Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Het ontstaan van het Spaanse Menú del día

Weet jij hoe het Menú del día is ontstaan in Spanje? Het alom bekende Menú del día in het Nederlands 'menu van de dag' of 'dagmenu' is een typisch Spaans fenomeen wat geserveerd wordt tijdens de Lunch en waar veel gebruik van gemaakt wordt door zowel de toeristen als de Spanjaarden en ook zeer op prijs wordt gesteld.. 

Het ontstaan van het Spaanse Menú del día

Spanjaarden eten doorgaans vijf maaltijden per dag, waarbij de comida- middagmaaltijd de grootste is wanneer de menú del día wordt geserveerd. Spaanse restaurants serveren menú del día meestal tussen 13.30 en 16.30 uur. Dit is een goedkope, voordelige maaltijd, meestal met goed eten. 

Booking.com

El menú del día is traditioneel een drie-gangen menu, beginnend met een inleiding plato , of "eerste bord", gevolgd door de segundo plato , of "tweede bord" en afgewerkt met een postre , of dessert. 

Het menú del día is een typisch Spaanse maaltijd, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De kosten variëren tussen 9 tot 15 euro. 

Het menú verandert normaal gesproken dagelijks. Het eten dat geserveerd wordt varieert met de beschikbare lokale producten en producten van het seizoen .

Het ‘menu van de dag’ moet niet verward worden met ‘soep van de dag’ of ‘gerecht van de dag’ of iets dergelijks. Een ‘menú del día’ heeft alles inbegrepen in een vaste prijs. Maar wat is dan alles? Alles wil zeggen brood, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, water, wijn, koffie en vaak nog veel meer varianten en keuzes. 

 

Het mooie van het ‘menu van de dag’ is dat het meestal om een budgetmenu gaat wat niet duur is, al zijn er ook dagmenu’s die behoorlijk prijzig kunnen zijn of dagmenu’s waar extra’s bijkomen zoals voor bijvoorbeeld een extra stuk vlees of iets dergelijks. Er zijn soms al dagmenu’s te vinden van 9 tot 15 euro waarbij dus alles inbegrepen is.

 

Maar waar komt dit fenomeen vandaan? Het verhaal doet de ronde dat het menú del día ontstond in 1965. Door een beslissing van Franco moest aan alle arbeiders een betaalbare en voedzame maaltijd aangeboden worden. Zo konden de Spaanse arbeiders dicht bij kun werk van een goede maaltijd genieten en moesten ze tijdens de middag niet naar huis gaan

 

Volgens de Spaanse Huffington Post stamt het ‘menú del día’ uit de jaren zestig toen de dictator Francisco Franco met zijn franquistische bewind nog aan de macht was en Spanje zich opende voor het internationale toerisme. ‘Spain is different’ was toen de slogan en om de gastronomie aantrekkelijker te maken voor de hordes buitenlandse toeristen werd het dagmenu bedacht.

 

Oorspronkelijk heette het ‘El Menu Túristico’ en was het specifiek gericht op toeristen. El Menu Túristico werd wet gemaakt in Spanje op 17 maart 1965 en een  staatsbulletin van 29 maart 1965 beschreef in details wat er door alle restauranthouders moest worden verstrekt.

Dat gebeurde door de toenmalige franquistische minister van Toerisme Manuel Fraga, de oprichter van de huidige conservatieve/rechtse politieke partij Partido Popular (PP). Fraga introduceerde een wet die het verplicht stelde dat elk restaurant, bar en andere gelegenheden die eten aanboden een ‘menú del día’ moesten hebben. In die tijd stond het ‘menú del día’ ook bekend als ‘menú turístico’ wat dus een uitgebreid en volledig menu was met een vaste lage prijs.

 

Maar het dagmenu werd niet alleen gewaardeerd door de buitenlandse toeristen maar ook door de Spanjaarden zelf en al snel verspreidde het fenomeen zich door Spanje. Nu is er geen plaats meer te bedenken waar geen ‘menú del día’ te vinden is. Het zijn niet meer alleen toeristen die graag een menu’tje nemen maar ook werknemers die tussen de middag gaan lunchen en een goedkoop dagmenu nuttigen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

De populairste activiteiten in Spanje?

Misschien ook interessant :