Wat is een "equatoriale" nacht?


WAT IS EEN "EQUATORIALE" NACHT?

10 tips om in slaap te komen in een equatoriale nacht

De "equatoriale" nacht is veel benauwder dan de tropische nacht , wanneer het kwik niet onder de 20 graden komt. Dat wil zeggen, op "equatoriale" nachten komen de thermometers niet onder de 25 graden. Logisch, met nachten deze nachten is het moeilijk om in slaap te komen als er geen koeling aanwezig is.

Barrio Santa Crus

Het laatste weekend had man op de Canarische eilanden equatoriale nachten, maar wat betekend dat.

 

Definities

Noches tropicales’ zijn nachten waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht of tropennacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje of op de Canarische Eilanden vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

Booking.com

Maar als de minimumtemperatuur (‘s nachts dus) niet onder de 25 graden komt wordt in Spanje ook gesproken van ‘noches ecuatoriales’ wat vrij vertaald naar het Nederlands ‘equatoriale nachten’ betekent.

Het gaat in feite om een nacht die erg ‘bochornosa’ is waarbij er gesproken kan worden van een intense, vochtige en zinderende hitte. Naast de ‘noche tropical’ en noche ‘ecuatorial’ bestaat er in Spanje ook nog een ‘noche tórrida’.

Bij de ‘noche tropical’ of tropennacht wordt gesproken over nachttemperaturen die niet onder de 20 graden komt.

Liggen deze temperaturen tussen de 20 en 25 graden dan spreekt men in Spanje over een ‘noche tórrida’ ofwel stomende nacht.

Komen de temperaturen ‘s nachts boven de 25 graden dan wordt er gesproken over een ‘noche ecuatorial’ ofwel een equatoriale nacht.

 

ls de hitte zo hoog is, wordt slapen een moeilijke missie, dus hier zijn 10 tips om in slaap te komen op deze warme zomeravonden:

 

1- Houd de kamer zo lang mogelijk in het donker . Als de zonnestralen direct op je kamer vallen, zal deze geleidelijk opwarmen. Laat de jaloezieën zakken tijdens de heetste uren, maar niet helemaal naar beneden. Open het raam en laat de sleuven in de jaloezieën open om buitenlucht binnen te laten.

 

2- Neem een ijskoud drankje . Een glas koud water voor het slapengaan verkoelt je van binnenuit en houdt je gehydrateerd. Vermijd indien mogelijk alcoholische dranken.

 

3- Gebruik een ventilator . Strategisch geplaatst, duwt een ventilator (hij koelt de lucht niet, maar circuleert deze alleen) de koele lucht de kamer in. De beste plaats om hem te plaatsen is bij een open raam om koele buitenlucht de slaapkamer in te trekken. We kunnen ook een bak vullen met ijs en water en deze achter de ventilator plaatsen. Zo bereiken we een koel zeebrieseffect.

 

4- Een koude douche . Een bad of douche maakt slapen makkelijker. Maar het mag niet te koud zijn, omdat het lichaam warmte afgeeft, en ook niet te heet.

 

5- Leg de vellen in de koelkast . Neem wat plastic zakken en leg de lakens erin. Laat ze in de koelkast staan en haal ze er een uur voor het slapengaan uit. Hetzelfde kan worden gedaan met pyjama's.

 

6- Was uw handen met koud water . De handen hebben een groot aantal aderen. Ze in water doen is een effectieve manier om het bloed te koelen, wat tegelijkertijd helpt om het hele lichaam af te koelen.

7- Een pittige c ena . De kruidigheid bevordert zweten. Op deze manier slagen we erin om warmte af te voeren via zweet. Natuurlijk is een te uitgebreid diner niet handig, omdat de spijsvertering het moeilijk voor ons maakt om te slapen. Het is raadzaam om twee uur na het avondeten naar bed te gaan.

 

8- Slaap beneden . Als je een kelder hebt, onthoud dan dat dit de beste plek is om te slapen op warme zomeravonden. Koude lucht verzamelt zich beneden. Over het algemeen zijn de lagere delen van het huis koeler omdat de warme lucht opstijgt. 

Logischerwijs is het een gedoe om het bed naar de kelder te brengen, dus een oplossing is om alleen de matras en lakens te laten zakken.

 

9- Gebruik een koude accumulator . Sommige bevatten speciale koelparels of gewoon water. We zetten ze in de koelkast of vriezer. Eenmaal koud, of bevroren, leggen we ze op het bed of in de kussensloop.

 

10- Draagbare airconditioning . Een airconditioner kan te duur zijn, maar er zijn draagbare systemen die veel betaalbaarder zijn en die we door het hele huis kunnen verplaatsen.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :