Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Typisch Spaans Ontbijt - 16 heerlijke ontbijtspecialiteiten in Spanje.

Zin in een heerlijk Spaans ontbijt? Willen we ons vandaag concentreren op iets minder bekends, namelijk een typisch Spaans ontbijt.

Zoals het beroemde gezegde luidt: " Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag " en wij Spanjaarden nemen dat heel serieus. Na het ontbijt gaan er vele uren voorbij tot onze volgende maaltijd, die rond 14.00 uur plaatsvindt. Daarom leggen we zoveel nadruk op ons ontbijt (hoewel velen van ons tussendoor een paar middagsnacks eten, almuerzo genaamd , maar dat onderwerp laten we voor een andere dag staan).

Typisch Spaans ontbijt - Stevige opties Laten we beginnen met het Spaanse ontbijt voor liefhebbers van hartige gerechten. Hier vind je ontbijtgerechten die elke Spanjaard wel eens, zo niet elke dag eet, en waarbij brood de hoofdrol speelt. Daar gaan we!

Dus pak wat snacks en laten we een typisch Spaans ontbijt ontdekken. Omdat bekend is dat smaken verschillen, laten we je niet alleen kennismaken met typische hartige opties, maar ook met enkele heerlijke Spaanse zoete ontbijtopties.

Typisch Spaans ontbijt - Stevige opties

Laten we beginnen met het Spaanse ontbijt voor liefhebbers van hartige gerechten. Hier vind je ontbijtgerechten die elke Spanjaard wel eens, zo niet elke dag eet, en waarbij brood de hoofdrol speelt. Daar gaan we!

Booking.com

Het klassieke ontbijt in Spaanse huizen en bars is ongetwijfeld tostadas (“ toast ”) . 

Het is het meest veelzijdige ontbijt dat je kunt vinden, want er zijn eindeloos veel variaties. Dit typisch Spaanse ontbijt wordt door het hele land gegeten, van noord naar zuid en van oost naar west.

Het belangrijkste ingrediënt is toast, maar er zijn oneindig veel soorten brood : witbrood, volkorenbrood, gesneden brood, brood met zaden, rondbrood...

U kunt op dit geroosterde brood alle denkbare toppings toevoegen . De meest traditionele toast is olijfolietoast met zout, maar kan ook worden belegd met tomaat, boter, jam, ham, kaas, worst, avocado, tonijn, etc.

Als je in Spanje bent, mag je de kans niet missen om elke dag een toast met verschillende toppings te proeven. Het is het meest typerend om toast met olie en zout, met tomaat, olie en zout of met boter te eten. Mijn favoriet is toast met tomaat, olie en tonijn. Dit moet je absoluut proberen!

Pan amb tomaquet

Een van de meest voorkomende soorten toast is pan amb tomàquet (tomatenbrood). Het bestaat uit geroosterd brood dat is ingewreven met tomaat en vervolgens wordt geserveerd met olijfolie en zout (sommige voegen ook knoflook toe).

Deze variant is afkomstig uit Catalonië en wordt vooral gedronken in plaatsen langs de Spaanse Middellandse Zeekust, zoals Valencia, Murcia, de Balearen en Aragon. Tegenwoordig vind je de populaire tomatentoast echter overal in Spanje.

Er is geen meer mediterraan ontbijt dan in een strandbar zitten met uitzicht op de zee met de eerste zonnestralen en tomatentoast bestellen. Ik beloof je dat er geen betere manier is om de dag te beginnen. Hier leest u hoe u uw lichaam van brandstof kunt voorzien om de dag door te komen op een van de Spaanse stranden .

 

Bocadillo

De meest traditionele ervaring voor Spanjaarden is wanneer we door het land reizen en stoppen bij een bar langs de weg of bij een benzinestation om een broodje te eten als ontbijt . Je ziet gezinnen, arbeiders of vriendengroepen een lekker broodje eten als ontbijt.

Het mooiste is dat zo'n bocadillo in Spanje niet snel saai wordt omdat er zoveel varianten zijn om uit te kiezen. Je hebt de keuze tussen chorizo, longaniza, salami, morcón, tonijn, groenten of de populaire broodjes kaas of serranoham en het beste: broodje ham en kaas - een betere combinatie is er niet.

Je kunt dus niet door Spanje rijden zonder een van deze broodjes te proberen en 's ochtends weer energiek op te laden.

 

Tortilla De Patatas

Dit gerecht is de Spaanse keuken bij uitstek , of het nu voor lunch, diner of ontbijt is: het Spaanse aardappelomelet.

Er is niets typischer dan een heerlijke tapa met tortilla de patata te eten in een reep. Ofwel als broodje of als bijgerecht, met of zonder mayonaise, met ham of zomaar.

Deze kleine schat van de Spaanse gastronomie heeft al naam gemaakt over de hele wereld. Zo'n eenvoudig gerecht van aardappelen, eieren, olie en de eindeloze vraag: " Ui of geen ui?" ". Hier een advocaat van Team Tortilla met uien en een beetje kwark .

De aardappelomelet is in de 18e eeuw ontstaan als goedkoop alternatief voor Spaanse gezinnen. Het is nu een van de meest populaire gerechten in het hele land geworden waar we niet meer zonder kunnen.

 

Miga's

We gaan verder met een gerecht dat in heel Spanje erg populair is: migas. Migas is een gerecht dat voornamelijk wordt gemaakt van de kruimels van geroosterde stukjes brood en wordt geserveerd met vlees of groenten .

Het wordt bereid door oud brood te bakken met olie en knoflook dat in water is gedrenkt en te wachten tot het bruin is. Er kan een oneindig aantal ingrediënten worden toegevoegd, b.v. B. chorizo, worst, gebakken eieren, kanen, gebakken paprika's, sardines, komkommers, mandarijnen, druiven ...

Er zijn meerdere varianten van dit gerecht, bijvoorbeeld in het zuidoosten van Spanje waar het meestal met tarwemeel wordt gemaakt en daarom migas de harina wordt genoemd .

Migas was vroeger een gerecht dat werd gebruikt door jagers, nomaden of mensen die veel van het ene dorp naar het andere reisden. Ze maakten ook het gebruikelijke ontbijt van de Spaanse milities in de militaire academies.

Tegenwoordig kun je migas als lunch hebben of je kunt 's ochtends een tapa met migas nemen die je de energie geeft die je nodig hebt voor je dag. Of het nu zoet of zout is, is helemaal aan jou.

 

Typisch ontbijt in Spanje - Zoete opties

En om uw ochtenden wat zoeter te maken, laten we eens kijken op welke typische Spaanse zoete ontbijten u uzelf kunt trakteren voordat u eropuit trekt om het Spaanse terrein te verkennen.

Churros met chocolade

Er is niets zo Spaans als churros als ontbijt met het gezin op zondag. Of het nu zomer of winter is, deze maaltijd is altijd populair bij Spanjaarden.

Churros zijn langwerpige rolletjes van gefrituurd deeg die bestrooid zijn met suiker . Het is ook ideaal bij een warme chocolademelk om de churros in te dippen en een smaakexplosie in je gehemelte te creëren.

Ik weet dat het niet het gezondste ontbijt ter wereld is. Maar je kunt jezelf er wel mee verwennen. En als je op reis bent in Spanje, kom je zeker een churro-winkel tegen.

Er zijn twee soorten churros: churros finos en porras. Porras zijn grotere churros met een grotere hoeveelheid beslag, die je niet overal in het land ziet, maar vooral in gebieden als Madrid en Murcia. Probeer beide soorten en ontdek welke je het lekkerst vindt.

 

Coffeeshop

Natuurlijk mag onze beste bondgenoot om je 's morgens wakker te maken ook niet ontbreken in Spanje: koffie. In Spanje drinkt bijna iedereen koffie bij het ontbijt . U heeft keuze te over: café solo, café con leche, een manchada (café con leche met weinig koffie), café con leche condensada (gecondenseerde melk), een manchado (met weinig gecondenseerde melk), een carajillo of zelfs een asiático (typisch koffie voor het zuidoosten van het land). Als niet-Spanjaard is het gemakkelijk om dingen uit het oog te verliezen.

 

Een typisch Spaans ontbijt is een combinatie van koffie, toast en het volgende item op ons lijstje.

Vers geperst sinaasappelsap

De derde pijler van het Spaanse ontbijt is verse jus d'orange. Koffie, toast en sap: het perfecte ontbijt!

Er is geen betere manier om de dag te beginnen dan met een sinaasappelsap, boordevol vitamines en zeer verfrissend - ideaal om op te laden voor een bezoek aan enkele van de Spaanse bezienswaardigheden .

Spanje produceert ongeveer zes ton sinaasappelen per jaar en de grootste producties bevinden zich aan de Middellandse Zeekust.

Zoals onze moeders zeggen: " Drink sinaasappelsap om verkoudheid te voorkomen ". En niemand wil tijdens het reizen verkouden worden. Dus laten we naar onze moeders luisteren en een van deze heerlijke sappen bestellen.

 

Ensaimada de Mallorca

Ensaimadas zijn bekend in heel Spanje. De Mallorcaanse ensaimada's zijn bijzonder populair omdat ze hier vandaan komen. Als uw reis u naar de Balearen brengt, meer bepaald naar Mallorca, kunt u niet vertrekken zonder dit zoete gebakje te proberen.

Maar maak je geen zorgen, als je reis je niet naar Mallorca brengt, dan kun je ook overal in Spanje ensaimadas vinden .

Ensaimadas zijn een Spaans gebakje gemaakt van tarwebloem . Ze hebben de vorm van een spiraal, zoals een zeeschelp, en zijn bestrooid met witte suiker .

 

Magdalena's

Magdalena's (" madeleines ") zijn als een klein biscuitgebak , maar dan in een kleiner formaat (in de vorm van een muffin) en met vergelijkbare ingrediënten. Het is niet duidelijk waar ze vandaan komen, uit Spanje of Frankrijk. Maar tegenwoordig maakt elk land ze op zijn eigen manier.

In Spanje maken we Madeleines met eieren, suiker, boter en tarwebloem . Voor de smaak voegen we geraspte sinaasappel- of citroenschil toe .

In elke bar en bakkerij in Spanje zijn er heerlijke muffins voor de ochtendkoffie. Probeer de muffin zeker eens in je koffie of melk te dopen , het geeft een ongelooflijke smaak. En je gebak in je drankje dopen is absoluut typisch Spaans .

Zoals ik al zei, is het niet helemaal duidelijk waar dit gebakje vandaan komt. Een theorie die deze uitvinding echter op Spaans grondgebied plaatst, is dat ten tijde van de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela, een jong Spaans meisje genaamd Magdalena deze kleine schelpvormige gebakjes uitdeelde aan pelgrims als een symbool van hun pelgrimstocht. Na verloop van tijd verspreidden de Magdalena zich langs de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela en zo werd dit kleine biscuitgebak populair.

 

ZIN IN IETS ZOETS?

Fartons en Horchata

Nu is het tijd om naar de Middellandse Zeekust te reizen, meer bepaald naar Alboraya in Valencia, om een typisch Valenciaans ontbijt te ontdekken: fartons met horchata .

Laten we beginnen met uit te leggen wat Horchata is: een populaire drank in de Valenciaanse Gemeenschap. Slenterend door de straten van Valencia vind je talloze horchateria's waar je deze traditionele drank met zijn kenmerkende witte kleur kunt proeven . Het is voornamelijk gemaakt van tijgernoten , een kleine knol.

De oorsprong gaat terug tot het oude Egypte, waar tijgernoten werden gebruikt in dranken voor de farao's. Rond 700 voor Christus de Arabieren brachten de tijgernoot naar de Valenciaanse kust. Ze gebruikten ze voor medische doeleinden, voornamelijk vanwege hun spijsverterings- en desinfecterende eigenschappen.

Horchata wordt bereid met water, tijgernoten en suiker . Maar kaneel of citroenschil kan ook. Het resultaat is een heerlijk drankje dat James I, koning van Aragon, " puur goud " noemde vanwege zijn textuur en smaak . Zo verschilt de Valenciaanse horchata van de Mexicaanse, die wordt gemaakt met rijst.

Sinds hun ontdekking hebben de horchata-makers van Alboraya geprobeerd het perfecte snoepje te vinden voor bij dit heerlijke drankje . Dus produceerde de Polo-familie in 1960 een lang, sponsachtig en zoet gebak. Zo ontstonden de fartons, ideaal om de horchata op te zuigen en door hun vorm perfect in de horchata glazen te passen.

Probeer tijdens je volgende reis naar Valencia zeker dit heerlijke Spaanse ontbijt door de fartons in horchata te dopen en een smaakexplosie te ervaren terwijl je in de zoete stukjes bijt. Ben je al aan het nadenken over je volgende meeting in Valencia om te genieten van dit ongelooflijke ontbijt?

 

Brood met suiker en olie

Een zoete variant van de eerder genoemde toast, die waarschijnlijk nogal ongebruikelijk is voor buitenlanders, is om suiker op de geoliede toast te doen . Hierdoor ontstaat een unieke smaak.

Veel gezinnen maken dit recept thuis door suiker en olie of boter aan de toast toe te voegen. In restaurants daarentegen is het moeilijker om deze combinatie te vinden. Maar je kunt er zeker van zijn dat er iemand is die dit ontbijt eet.

Als je graag nieuwe dingen probeert, is deze combinatie van zoet en hartig ideaal voor jou en een geweldige energie boost voor je ochtend.

 

Leche met gofio

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit Canarische ontbijt gemaakt met melk met toevoeging van gofio . Maar wat is gofio ?  

Gofio is een voedingsmiddel gemaakt van geroosterd graanmeel, vergelijkbaar met gewoon meel, maar donkerder van kleur. Het is een mengsel van verschillende gemalen en geroosterde granen zoals tarwe, gerst, rogge of linzen .

Dit voedsel dateert uit de pre-Spaanse tijd toen de inheemse bevolking van de Canarische Eilanden het begon te eten en het was een hoofdbestanddeel van hun dieet.

Gofio is door de jaren heen erg belangrijk gebleken vanwege de hoge calorische en voedingswaarde, op een eenvoudige manier. Om deze reden was het essentieel in tijden van hongersnood of oorlogen, omdat het een voedsel is dat gemakkelijk te bereiden is en veel voordelen biedt.

Tijdens de emigratie naar Amerika werden de Canarische schepen voornamelijk bevoorraad met gofio omdat dit gemakkelijk te vervoeren en te bewaren was tijdens de reis.

Dus als je volgende reis naar de Canarische Eilanden gaat, probeer dan zeker dit voedzame ontbijt. Want daarmee ben je in topvorm voor je avonturen zoals het beklimmen van de Teide.

 

Torrija's

Nu is het tijd voor torrijas! Weet jij wat torrija's zijn? Het is een dessert dat meestal zowel als ontbijt als middagsnack wordt gegeten.

Torrijas of Torrejas wordt op dezelfde manier bereid als wentelteefjes of wentelteefjes die je misschien van thuis kent. Ze worden gemaakt van een sneetje brood geweekt in melk (soms ook siroop of wijn), daarna gedoopt in een losgeklopt ei en daarna gebakken in een pan . Voeg ten slotte suiker of honing en kaneel toe .

Het eindresultaat is een sponsachtig, zoet brood dat een smaak uitstraalt die je gehemelte vult als je erin bijt.

In Spanje worden torrija's meestal met het hele gezin gegeten tijdens de vastentijd of Semana Santa, de Spaanse paasweek.

 

Fardelejo's

Laten we verder gaan met het volgende typisch Spaanse ontbijt, de Fardelejos. Een typisch snoepje uit La Rioja, meer bepaald uit Arnedo .

Het is een bladerdeeg gevuld met iets wat op marsepein lijkt . Het is gemaakt van gemalen amandelen, eieren, citroenschil en suiker . Ze zijn gegarneerd met poedersuiker .

Ze zijn van Arabische oorsprong en worden sinds de 9e en 10e eeuw in La Rioja gemaakt. Sindsdien zijn ze een integraal onderdeel van de Rioja-cultuur en worden ze ook wel " Rioja-snoepjes " genoemd.

Je vindt deze lekkernij overal in de Rioja-regio. Het wordt speciaal gemaakt tijdens het feest van de patroonheilige. Mensen in La Rioja eten fardelejos als ontbijt of na de lunch als toetje.

 

Sobao Pasiego

Onze lijst met zoete ontbijtgerechten kan niet eindigen zonder het te hebben over sobaos pasiegos, ook wel simpelweg sobaos genoemd .

De Sobao pasiego komt uit de gelijknamige valleien, de Valles Pasiegos, in Cantabrië. Op het platteland begonnen ze de producten die ze tot hun beschikking hadden, zoals meel en boter, te gebruiken om sobao te maken.

Tegenwoordig wordt sobao gemaakt met meel, boter, suiker en eieren en kan het worden bereid met citroenschil en rum . Het is nu een product dat in heel Spanje wordt verkocht. Maar als je de echte sobao wilt proeven, moet je naar de Cantabrische landen komen om jezelf te trakteren op deze perfecte ontbijttraktatie.

Persoonlijk kan ik je verzekeren dat sobao in je melk met cacao of koffie een van mijn favoriete voedingsmiddelen is waar ik nooit genoeg van krijg.

Veelgestelde vragen over het Spaanse ontbijt

Wanneer ontbijt je in Spanje?

In Spanje wordt het ontbijt meestal tussen 7.00 en 9.00 uur gegeten. De start van werk of school en universiteit begint meestal om 8 of 9 uur 's ochtends, dus veel mensen ontbijten voor de start van hun werk- of studiedag. In het weekend wordt er meestal pas rond 10.00 uur ontbeten.

 

Hoe zeg je ontbijt in het Spaans?

Het ontbijt wordt in het Spaans "desayuno" genoemd. In Catalonië kun je de eerste maaltijd van de dag ook vinden als “Esmorzar”.

 

Is het typisch in Spanje om buiten in bars te ontbijten?

Veel mensen in Spanje hebben de gewoonte om 's ochtends in bars te ontbijten. Zo ontstaat er een traditie om altijd naar dezelfde bars te gaan. In andere families is het bijvoorbeeld traditie om op zaterdag of zondag samen te ontbijten.
Maar terwijl veel mensen liever in bars ontbijten, zijn er veel anderen die liever thuis ontbijten, hetzij uit gemak, om geld te besparen, of uit voorkeur.

 

Wat kost een gemiddeld ontbijt in Spanje?

Ontbijtprijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type ontbijt of de stad waar u zich bevindt. In kleinere steden kun je al ontbijten voor een paar euro, inclusief toast, koffie en jus d'orange.
In grote steden als Madrid of Barcelona kan een ontbijt oplopen tot 5 of 7 euro.
Kortom, toast is het goedkoopst, gevolgd door gebak. Een broodje daarentegen kost tussen de 3 en 6 euro, afhankelijk van de inhoud. Een Spaanse omelet tapa kost je tussen de 2 en 4 euro.

 

Waar is de beste ontbijtplek in Spanje?

Spanje als geheel heeft geweldige ontbijten te bieden, of je nu in het noorden of het zuiden, aan de kust of in het centrum bent.
Een van de belangrijkste plekken om te ontbijten is bij de bars langs de weg. Dit zijn typische bars of restaurants langs de weg die je tegenkomt als je van de ene plaats naar de andere reist. Daar zie je veel arbeiders, zoals vrachtwagenchauffeurs, stoppen voor een goed broodje ham of wat tapas de tortilla.

 

Is het typisch om fruit te eten als ontbijt in Spanje?

Fruit is niet wat je het vaakst ziet in bars en restaurants. Veel Spanjaarden eten fruit in de ochtend, maar dan vooral thuis.

 

Wat eten Spanjaarden graag als ontbijt?

Het typisch Spaanse ontbijt bestaat uit een latte (café con leche), een tostada (een geroosterde boterham) met geraspte tomaat, olijfolie en een beleg zoals ham of kaas. De Spanjaarden eten ook graag een croissaint, magdalena (muffin) of bestellen een jus d'orange.

 

We hopen u hiermee een overzicht te hebben gegeven voor de volgende keer dat u een ontbijt in Spanje moet kiezen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DE COSTA BLANCA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: vickiviaja.com Geschreven door Vicky Franz

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :