10 Spaanse Pasen en ‘Semana Santa’ lekkernijen


tien OVER HEERLIJKE SPAANSE PASEN EN ‘SEMANA SANTA’ LEKKERNIJEN

Paasdagen, en dat betekent in Spanje traditiegetrouw dat er groots gefeest wordt en dat bepaalde lekkernijen rond de Semana Santa of Pascua weer volop aanwezig zijn en dat de Spaanse families hier vol op van genieten. Hier een paar van de lekkerste lekkernijen die in Spanje gedurende de Semana Santa en rond de paastijd worden gegeten

HEERLIJKE SPAANSE PASEN EN ‘SEMANA SANTA’ LEKKERNIJEN

Foto:Wikipedia

Huevos/Gallinas de chocolate

Het paasei is een gastronomische traditie van het paasfeest . Men denkt dat de oorsprong van de traditie van het eten van eieren aan het einde van de winter doet denken aan de ijstijd . Na de strenge winter, en toen er bijna geen voorraden meer waren, keerden de vogels met de komst van de lente terug uit het zuiden (dit geldt alleen voor het noordelijk halfrond ) en begonnen ze eieren te leggen, waarmee mensen zich voedden totdat ze konden terugkeren. jagen met de komst van betere temperaturen

 

Het maken en verstoppen van beschilderde eieren is niet echt een traditie in Spanje maar er worden wel steeds meer chocolade eieren en kippeneieren gegeten door de Spanjaarden. Zoetigheid gaat er altijd in en de Spanjaarden zijn niet vies van een beetje chocolade. In de supermarkten zoals Mercadona, Carrefour, Aldi en Lidl zie je steeds meer Paas lekkernijen terug die bij ons in Nederland en België al lang traditie zijn

Booking.com
Mona de pascua

Foto:Wikipedia

Mona de pascua

De mona de pascua is een traditioneel paas dessert dat in Spanje vaak gemaakt wordt. Het is een soort cake met een ei of een gekleurde eiMonas de Pascua wordt vaak gemaakt In de regio's  Aragon, Catalonië, Valencia,  en delen van Murcia. Het eten van Monas de Pascua (soort Cake) met Pasen betekent dat het vasten voorbij is.

Mona is afgeleid van het Arabische woord Munna wat "bepaling van de mond" betekent, een geschenk dat de Moren gaven aan hun meesters. Alberic, een dorp in Valencia staat bekend om hun Monas de Pascua, waarin ze het hele jaar door worden gegeten en wordt gemaakt met bloem, suiker, eieren en zout. 

Leche_frita

Foto:Wikipedia

Leche frita

Leche frita, letterlijk vertaald gefrituurde melk is een gerecht uit de Spaanse keuken en wordt vooral in het noorden van Spanje gegeten wordt. Dit gerecht wordt gemaakt in de frituurpan maar ook in de koekenpan. De ingrediënten zijn meel, warme melk, eidooiers, kaneelpoeder en suiker.

Hornazo 

Hornazo  is een Spaansevleespastei die wordt gegeten in de provincies Salamanca en Ávila . Het is gemaakt met bloem en gist en gevuld met varkenslende , pittige chorizo en hardgekookte eieren .

Hornazo 

Foto:Wikipedia

In Salamanca wordt het traditioneel in het veld gegeten tijdens het festival "Maandag van de wateren" ( Lunes de aguas ). De naam van dit unieke festival komt vermoedelijk van een verdraaiing van het woord enagua (" petticoat "), dat de prostituees van de stad vroeger onder hun jurken droegen. Volgens de traditie werden de prostituees tijdens de vastentijd naar de andere kant van de rivier de Tormes gestuurd, zodat de mannen van de stad niet werden afgeleid tijdens de religieuze vieringen. Op Paasmaandag gaven de studenten van de stad een feest aan de oevers van de rivier om de terugkeer van de vrouwen te vieren, en aten ze hornazo als onderdeel van de viering.

Torrijas

Foto:Wikipedia

Torrijas

Een van die paas lekkernijen is de Torrijas, dit is een soort Spaans Wentelteefjes, deze heerlijke Paas lekkernij wordt traditiegetrouw rond Pasen en tijdens de Semana Santa gegeten.

De wentelteefjes of torreja , is een gerecht gemaakt van een sneetje brood (meestal meerdere dagen) dat in melk, siroop of wijn wordt gedrenkt en na in ei geslagen te zijn , bak je in een pan met olie . Het is gezoet met honing , melasse of suiker en is op smaak gebracht met kaneel .

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. 

Flores fritas de Semana Santa

Foto:Wikipedia

Flores fritas de Semana Santa

De bloem, ook wel gebakken bloem , fleur de lis , floret of florón en vlok genoemd in het zuiden van Ciudad Real is een zoet dessert ook wel bekent onder de term panfruit. Het wordt vaak in  Castilla-La Mancha met name in het gebied Campo de Calatrava en Castilla y León voornamelijk in de provincie Segovia gemaakt en gegeten. De vorm is vergelijkbaar met die van het Calatrava-kruis, een kruis met vier gelijke armen, met fleurs-de-lis aan de uiteinden van de armen.

Bartolillos

Foto:Wikipedia

Bartolillos

De bartolillos is een typische zoete gebak uit Madrid die meestal met Pasen worden gemaakt . Het is een soort driehoekige en gefrituurde dumplings , gemaakt van een heel dun deeg en gevuld met banketbakkersroom . 

 

Oorsprong 

Er worden verschillende theorieën gehouden over de oorsprong van dit Spaanse gebak, er wordt gezegd dat de Romeinen het meebrachten tijdens hun invasie van het schiereiland, andere auteurs zeggen dat het recept uit de tijd van Al'Andalus kwam . 

De derde theorie is dat dit soort dessert is ontstaan en gemaakt ​​door de nonnen van de kloosters. 

 Hoe het ook zij, er zijn al in de 19e eeuw beschrijvingen van dit gebakje in verband met de keuken van Madrid. Desondanks zijn ze op traditionele wijze te vinden in andere regio's van Spanje, zoals Guadalajara . De karakteristieke plek om van deze lekkernijen te genieten in de hoofdstad van Madrid is Pastelería Luzón, aan de Calle Conde de Peñalver 42, ze maken ze al meer dan 85 jaar onafgebroken door dezelfde familie.

Foto:Wikipedia

Foto:Wikipedia

Buñuelo

De Buñuelos werd voor het eerst bekend door de Spaanse Morisco- bevolking. De Buñuelos   bestaan doorgaans uit een eenvoudige, op basis van tarwe gistdeeg , vaak op smaak gebracht met anijs , die dun is gerold, gesneden of gevormd tot afzonderlijke delen, dan gebakken en afgewerkt met een zoete topping. Buñuelos kan worden gevuld met een verscheidenheid aan dingen, zoet of hartig. Ze kunnen rond zijn in bolvorm of schijfvormig. In Latijns-Amerika worden buñuelos gezien als een symbool van geluk. Ze worden meestal gegeten als tussendoortje of bij de koffie na de lunch

churros

Foto:Wikipedia

Chocolate con churros

Chocolate con churros dit Spaans gerecht is niet een typisch Paas gebak maar wordt het hele jaar door gegeten, soms aangeduid als de Spaanse donut, is een snack gemaakt van gefrituurd tarwedeeg, soms ook gemaakt van aardappeldeeg.

 Er zijn twee soorten van churros in Spanje. De ene is dun (en soms geknoopt) en de andere is lang en dik (porra).

Churros worden meestal gedoopt in warme gesmolten chocolademelk, die meestal ingedikt wordt met maïzena tot de churros er recht in blijven staan .

Foto:Wikipedia

Pestiño

Een pestiño is een gebakje voor de Heilige Week maar ook met de Kersttijd populair vooral in Andalusië en andere regio's van Zuid- Spanje . Het is een stuk deeg, gefrituurd in olijfolie en geglazuurd met honing of suiker. In Málaga worden ze borrachuelos genoemd.

Deze lekkernij wordt niet alleen met Pasen gegeten maar zijn ook populair gedurende de kersttijd. Pestiños worden vaak gemaakt in het zuiden van Spanje door het frituren van een stukje deeg – vaak op smaak gebracht met sesam – in olijfolie en dan afgemaakt met honing of suiker.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :