Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Peratallada

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 09:54

Reisindrukken van HET STADJE PERATALLADA

Reisimpressies van de stad Peratallada, dit dorpje is een charmant middeleeuws plaatsje in de gemeente Forallac, provincie Baix Empordà , in Catalonië . Het ligt rond de 22 km oostelijk van Girona . De naam is afgeleid van Petra Scissa of Petra Taiata , wat 'gebeeldhouwde steen' betekent. Verklaard als historisch-artistiek monument, zijn de meeste gebouwen gebouwd van steen gehouwen uit de fosse of gracht die nog steeds delen van dit kleine versterkte middeleeuwse stadje omringt. 

HET STADJE PERATALLADA

Peratallada beleefde zijn hoogtepunt in de Middeleeuwen, toen het een belangrijke stad werd die tussen Girona en het graafschap Empúries doorliep.

 

Het particuliere kasteel van Peratallada is de dominante structuur in het centrum van de stad, met een 13e-eeuwse Romaanse kerk gewijd aan Sant Esteve ( Sint-Stefanus ) buiten de stadsmuren. Het kasteel is al in 1065 na Christus gedocumenteerd en het werd in de jaren zestig gerestaureerd als een luxe hotel. 

Booking.com

Bij de restauratie zijn sporen van bewoning gevonden die dateren uit de bronstijd .

Tegenwoordig staat Peratallada bekend om zijn prachtige oude stenen gebouwen, gegroefde stenen straten en gangen. 

 

In feite is een van de belangrijkste historische figuren van de stad Berenguer de Cruïlles , die bisschop van Girona zou worden en de eerste president van de Generalitat de Catalunya . In onze tijd heeft Peratallada minder dan 250 inwoners en de belangrijkste economische motor is het toerisme. In 2008 werd het uitgeroepen tot nationaal bezit van cultureel belang.

Een klassiek bezoek zou kunnen beginnen bij de kerk van Sant Esteve , een Romaanse kerk met twee beuken (12e-13e eeuw) die net buiten de stad staat. Vanaf daar moet je de weg oversteken om BIJ Portal de la Virgen te komen , waar een ophaalbrug moet zijn geweest en waar het heilige beeld stond dat het zijn naam geeft. Voordat u de stad binnengaat, kunt u een korte omweg maken om de overblijfselen van de muren , de gracht en de noordelijke toren (zichtbaar vanaf de rechterkant) te bewonderen .

 

De Portal de la Virgen zal je kennis laten maken met Peratallada via Carrer de la Roca , waar je meteen de reden voor de plaatsnaam zult begrijpen. In veel delen van deze straat speelt de levende rots een absolute rol en vormt hij de structuur van sommige huizen en de weg zelf. Nadat u onder een stenen boog bent doorgegaan , zonder de Carrer de la Roca te verlaten, vindt u de Torre de les Hores aan de linkerkant en de enige ronde toren aan de rechterkant (rond de parkeerplaats) .

 

Bij de kruising met Carrer d'en Vas (waar een prachtige boog is), raden we u aan verder te gaan langs de Carrer de Jaume II om rond het kasteel te lopen om de Toren van Hommage beter te kunnen zien , met meer dan 10 m hoge en de typische vierkante kantelen bovenaan. Deze straat eindigt bij Carrer del Forn. Sla linksaf om Plaça del Castell te bereiken , waar het kasteel en het VVV-kantoor zich bevinden.

 

Het kasteelpaleis van Peratallada , dat al sinds 1065 bekend is, is misschien wel het meest teleurstellende deel van het bezoek aan de stad. De hoofdgevel heeft in ieder geval niet veel bijzonders. Slechts enkele glasramen en hun imposante afmetingen herinneren aan het adellijke verleden van dit gebouw, gerestaureerd tussen 1964 en 1975. Helaas is het een privéruimte die alleen beschikbaar is voor bruiloften, bedrijfsevenementen en dergelijke.

 

Vanuit de buurt van het VVV-kantoor moet je onder een andere boog door om Plaça de les Voltes te bereiken , een van de mooiste plekken om te zien in Peratallada. Dit plein had in andere tijden een volledig portiek kunnen zijn, maar vandaag zijn alleen de bogen aan de noordkant bewaard gebleven. Toch behoudt het een fantastische middeleeuwse sfeer en is het een goede plek om te stoppen voor een drankje.

 

De restaurants in Peratallada zijn geconcentreerd op Plaça de les Voltes, Carrer Major en Carrer del Forn. Een van de best beoordeelde restaurants in de hele stad is L'Eixida, al is het niet bepaald goedkoop rond de €45 menu.

 

Drie iets meer betaalbare restaurants in Peratallada zijn La Roca, Candelaria Tapes of Cala Nena, ook met uitstekende beoordelingen. Als u op zoek bent naar iets dat nog goedkoper is, is La Cort menu € 20 een goede optie.

Bezienswaardigheden in de buurt van Peratallada

De stedelijke kern van Peratallada behoort tot een groter gemeentelijk complex genaamd Forallac, dat bestaat uit zes andere steden in de omgeving. Van hen is de meest prominente Vulpellac , wiens oude stad ook door de Generalitat werd uitgeroepen tot cultureel erfgoed van nationaal belang. Om er te komen duurt slechts 8 minuten met de auto, en onderweg kunt u een snel bezoek brengen aan de kerk van Sant Esteve en de middeleeuwse necropolis van Canapost . En vergeet natuurlijk niet een bezoek te brengen aan Pals (10 min) en Begur (16 min), twee onmisbare klassiekers aan de Costa Brava. Dorpen die niet zo populair zijn, maar ook charmant, zijn Monells en Cruïlles, beide in de buurt van La Bisbal d'Empordà (ongeveer 20 minuten van Peratallada).

 

De nabijheid van de stranden van de Costa Brava en de vele restaurants, kleine boetiek hotels en kunstenaarsgalerijen maken het een populaire bestemming. De film Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991 werd hier deels op locatie gefilmd.

 

Een festival – het Festa Major – wordt elk jaar begin augustus gehouden met concerten en activiteiten en er is een middeleeuws festival in de herfst.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Peratallada NOOIT VERGEET.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN CATALONIË?

Misschien ook interessant :