Castillo de San Fernando bij Figueres


Castillo de San Fernando - Het kasteel ligt bij de stad Figueres

Castillo de San Fernando - kasteel van Sant Ferran behoort bij de stad Figueres. Het kasteel ligt op slechts 800 meter van het Dalí-museum.

Het Castillo de San Fernando wordt beschouwd als het grootste gebastioneerd fort van Europa. Het kwam voort uit de noodzaak om de grens te versterken om de Spaanse regio Ampurdán te beschermen tegen invasies door buitenlandse troepen. Het is gelegen op een bevoorrechte plek, zoals de baai van La Rosa, aan de Costa Brava, op slechts 800 meter van het Dalí-museum. Het kasteel van Sant Ferran is een groot militair fort gebouwd in de 18e eeuw op een heuvel aan de rand van Figueres. Het kasteel van Sant Ferran is ontworpen om een garnizoen van minimaal 6.000 man en 230 kanonnen te huisvesten en wordt beschouwd als het grootste monument in Catalonië en het grootste 18e-eeuwse fort in Europa. Het beslaat een oppervlakte van 32 ha binnen een buitenomtrek van 3,5 km.

CASTILLO DE SAN FERNANDO BIJ FIGUERES

De bouw van het fort is ontstaan vanuit de noodzaak om het grensgebied van Ampurdán te beschermen tegen invasies door Franse troepen. Er waren bijna 13 jaar nodig om zijn grote verdedigingswerken te bouwen, van 1753 tot 1766. Het kreeg de naam Castillo de San Fernando, ter ere van de koning van Spanje, Fernando VI. Het kasteel is betrokken geweest bij belangrijke politieke en militaire gebeurtenissen in zijn geschiedenis. Na te zijn gebruikt als militaire kazerne en gevangenis, werd het in 1997 opengesteld voor publiek.

Booking.com

Het  kasteel van Sant Ferran  overtreft ruimschoots de eenvoudige afschrikkende behoefte aan militaire strategie. Het is alleen mogelijk om zijn ware grootte te zien, rekening houdend met de symbolische waarde en alles inclusief de harmonie en esthetiek. Het was een immens prestigewerk en een demonstratie van de Spaanse militaire techniek van de 18e eeuw en vooral een uitdrukking van het niet-oorlogszuchtige beleid van de regerende vorst in die tijd. Gebouwd op de  Camino Real , op korte afstand van de grens, als een imposante toegang tot het Koninkrijk, definieerde een gedicht uit die tijd het fort heel treffend als  een immense regenboog van vrede. 

Historisch gezien was Sant Ferran een laat gevolg van de Dertigjarige Oorlog, waarvan een van de gevolgen was de terugtrekking naar het zuiden van de oostelijke grens tussen de Franse en Spaanse monarchieën. De nieuwe grens die voortvloeide uit het Verdrag van de Pyreneeën (1660), liet de oude Catalaanse graafschappen van het noorden onder de soevereiniteit van de koning van Frankrijk en met hen, hun vestingwerken.

 

Zo werd de regio Ampurdán een open weg voor invasies en had als zodanig beschermd moeten worden, maar de beslissing om een groot fort voor dat doel te bouwen werd bijna een eeuw uitgesteld. Eindelijk, de bouw van de  Koninklijke Vesting van Sint-Ferdinand van Figueres: het mooiste fort van het Europa van de Verlichting  begon in 1753 onder het bewind van koning Ferdinand VI van Spanje.

 

De constructie, ontworpen door de prominente militair ingenieur Juan Martín Zermeño, kon comfortabel een garnizoen van vierduizend man huisvesten met genoeg water en voorraden voor een jaar beleg. Om de muren op te richten en de buitenverdediging te bouwen was het dagelijkse werk van bijna vierduizend arbeiders nodig. Na de dood van de koning kwijnde het werk weg, de constructie van de binnengebouwen was onregelmatig tot het einde van de 18e eeuw en sommige werden nooit voltooid. Het kreeg pas in 1792 een garnizoen toegewezen. 

 

De ingebruikname van het fort viel samen met de laatste gewapende conflicten met het buurland en als zodanig is het oorlogsverleden beperkt. Tijdens de oorlog van de Pyreneeën (1793-1795) speelde Sant Ferran een ondergeschikte rol als operatie- en bevoorradingsbasis. In 1808, aan het begin van de schiereilandoorlog, werd het bezet door de troepen van Napoleon onder het mom van bondgenoten. In 1811 vond een groep  Miquelets  [Catalaanse milities] het na een gewaagde plotselinge aanval terug en hield het vier maanden vast. 

 

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was het fort een ontmoetingsplaats voor de Internationale Brigades, een distributiepunt voor oorlogsmateriaal en een toevluchtsoord voor een deel van de Spaanse Kunstschat. Paradoxaal genoeg was het dit conflict dat Sant Ferran een onverwacht belangrijke rol gaf, aangezien het voor een paar weken de zetel van de Spaanse Republikeinse regering werd. 

 

Op 1 februari 1939 vond de laatste vergadering van het Republikeinse parlement op nationaal grondgebied plaats in Sant Ferran. Een paar dagen later, op de 8e, met de evacuatie van Figueres door het Republikeinse leger, werd een grote hoeveelheid oorlogsmateriaal in het fort opgeblazen. Die enorme explosie veroorzaakte aanzienlijke schade, zoals het verdwijnen van de zuidelijke vliesgevel, met zijn bijzondere monumentale poort, en van de noordoostelijke vliesgevel met de helft van de stallen. 

 

Tijdens de naoorlogse periode werden belangrijke restauratiewerken uitgevoerd om de vesting in te richten als een grote kazerne, zoals deze tot de jaren zestig zo werd gebruikt. In 1996 werd het eindelijk opengesteld voor het publiek.

 

Het kasteel van Sant Ferran biedt meerdere mogelijkheden voor bezoeken. U kunt de binnenruimte vrij bezoeken met behulp van een audiogids. Er is ook de mogelijkheid om de buitenruimte en de ondergrondse ruimtes te bezoeken aan boord van off-road voertuigen of opblaasbare boten, met voorafgaande reservering.

 

Aanbevolen items

De binnenste defensieve omheining, rechthoekig van vorm, bestaande uit 6 bastions van verschillende afmetingen, verbonden door gordijnen.
De uitwendige verdedigingswerken, zeer goed bewaard gebleven: de gracht, met een oppervlakte van 10 ha, 3 hoornwerken, 2 tegenwachten, 7 ravelijnen en 5 tegen mijn galerijen.
Het interieur van de versterkte omheining. Het herbergt negen grote gebouwen. In het centrum ligt het indrukwekkende Plaza de Armas, met een oppervlakte van 12.000 m2.
Watertanks. Onder het paradeterrein bevindt zich het drinkwaterreservoir van het fort, dat bestaat uit vier grote reservoirs met een capaciteit van 40 miljoen liter.
De stallen, een indrukwekkend schip waar 450 paarden gehuisvest konden worden. Vandaag de dag is er nog maar de helft van het oorspronkelijke gebouw.

Dit kasteel ligt 800 meter van het Salvador Dalí theater-museum KLIK HIER

Kasteel van San Fernando

Adres

C/ Pujada del Castell, s/n 

17600 Figueres (Gerona)

 

Contact:

Website: www.castellsantferran.com

Tel.: 972 506 094

E-mail: lfc@castellsantferran.com

 

Openingstijden

Herfst- Winteruren (november-maart)

Van dinsdag tot zondag en op feestdagen Maandag: 10.30 - 15.00 uur

 

Paasweek

Van dinsdag tot zondag: 10.00 - 20.00 uur

 

Zomerseizoen (juli - 15 september )

Elke dag: 10u - 20u

 

Rest van het jaar

Van Maandag tot zondag en feestdagen : 10u30 - 18u

Gesloten : 1 en 6 januari, 25 en 26 december.

 

Openbaar vervoer

Treinstation

Figueres, 2,1 km. Lange en middellange afstandstreinen.

 

Hogesnelheidstrein

Figueres-Vilafant station, 1,7 km

 

Bus

L3 Nord

Stads buslijn Figueres busstation, 2,2 km

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR NERJA NOOIT VERGEET!

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Catalonië?

Misschien ook interessant :