Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

15 tips auto huren in Spanje


Vijftien tips voor een autohuren in Spanje

Als je op vakantie gaat naar Spanje huur een auto, dan als je een auto huurt betekend dit dat je vrij bent om te gaan en te staan waar jij wilt. Maar als je pech hebt kan het ook voor veel stress en onzekerheid zorgen. Maar hoe kun je nu veilig en goedkoop een auto huren? Hier geven we je 15 belangrijkste tips hoe je het beste een auto kunt huren. 

15 TIPS AUTO HUREN IN SPANJE

Foto: guide-du-paysbasque.com

Huur vanuit Nederland

Lokaal een auto huren in het buitenland is vaak goedkoper, maar de taal kan een barrière vormen voor het maken van goede afspraken. Het allerbelangrijkste is dat je de tijd neemt bij het uitzoeken van een verhuurder. Het voordeel van grote internationale autoverhuurders is dat je de auto vooraf in Nederland kunt boeken via een Nederlandse website. Zo heb je alle tijd om de voorwaarden rustig en zorgvuldig door te lezen in je eigen taal. Huur je auto bijvoorbeeld via Sunny Cars

Booking.com

Ga voor een verhuurbedrijf met all-inclusive formule

Niemand zit te wachten op onvoorziene, bijkomende verzekeringskosten: het bekende praatje van verhuurders in het buitenland om toch maar die extra verzekeringen te nemen. Om dit soort verwarring te voorkomen, biedt Sunny Cars standaard all-in prijzen. Oftewel: een ongelimiteerd aantal kilometers, standaard WA-verzekering tot € 10 miljoen (afhankelijk van het verhuurbedrijf), schadeverzekering voor schade door eigen schuld, diefstalverzekering, terugbetaling eigen risico en dekking voor glas-banden-bodem en dakschade. Je weet dankzij zo'n all-in dekking precies waar je aan toe bent. Dan hoef je op vakantie geen discussie meer te voeren aan het loket. 

Boek slim: elke uurtje is een dag extra

Als de aankomsttijd 13:00 uur is en je de auto een week huurt, boek dan vanaf 13:30 uur op dag 1 tot 13:30 op dag 8. Je betaalt dan 7 volle dagen. Maar boek je op dag 1 vanaf 13:30 uur tot bijvoorbeeld 16:00 uur op dag 8, dan rekent de verhuurmaatschappij een volle dag extra. Je betaalt dan dus 8 volle dagen huur in plaats van 7 dagen en 2,5 uur. Kassa. Vergelijk ook altijd, als je enkele dagen een auto wilt, de huurprijs met die van een week. Zo kan een huur van acht dagen goedkoper zijn dan een kortere huur, omdat verhuurbedrijven doorgaans werken met weekprijzen. 

 

Houd je creditcard bij de hand

Veel verhuurders vragen om creditcardgegevens bij de huur van een auto. De creditcard wordt naast de betaling van het huurbedrag gebruikt als garantie voor de borg, het eigen risico, eventuele schade en verkeersboetes. Je machtigt de verhuurder hiermee om achteraf extra gemaakte kosten af te schrijven. Zo kan de verhuurder zichzelf schadeloos stellen bij een eventueel incident. Veel consumenten vinden het vervelend om een verhuurder op deze manier te machtigen. Heel begrijpelijk, maar bij veel grote internationale verhuurders is het de enige manier om een auto te huren. Met goede afspraken en documentatie zijn problemen bovendien te voorkomen.

 

Kies een auto die ruim genoeg is

Kies voor een auto die ruim genoeg is en ga niet uit van een gratis upgrade ter plaatse. Want als je met vier personen en vijf flinke koffers ter plekke een formulier voor een kleine auto op de balie legt, dan is het kassa voor de verhuurder. Je bent dan een makkelijke prooi en betaalt de hoofdprijs voor je upgrade.

 

Kies niet per definitie een budget auto

Een budget auto is fijn, maar niet altijd even zuinig als je bijvoorbeeld door de bergen rijdt. Een sterkere motor weet beter raad met meer passagiers en bagage: de motor van de auto hoeft dan namelijk niet constant tot het uiterste gedreven te worden, wat resulteert tot zuiniger rijden.

 

Kies voor de Fastlane-service

Erg prettig om na het landen, bij voorkeur na een tergend lange vlucht, de hordes mensen voorbij te lopen die voor het loket van het verhuurbedrijf staan. Ben je lid van de ANWB? Boek dan via Sunny Cars. Dan krijg je altijd € 10,- korting op de fastlane.

 

Let op de tankregeling

Vele maatschappijen werken met de full/empty regeling; met volle tank wegrijden en met ‘lege’ tank inleveren. Lijkt op het eerste gezicht niet verkeerd, maar schijn bedriegt. Vaak moet je te hoge kosten van tevoren neerleggen voor brandstof- en servicekosten. Verschillende verhuurbedrijven werken met de full/full policy. Het verschil: je levert zelf de auto met volle tank af en zo betaal je dus precies het bedrag voor de brandstof die je gebruikt.

 

TOMTOM of navigatie-app?

Een navigatiesysteem huren? Niet doen. Als je een week een navigatiesysteem huurt bij een verhuurbedrijf, dan kan je vaak voor hetzelfde geld een eenvoudige TOMTOM kopen. Neem deze dus mee van thuis en controleer of het land van bestemming in het landen pakket zit. Je kunt ook je smartphone gebruiken. De meeste navigatie-apps bieden de mogelijkheid om de kaarten op je toestel te installeren, zodat je deze offline kunt gebruiken en dus geen hoge internetkosten maakt. Vergeet dan ook niet een autolader voor je telefoon, want anders is twee bochten verder de telefoonaccu leeg.

 

Klopt het huurcontract?

Het huurcontract is een schriftelijke bevestiging van alle gemaakte afspraken en wordt door beide partijen ondertekend. Zorg er dus voor dat het huurcontract compleet is en let op de eventuele kleine lettertjes. Laat bijvoorbeeld vastleggen als je met je huurauto de grens over wil. Huur je vanuit het buitenland? Dan kunnen afkortingen als LIS (Liability Insurance Supplement) voor verwarring zorgen. ANWB juridisch advies heeft een handig lijstje gemaakt waaraan je huurcontract moet voldoen en wat welke afkorting betekent.

 

Let op bij afhalen en inleveren

Controleer bij het ophalen en terugbrengen van de huurauto of deze in orde is. Noteer aanwezige schade en controleer of alles werkt. Maak foto's van de schade en laat het aantekenen op het huurcontract. We raden af om de auto buiten kantooruren in te leveren. Veel huurders worden bij thuiskomst geconfronteerd met schade aan de huurauto. De schadebedragen zijn dan ineens van de creditcard afgeschreven.

 

Neem het noodnummer mee

Pech of schade is natuurlijk nooit leuk. Al helemaal niet wanneer je contactpersoon van de verhuurmaatschappij niet te begrijpen is vanwege het taalverschil. Check van tevoren even of de lokale verhuurder een 24/7 hulplijn heeft - bij voorkeur een Nederlandse contactpersoon - die je in een schade- of pechgeval kunt bellen.

 

Gebruik de checklist autohuur

Wil je alle tips op een rij? Print dan de checklist autohuur van de ANWB. Ga het rijtje af en je weet zeker dat je zonder zorgen kunt rondrijden op je vakantiebestemming!

Boek op tijd

Wacht niet te lang met een huurauto boeken. Reserveer je auto minimaal twee maanden van tevoren. Want als je wacht tot het laatste moment hoe minder er beschikbaar is en hoe duurder de huurauto wordt. 

 

Geef vluchtvertraging tijdig door

Geef de vertraging van je vlucht ook altijd door aan het autoverhuurbedrijf. Denk niet: de huurauto wacht wel op mij. Helaas werkt dat niet altijd zo en zeker niet in drukke periodes. Hoe lang de auto voor je wordt vastgehouden na de afgesproken ophaaltijd, verschilt per verhuurder. Veelal is dit maximaal 60 minuten. Dus is je vlucht vertraagd, bel het autoverhuurbedrijf zodat de autoverhuurder hiermee rekening kan houden.

 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DE SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: ANWB
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«   »