ingangscabine, waar het raadzaam is om minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn, en dat u om er te komen minimaal 1,5 km toegang moet lopen pad. Om stress te voorkomen kun je het beste minimaal een uur van tevoren naar de noordelijke ingang van de Caminito gaan.

 

  • Met of zonder gids?

  El Caminito kan zowel alleen (€10) als in een groep met gids (€18) bezocht worden. Als het je eerste keer is, hoewel er voor en na de catwalks talloze informatiepanelen zijn, is het raadzaam om het met een gids te doen om een groter historisch besef te hebben, maar als je liever  in je eigen         tempo gaat, kun je bij je eigen tempo en stop zo vaak als je wilt.

   

  • Houd rekening met een tocht van ca. 3 tot 4 uur om het hele wandelpad uit te lopen. Doe goede wandelschoenen aan en zorg voor voldoende water. Ook zonnebrandcrème is geen overbodige luxe.

   

  • Goed om te weten: kinderen onder de 8 jaar zijn niet toegestaan bij El Caminito del Rey, ook niet onder begeleiding. Oudere kinderen moeten begeleid worden. En je moet te allen tijde een geldig legitimatiebewijs kunnen voorleggen om de leeftijd te kunnen aantonen.

   

  • Houd er rekening mee dat er geen wc’s en andere faciliteiten langs de route zijn.

   

  • Bij het betreden van het wandelpad krijg je een helm aangereikt. Deze dien je uit veiligheidsoverwegingen de hele wandeling te dragen.

   

  • Houd er rekening mee dat El Caminito del Rey bij slecht weer (met name ook harde wind) gesloten kan worden.

   

  El Caminito del Rey; niet meer de gevaarlijke tocht die het ooit was (sorry waaghalzen!), maar nog zeker één van onze persoonlijke hoogtepunten van Andalusië. Ga jij hem ook lopen?

  Bezoek de Caminito del Rey?

  Dit is misschien ook interessant: