Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

de 11 mooiste bezienswaardigheden van het dorp Olvera 


HET SPAANSE DORPje OLVERA

Ontdek & Beleef de 11 mooiste bezienswaardigheden van het dorp Olvera 

Olvera, dit betoverend sprookjesdorp ligt op de de ruige vlaktes van de Sierra de Grazalema , omringt door olijfgaarden, een heerlijk pueblo blanco (wit dorp) met een torenhoge kathedraal die reeds van ver te zien is met in het midden een kasteel.  Olvera is een van meest karakteristieke dorpen van de Sierra de Cádiz waar je heerlijk van de rust en schoonheid kunt genieten!

HET SPAANSE DORPJE OLVERA

Foto: Wikipedia

Ontdek & Beleef de 11 mooiste bezienswaardigheden van het dorp Olvera 

Olvera is is een van de vele oude witte dorpen waar het lijkt dat de tijd is stil blijven staan ga op ontdekking en beleef de beroemde "pueblos blancos" -route in Zuid-Spanje. Als eens deze prachtige route met zijn vele witte dorpen te bezoek vergeet dan zeker niet Olvera te bezoeken dit dorpje mag je zeker niet missen.

Olvera werd in 1983 door de Spaanse regering zelfs uitgeroepen tot centrum van "artistiek en historisch belang".

Booking.com

Waar ligt Olvera?

Het Moorse dorp Olvera ligt op het kruispunt van de provincies Cadiz, Sevilla en Malaga. Het ligt in de noordwestelijke hoek van Cadiz en ongeveer 50 minuten ten noorden van een van de meest gekoesterde dorpen van Andalusië, Ronda.
De stad stijgt 643 meter boven de zeespiegel met een buitengewoon uitzicht op de omliggende bergen, lappendeken van landbouwgrond en olijfplantages.
Olvera is klein, dus een bezoek duurt maar ongeveer een halve dag.

 

Een beetje geschiedenis

Er is eigenlijk weinig bekend over de geschiedenis van Olvera. Het lijkt erop dat we meer vragen dan antwoorden hebben over hoe het tot stand is gekomen.
Een ding dat we wel weten, is dat hier al meer dan tweeduizend jaar een soort nederzetting bestaat. En door relikwieën die plaatselijk zijn gevonden, weten we dat het menselijk leven in dit gebied bloeit sinds het paleolithicum (12.000 jaar geleden !!).
Olvera werd beslist bewoond door zowel de Feniciërs als de Romeinen. We weten ook dat de Romeinen het dorp “Hippa” of “Hippo Nova” noemden, wat volgens sommigen vertaalt naar een ‘bron’, ‘bos’ of ‘olijfgaard’.


De Moren zijn waarschijnlijk in de 9e eeuw het gebied binnengevallen en ingetrokken. Ze begonnen met de bouw van de stad die ze “Wubira” of “Uriwila” noemden. Ze zouden in het gebied zijn gebleven tot ze in 1327 door de christenen werden veroverd.
Niet lang nadat de christenen Olvera hadden veroverd, werd de macht overgedragen aan de familie Guzman die tijdens de herovering zeer actief was geweest in de verdediging van Tarifa. Maar later nam de hertog van Osuna de controle over de stad over en was zijn zoon (Nicolás de Ribera) de leider van de Spaanse verovering van Peru. Ribera werd burgemeester van Lima in 1535.

De villawijk

La Villa is het oorspronkelijke Moorse dorp met de kathedraal (die destijds een moskee was), de Plaza Iglesia eromheen, het kasteel en het doolhof van kleine straatjes er net onder. Tijdens Moorse tijden zou de hele stad in deze buurt hebben gewoond, de omliggende gebieden waren onontwikkeld.

Maak een wandeling door de smalle straatjes van dit pittoreske gebied. De huizen zijn allemaal witgekalkt in de typische Spaanse stijl en versierd met kleurrijke bloemen die uit hun potten stromen. Het doolhof van geplaveide straten slingert zich in alle richtingen en onthult om elke hoek een glimp van het prachtige landschap.

 

Het Arabische kasteel

Het Olvera-kasteel ziet eruit als een kasteel, met torens, torentjes en ingebouwd in het hoogste punt van de steile kliffen met uitzicht op de stad beneden …
Het werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw en maakte deel uit van een uitgebreid communicatiesysteem van wachttorens en kastelen dat het westelijke deel van het moslimrijk beschermde. Het bevond zich op de perfecte locatie tussen de grote bolwerken van Sevilla en Ronda.

Je vindt de ingang van het kasteel aan de overkant van het plein van de kerk, houd er rekening mee dat het slechts een kleine deuropening is die je gemakkelijk kunt missen. Voordat je binnenkomt, moet je eerst naar het toeristenbureau (in de hoek van het kerkplein) gaan en de toegangsprijs betalen (2,00 euro). Eenmaal binnen kun je op eigen gelegenheid het hele kasteel verkennen. Het hoogste punt bevindt zich in de toren en via een wenteltrap naar het dakterras. Het uitzicht vanaf de top is zeker de klim waard.

 

De kerk van Nuestra Señora de la Encarnación

De Kerk van de Encarnatie ziet eruit als iets dat je zou zien in een van de grotere steden als Madrid of Barcelona, ​​niet in een klein dorp dat kilometers ver door het platteland wordt omringd. Maar hier is het … en het is heerlijk!
Het is een kerk in neoklassieke stijl, gebouwd in 1841 op de plaats van wat ooit een kerk in gotische stijl was en daarvoor een moskee.

 

Parochiebegraafplaats

Beschermd door het kasteel en de hoge kliffen erboven, is de Olvera Parish Cemetery. Het is de begraafplaats voor bewoners die eeuwen teruggaan. Het is een kleine camping, maar heeft een adembenemend uitzicht op de bergen en het dorp beneden.

 

La Cilla

In de tijd dat Olvera werd bestuurd door de hertog van Osuna, werd La Cilla gebruikt als opslag voor granen. “La Cilla” betekent eigenlijk graanopslag. Het werd ooit ook gebruikt als vrouwengevangenis.
Tegenwoordig is La Cilla het museum van de stad. Het is een verzameling kleine gebouwen rondom een ​​klein plein. De toren, die ooit een wal van het kasteel was, wordt momenteel gebruikt als tentoonstellingsruimte.
Het plaatselijke VVV-kantoor maakt ook deel uit van het La Cilla-complex.

 

Ayuntamiento (stadhuis) en stadsstraten

De Ayuntamiento (stadhuis) ligt net onder aan de trappen van de Plaza de Iglesia. Het oorspronkelijke stadhuis werd gebouwd in 1783 maar werd later afgebroken. Het huidige gebouw is gebouwd in de 20e eeuw.
Loop vanaf het stadhuis door de straat naar de stad. Onderweg zijn er tal van cafés en restaurants.

Peñon del Sagrado Corazon

Als je het gebied “La Villa” verlaat en de stad inrijdt, vindt je ongeveer halverwege de straat aan uw rechterkant de Peñon del Sagrado Corazon.
Als je klaar bent voor nog een klim, begin dan de trap aan het uiteinde van de Plaza de Andalucía. De Peñon (of rots) is een hangende tuin die al eeuwenlang een lokale ontmoetingsplek is. De trappen slingeren in alle richtingen omhoog en rond, bedekt met klimop en vol weelderige planten en bloemen helemaal tot aan de top.
Zodra je het kleine terras bovenaan hebt bereikt, vind je het standbeeld van “Het Heilig Hart van Jezus” en een prachtig uitzicht terug richting de kerk en het kasteel. Dit is de perfecte plek om op afstand een foto van Olvera te maken.

 

Via Verde de la Sierra

Als je zin hebt in avontuur, is de Via Verde (of groene weg) fantastisch! Het is een bekroonde wandel- / fietsroute van 38 km langs een oude verlaten spoorlijn die ooit Olvera met Puerto Serrano verbond.
Waarom wordt het verlaten? In de jaren 1920 besloot generaal Rivera een spoorlijn aan te leggen tussen de steden Almargen en Jerez de la Frontera. Olvera zou de belangrijkste tussenstop zijn. De bruggen, viaducten en tunnels waren allemaal klaar, maar de spoorlijnen werden nooit voltooid, het project liep vast en bleef jarenlang in een staat van verval.

Tegenwoordig bloeit de Via Verde en wordt een van de meest gewandelde en gefietste routes in Andalusië. Het grootste deel van het pad is vlak en bezoekers gaan over bruggen en door tunnels en stoppen onderweg bij restaurants aan het spoor. Er zijn zelfs twee hotels langs de route (één aan elk uiteinde).
Je kunt ook stoppen om het natuurreservaat Peñon de Zaframagon te zien, dat de thuisbasis is van de grootste kolonie van vale gieren in Andalusië langs dit deel van de Via Verde.

 

Santuario de los Remedios

Een mooie kleine kapel op slechts 2 km buiten de stad Olvera die is gewijd aan de Virgen of the Remedies. Op de tweede maandag na Pasen komen alle dorpelingen naar de kerk om een ​​zegen te geven en samen te picknicken onder de olijfbomen.

 

Lavadero de Pino

Dit is een schilderachtig klein washuis dat al eeuwen door de lokale vrouwen wordt gebruikt. Ze droegen hun kleren helemaal vanuit Olvera (2 km afstand) en brachten de hele dag door met wassen en kletsen. Destijds werden de bassins gevoed door een lokale bron, maar tegenwoordig is de lavadero de Pino niet meer in gebruik.

 

Het omringende platteland

Als je eenmaal de Santuario de los Remedios hebt bezocht, ga je richting de stad Setenil de las Bodegas (nog een fantastisch wit dorp langs de route). Het omringende landschap verandert weer en je zult merken dat je steeds lager een diep ravijn inrijdt.
In Setenil de las Bodegas zijn alle huizen in grotten gebouwd.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Costa Tropical

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :