Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

10 Spaanse bestemmingen uit het Romeinse Rijk


Tien prachtige spaanse bestemmingen uit het Romeinse Rijk

10 Prachtige bestemmingen uit het Romeinse Rijk, om het oude Hispania te herinneren

Hier tien van de prachtigste bestemmingen uit het Romeinse Rijk om het oude Hispania te herinneren. Door het verblijf van de Romeinen in Spanje, tenslotte waren ze zeven eeuwen aanwezig in Hispania, staat Spanje bol van archeologische overblijfselen van 2000 jaar geleden en meer. Het begon allemaal 218 v. Chr. in Ampurias en het eindigde in de vijfde eeuw na Christus. Tijdens deze tijd kreeg Hispania een compleet netwerk van wegen maar ook diversen grote en kleine steden zijn in deze tijd ontstaan. Na het einde van West-Romeinse rijk in 476 kwamen de Visigoten op bezoek. 16 eeuwen later zijn nog steeds veel belangrijke archeologische monumenten aanwezig en zelfs in gebruik.

We kennen allemaal een ander element van dat Romeinse Hispania, en zelfs velen van ons leven in wat ooit belangrijke steden waren die door de Romeinen werden gebouwd. In veel gevallen gebruiken we paden die door hen zijn gemarkeerd, zoals de Vía de la Plata of de Vía Augusta, en in veel andere hebben we het passeren van tweeduizend jaar oude gebouwen zo genormaliseerd dat we ze nauwelijks opmerken. Er zijn heel veel Romeinse overblijfselen in Spanje, maar zodat we enkele van de belangrijkste Romeinse bestemmingen die we vandaag kunnen bezoeken niet missen, stellen we tien van de belangrijkste overblijfselen voor uit die tijd toen Hispania schitterde met al zijn pracht.

Booking.com

Mérida, de voormalige Augusta Emerita

Als je een Spaanse bestemming moet kiezen waarin het Romeinse Rijk op een bijzondere manier schittert, dan is dat ongetwijfeld Mérida, in Extremadura. En het is dat hoewel veel van de overblijfselen van wat Augusta Emerita was, de hoofdstad van de provincie Lusitania, nog steeds onder de huidige stad, het amfitheater, de brug, het circus, de tempels en de huizen die aan het licht zijn gekomen, we Ze spreken van een roemrijk verleden. Speciale vermelding verdient het theater, dat spectaculair goed bewaard is gebleven en waarin het Mérida International Classical Theatre Festival al bijna 70 jaar wordt gehouden, evenals het National Museum of Roman Art, een essentiële plaats in Mérida.

Het aquaduct van Segovia

Segovia is zijn aquaduct, daar bestaat geen twijfel over, en het is niet nodig om er geweest te zijn om te weten dat dit zo is. Het is het symbool van de stad, het staat er al sinds het begin van de 2e eeuw na Christus. C. en zijn functie was het transporteren van water uit de Fuenfría-stroom, 17 km van de stad. De arcade is bijna 30 meter hoog en de granieten hardstenen zijn eenvoudig over elkaar heen gelegd, zonder enige vorm van mortel. En daar is het dan bijna tweeduizend jaar later.

 

Tarragona, het oude Tarraco

Tarragona is het hart van de Romeinse erfenis in Catalonië. Roman Tarraco was de hoofdstad van de provincie Hispania Citerior en in de 2e eeuw na Christus. het beleefde een waar hoogtepunt dat het in een rijke en welvarende stad veranderde. Vandaag kunnen we een deel van de Romeinse muur bezoeken, het forum, het circus dat plaats bood aan 25.000 toeschouwers en het amfitheater dat plaats bood aan nog eens 14.000. 3,5 km van de stad ligt het Ferreres-aquaduct, of Devil's Bridge, dat dateert uit de 1e eeuw voor Christus. C. en in uitstekende staat van bewaring.

 

Baelo Claudia, in Tarifa (Cadiz)

Ongeveer 22 km van Tarifa, in de baai van Bolonia, liggen de overblijfselen van de maritieme stad Baelo Claudia, gesticht aan het einde van de 2e eeuw voor Christus. door het Romeinse Rijk. Het was een belangrijk economisch centrum in het Middellandse Zeegebied en vandaag de dag kunnen we nog steeds overblijfselen zien van de straten, het forum, de tempels, de curie, de rechtbanken, de winkels, de huizen, een aquaduct of de riolen. In de zomer organiseert het theater het Host Festival met optredens in de maand augustus.

 

Las Médulas, in El Bierzo (León)

Pas op voor Las Médulas, want het is de enige Romeinse site waar we het over gaan hebben waar je geen gebouw zult vinden. Las Médulas, gelegen in El Bierzo, in de provincie León, was de grootste open-pit goudmijn in het Romeinse Rijk. De exploitatie ervan werd ongeveer 250 jaar gehandhaafd en het landschap werd voor altijd veranderd. Tegenwoordig kunnen de roodachtige bergen een interessante bestemming zijn om te leren hoe de Romeinen water gebruikten om enorme hoeveelheden land te slopen en zo naar goud in de modder te zoeken.

 

Segóbriga, in Saelices (Cuenca)

Het archeologische park Segóbriga is een van de belangrijkste Romeinse archeologische vindplaatsen op het plateau. Er is geen nieuwe stad die de overblijfselen van de oude Segóbriga bedekt, dus het is perfect om de lay-out van Romeinse steden en hun architectuur te begrijpen. Het theater is een van de meest opmerkelijke monumenten, maar een deel van de muur, de baden, het forum, het klaslokaal van de basiliek, verschillende huizen en het amfitheater, waarin zo'n 5.500 toeschouwers konden zitten, zijn ook bewaard gebleven.

 

Italica, in Santiponce (Sevilla)

In Santiponce, op 10 minuten van Sevilla, liggen de overblijfselen van Itálica. Het is niet alleen het amfitheater, de lay-out van de straten, de openbare en particuliere gebouwen, de rijke mozaïeken of het theater waar in de zomer nog steeds voorstellingen worden gehouden, maar het was ook de stad van de Romeinse keizers. Trajanus en Hadrianus, twee van de drie Romeinse keizers geboren in Hispania, zijn geboren in Italica, en hoewel een groot deel van de stad bezocht kan worden, ligt een ander groot deel onder de huidige gemeente Santiponce.

 

Lugo en zijn muur

De Romeinse muur van Lugo is de enige ter wereld die intact is gebleven. Om deze reden en vanwege zijn schoonheid, zoals zoveel andere Romeinse monumenten, wordt het door UNESCO beschouwd als een Werelderfgoed. Het werd meer dan 17 eeuwen geleden gebouwd, heeft een omtrek van 2 km en bestaat uit 10 poorten. Het heeft nog 71 van de 85 torens die het had en in sommige delen is het 7 meter breed, waardoor het een aangename wandeling is vanwaar je een aantal van de beste uitzichten over de stad kunt krijgen. Volgens de legende bouwden de Romeinen het niet om de stad te beschermen, maar om de Lucus Augusti, het heilige bos van Augustus, waarvan de naam Lugo komt.

De toren van Hercules, in Coruña

De toren van Hercules is een van de meest karakteristieke symbolen van Coruña, en waar je hem ook ziet, het is een van de oudste Romeinse vuurtorens ter wereld, en hij is ook nog steeds in bedrijf. Het werd gebouwd door de Romeinen in de 1e eeuw na Christus. C. en hoewel het oorspronkelijk lager en breder was, heeft de hervorming die in de 18e eeuw werd uitgevoerd, de Romeinse overblijfselen van het monument behouden en verbeterd. Bij de ingang van de vuurtoren ziet u de overblijfselen van de oorspronkelijke funderingen, evenals een Latijnse inscriptie die de naam van de architect, Gaio Sevio Lupo, aangeeft.

Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez - Wikipedia

De Romeinse villa's van La Tejada en La Olmeda, in Palencia

En tot slot, na steden en monumentale constructies, willen we aandacht besteden aan twee grote landelijke herenhuizen in de provincie Palencia: La Tejada en La Olmeda. Ze vestigen de aandacht op de rijkdom van hun mozaïeken en hun talrijke kamers, waarin de vloerverwarming, of hypocaustum, perfect tot zijn recht komt. Om een ​​idee te krijgen van de grandeur, niets beter dan een paar feiten: de stad La Olmeda heeft een oppervlakte van 4.400 m2, met 35 kamers, waarvan 26 versierd met 1.450 m2 mozaïeken die ter plaatse zijn bewaard.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: ANWB

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :