Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

10 typische Spaanse kerstgerechten

Tien typische kerstgerechten in Spanje.  De rijke traditionele Spaanse keuken stelt ons in staat om tijdens deze kerstbijeenkomsten een grote verscheidenheid aan zelfgemaakte bereidingen te proeven: vlees, vis, soepen en bouillons, typische desserts..

TIEN TYPISCHE KERSTGERECHTEN IN SPANJE

Kerststoofpotje met balletjes

Een echte klassieker, zeker voor eerste kerstdag. In elke autonome gemeenschap wordt het op een andere manier genoemd: Valenciaanse puchero, Murcische stoofpot met kalkoen en balletjes, Manchego-stoofpot, escudellà i carn d'olla in Catalonië en de Balearen, Andalusische sherrybouillon... vergelijkbaar. Natuurlijk vereist het, zoals bijna alle kerstvoorbereidingen, veel toewijding.

De bovengenoemde variëteiten hebben het gebruik van vlees gemeen, of het nu rundvlees, varkensvlees of gevogelte is, gehaktballen, verschillende worsten, peulvruchten, groenten en groenten die variëren afhankelijk van het gebied.

Booking.com

Vis soepen

We gaan verder met lepelschotels, zo gewoon op kerstdata, om het lichaam op koude dagen goed te versterken. Bij witte vis (bijvoorbeeld kabeljauw, zeeduivel of heek), wat garnalen en mosselen, uien, wortelen, prei, geplette tomaat..., kruiden en een scheutje witte wijn is een goed gemaakte fumet onontbeerlijk. Je kunt de vis of schaaldieren veranderen, vervangen door garnalen, inktvis... Als we willen dat het completer en verzadigend is, kunnen we rijst of noedels toevoegen.

Gebraden lam

Hoewel het in heel Spanje wordt geconsumeerd, vooral met Kerstmis, is dit een typisch gerecht uit Castilla-La Mancha. Het is het malse en smakelijke vlees van het schapenlam, het speenlam, dat tijdens zijn 25 of 30 levensdagen met moedermelk wordt gevoed. Het is belangrijk om de temperatuur onder controle te houden en hem goed om te draaien, zodat hij aan beide kanten krokant is. Het kan vergezeld gaan van salades of aardappelen.

 

Zeeduivel in groene saus met venusschelpen

Traditioneel in de Spaanse keuken, vooral in onze noordelijke regio, is het tijdens de kerstperiode een van de favoriete gerechten op tafels in het hele land. De kwaliteit en versheid van de zeeduivel, een goed bereide visbouillon, een goede mossel die het geheel op smaak brengt en de fascinerende toets van peterselie zijn de basisingrediënten die de persoonlijkheid van deze heerlijke bereiding kenmerken.

 

Gebraden speenvarken

Een van de gastronomische kenmerken van de landen Segovia en Ávila, die ook in de rest van het land vaak op kersttafels te vinden is. Een goed gebraden speenvarken moet van binnen sappig zijn en een krokant vel hebben. Het is een sappig en krachtig gerecht, dat handig is om te combineren met salades, hoewel het ook heerlijk is met wat arme aardappelen.

 

Kabeljauw gekookt met bloemkool

Een traditioneel Galicisch recept en uit andere delen van Noord-Spanje, vooral op kerstavond en de Goede Week. De combinatie van ingrediënten, eenvoudig in de bereiding, is heerlijk. De kabeljauw wordt ongeveer vijf minuten gepocheerd in de bouillon waarin de bloemkool is gekookt. Vervolgens wordt de kabeljauw in een braadpan bruin gebakken en wordt de bloemkool met bloem bestoven en in olie gebakken. Het kan worden geserveerd met wat gekookte aardappelen en een zoete paprikasaus.

 

Gevulde kalkoen

Een ander gerecht dat geworteld is in onze gewoonten, speciaal voor kerstavond, dat we misschien hebben verwerkt vanwege de invloed van de Angelsaksische wereld. De vulling is meestal gemaakt van runder- en varkensgehakt, knoflook, ui, tomaat, rozijnen, amandelen, olijven, verschillende kruiden...

 

Gebakken brasem

Een andere klassieker in Spaanse huizen tijdens de kerstperiode, vooral als tweede of hoofdgerecht. In principe wordt het gekookt met aardappelen, knoflook, wat laurierblaadjes en een scheutje witte wijn, afgezien van zout, citroen, visbouillon en een goede extra vierge olijfolie. Al zijn er verschillende variaties, volgens de fantasie van de koks.

 

Cardo Met Amandelen

Een typisch product uit Navarra, Aragón, La Rioja en Baskenland, dat met kerst aangekleed wordt. Dit gerecht heeft een oneindig aantal versies, hoewel het behalve de gekookte distel meestal niet veel andere ingrediënten bevat: de essentie zijn amandelen, een roerbakgerecht van knoflook en bloem. Je kunt ook kokkels of ham toevoegen.

Gevulde inktvis

Het is een wat omslachtig recept, dat tijd en geduld vraagt, maar altijd goede resultaten geeft. Voor de vulling worden meestal garnalen, serranoham, zeeduivel, ui, tomaat, knoflook, eieren, een gehakte amandel, etc. gebruikt. Deze bereiding kent echter verschillende varianten, zoals het een populair recept betaamt.

In de cursus " Nieuwe traditionele Spaanse keuken " vindt u typische voorbeelden van onze gastronomie, geactualiseerd en met een vleugje moderniteit, die perfect passen in een prachtig kerstmenu. Wat dacht je van een fantastische zeebaars in groene saus, suggestieve kabeljauwbeignets of calamares in zijn eigen inkt met romige rijst? Als je de lessen volgt van Clara Villalón, kok en gastronomisch adviseur, leer je al deze gerechten en nog veel meer bereiden, maar ook leer je over de geschiedenis, anekdotes en de beste trucs en technieken van de traditionele Spaanse keuken.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DE COSTA BLANCANOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :