Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

10 dingen die je moet zien en doen in de wijk Santa Cruz, Sevilla


Tien dingen die je moet zien en doen in de wijk Santa Cruz, Sevilla

De Barrio Santa Cruz (barrio betekend wijk) was eens een Joodse wijk in de stad Sevilla. Koning Ferdinand III wilde dat de joden in deze wijk gingen wonen. Vanaf de 14e eeuw gingen de christenen hier meer en meer wonen en zag je de wijk Santa Cruz langzaam in een volkswijk veranderen. Santa Cruz is nu nog steeds een wijk met  smalle straatjes en pittoreske steegjes en wordt massaal bezocht door toeristen. Hier de 10 dingen die je zeker moet doen en wat je zeker niet moet missen als je de wijk Santa Cruz bezoekt in Sevilla.

Barrio Santa Crus

Dwalen

Samen met de oude Arabische wijk Albaicín in Granada, is Santa Cruz de beste barrio in Andalusië voor doelloos ronddwalen. Door de ongemakkelijke smalle straatjes zien die van Triana, de voormalige zigeunerwijk van Sevilla, eruit als Parijse boulevards en de meeste zijn onbegaanbaar met de auto – wat betekent dat slingeraars deze charmante buurt vrijwel voor zichzelf hebben.

Het ontdekken van zijn geheime pleinen struikelen over vele prachtige oude paleizen en kerken en is een van de beste manieren om een ​​lange ochtend of middag door te brengen in de Andalusische hoofdstad.

En maak je geen zorgen als je verdwaalt, want het is een overgangsrite voor de eerste bezoeker van Sevilla om gelukkig gedesoriënteerd te raken in Santa Cruz.

Booking.com

Tapasbars

Sevilla is een van de warmste steden van Europa, dus als je in de lente of zomer bezoekt, moet je regelmatig stoppen voor een verfrissing. En als je in Santa Cruz rondsnuffelt, kun je geen betere plek vinden voor tapas: de oude Joodse wijk herbergt een overweldigende reeks bars en restaurants, variërend van enkele van de slimste eetgelegenheden van de stad tot de meest ouderwetse gewrichten.

Beide soorten etablissementen zijn verspreid over de buurt, maar een goede plek om te beginnen met zoeken naar je favoriete plek is door de Calle Mateos Gago op te lopen, weg van de kathedraal. Deze populaire straat is bezaaid met tapasbars en restaurants en leidt naar het hart van Santa Cruz: neem gewoon links of rechts.

 

Kathedraal

In het hart van Santa Cruz bevindt zich de kathedraal van Santa Maria de la See – de grootste kathedraal en de op twee na grootste kerk ter wereld. De bouw van dit uitgestrekte gotische complex – dat het equivalent van verschillende stadsblokken beslaat en 80 kapellen huisvest – begon in 1401 en duurde meer dan honderd jaar. Er wordt gezegd dat het oorspronkelijke bouwcomité van de kathedraal een kerk wilde creëren die zo “mooi en zo magnifiek was dat degenen die haar zien, zullen denken dat we gek zijn.” In 1507 werd de kathedraal eindelijk voltooid en slaagde ze op spectaculaire wijze in het oorspronkelijke doel en liet de rest van Europa zien hoe machtig en welvarend Sevilla was geworden.

Aire Baths

Ga voor een dosis geschiedenis beladen luxe in het centrum van Sevilla naar Aire Ancient Baths. De Sevilla tak van deze super-slanke Arabisch / Romeinse bad franchise – die vorig jaar in Chicago geopend en zal dat doen in Londen en Parijs in 2018 – werd 15 jaar geleden opgericht in een gerenoveerd herenhuis uit de 16e eeuw boven Romeinse overblijfselen.

Kosten noch moeite werden gespaard bij de verbluffende renovatie. Het originele metselwerk van het landhuis is alleen verbeterd door de toevoeging van strak glas en houten fittingen, en de prachtig verlichte badruimtes zijn voorzien van zwembaden en baden met verschillende temperaturen.

 

Alcázar

Op een steenworp afstand van Sevilla’s vertoning van katholieke rijkdom en macht is een heel ander soort monument, een monument dat je herinnert aan de grootsheid van het voorchristelijke Sevilla.

Het Alcázar paleis wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van de Moorse architectuur in Spanje, hoewel de verschillende secties in feite hebben verschillende stijlen en dateren uit de Moorse, Renaissance periodes evenals van de stad Moorse tijdperk, die duurde van de 8ste naar de 13e eeuwen.

Hoewel het misschien de architectonische stamboom van zijn bekendere tegenhanger in Granada mist, is het delicate interieur van het Moorse paleis van Sevilla net zo fascinerend, met delicate bogen met patronen en traquel binnenplaatsen in overvloed.

 

Murillo Museum

Bartolomé Esteban Murillo (1618-82) was een van de meest vooraanstaande schilders die uit de Andalusische hoofdstad kwam. Hij verwierf vooral bekendheid en artistieke erkenning door zijn religieuze schilderijen, maar Murillo liet ook een fascinerend oeuvre achter dat zich richtte op het dagelijkse straatleven van de stad waarin hij werd geboren en stierf.

Sommige van zijn schilderijen zijn te zien in het kleine maar interessante Casa Murillo aan de rand van Santa Cruz, het huis waarin hij woonde en werkte tegen het einde van zijn leven. Naast een kleine permanente collectie van Murillo’s werken, organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen.

 

Casa de Pilatos

Dit prachtige 15e / 16e eeuwse herenhuis is een van de verborgen schatten van Santa Cruz en de prachtige tuinen overeenkomen met alles wat je ziet in het Alcázar. Begonnen door de weidse “conquistador” en burgemeester van Andalusië, Pedro Enriquez de Quiñones in de late 1400, is Casa de Pilatos een intrigerende mix van mudéjar, gotische en renaissancestijlen, gebouwd rond een centrale binnenplaats in de traditionele Andalusische stijl.

Het paleis is zo mooi dat het in twee films speelde: Lawrence of Arabia uit 1962 en Knight and Day uit 2010. Het ontleent zijn naam – “Pilatushuis” – aan Quiñones ‘zoon Fadrique, die in 1519 naar Jeruzalem reisde en vol enthousiasme voor het Heilige Land terugkeerde.

 

Flamencomuseum 

Flamenco maakt deel uit van het culturele DNA van Sevilla en Santa Cruz biedt een passende traditionele omgeving om van te genieten. Er is een overvloed aan bars en theaters die nachtelijke flamenco-optredens aanbieden in en rond de oude Joodse wijk, maar hun kwaliteit en authenticiteit varieert enorm.

Het Museo del Baile Flamenco (Museum van Flamencodans) is echter een van de beste in de stad en zeker een bezoek waard. Weggestopt in een prachtig 18e – eeuws herenhuis in een van de karakteristieke smalle straatjes van de barrio, volgt het museum de geschiedenis van flamenco muziek en -cultuur door de eeuwen heen, evenals dagelijkse shows met enkele van de meest vooraanstaande flamenco kunstenaars van Sevilla en Andalusië.

 

Calle Agua

Dit smalle, schaduwrijke steegje loopt langs de muren van het Alcázar naar de prachtige pleinen Alfaro en Santa Cruz (waarvan Murillo in 1618 werd geboren).

Dit mysterieuze, kronkelende pad, zo genoemd vanwege een mini-aquaduct dat vroeger langs de muur van het Moorse paleis liep, biedt een van de meest romantische wandelingen in Sevilla.

Op Plaza Alfaro is het overigens waarschijnlijk druk met toeristen die hun camera’s naar boven richten en wegkijken naar de sierlijke oude gebouwen, omdat een van hen (en het zal duidelijk zijn welke) de balkonscène in Shakespeare’s Romeo en Juliet.

Algemeen Archief van Indië

De positie van Sevilla aan de rivier de Guadalquivir, die door Andalusië naar de Atlantische Oceaan stroomt, betekende dat het uitstekend geplaatst was om te profiteren van de ontdekking van de Nieuwe Wereld door Columbus in 1492. in de stad van de Gouden eeuw van de 15e en 16e eeuw.

Deze periode van de Spaanse geschiedenis wordt gedocumenteerd door het grote Archief van Indië in Sevilla, dat deel uitmaakt van het door UNESCO beschermde cluster van gebouwen dat ook de kathedraal en het Alcázar omvat.

Deze enorme 16 e eeuws gebouw ligt pal naast de kathedraal en herbergt zo’n 80 miljoen documenten die betrekking hebben op het Spaanse Rijk van de 16e, 17e en 18 eeuwen.

Als je denkt dat dat een beetje te veel voorlezen klinkt voor een middag, vrees dan niet: naast de prachtige oude boeken zijn de belangrijkste bezienswaardigheden hier een 17e – eeuws kanon, kaarten die het hele Spaanse rijk in kaart brengen en verschillende schilderijen van Goya.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SEVILLA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  The Culturetrip
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SEVILLA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :