Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

10 x Spaanse moderne architectuur deel 2


tien keer SPAANSE MODERNE ARCHITECTUUR - deel 2 

Tien Spaanse moderne architectuur - De Spaanse moderne architectuur heeft een indrukwekkend historisch en architectonisch erfgoed; Romeins, Moors, middeleeuws, Renaissance, Gotisch… Eindeloze gebouwen van onschatbare culturele en erfgoed waarde. Naast de meest iconische monumenten van elke Spaanse stad, vinden we echter andere werken van architectuur en techniek uit de 20e en 21e eeuw.

10 SPAANSE MODERNE ARCHITECTUUR DEEL 1

Foto: Wikipedia

Sommige architecten zoals Oscar Niemeyer, Norman Foster, Frank Gehry, Renzo Piano, Zaha Hadid, Mies Van der Rohe of Jean Nouvel hebben hun stempel op het land gedrukt. In dit bericht vertellen we je welke de 20 beste moderne architectuurwerken in Spanje zijn. We hopen dat deze gids zeer nuttig voor je zal zijn om andere minder bekende architecturale juweeltjes te leren kennen en te kunnen bezoeken. Dus, scoor en geniet van het avontuur!

11 Guggenheim-museum in Bilbao

Het Guggenheim-museum, een van de meest iconische werken van moderne architectuur in Spanje. Dit ongelooflijke werk is ontworpen door  Frank Gehry, een door  Pritzker bekroonde avant-garde architect. Een sculpturale structuur die perfect is geïntegreerd in het weefsel van de stad, het vertegenwoordigt een  architectonisch monument  vanwege de  gedurfde configuratie  en het  innovatieve ontwerp met uitzicht op de monding van Bilbao sinds 1997.

Guggenheim-museum

Foto: Wikipedia

Het interieur van het Guggenheim Museum herbergt  permanente collecties  en  tijdelijke tentoonstellingen . Sommige werken die je binnen kunt zien, zijn gesigneerd door kunstenaars van het formaat van Jean-Michel Basquiat, Eduardo Chillida, Yves Klein, Jeff Kons, Jorge Oteiza, Andy Warhol, Mark Rothko, Richard Serra, Jenny Holzer, Louise Borgeois of Anselm Kiefer.

Naast de spectaculaire buitenkant biedt het Guggenheim-complex enkele van zijn  werken buitenshuis . We kunnen de iconische  kroonluchter van Louise Borgeois vinden , of de  gekleurde ballonnen  of  Puppy , beide van Jeff Kons. Een van de beste uitzichten van dit werk zelf kan worden verkregen vanaf de Puente de la Salve.

12 AGBAR-toren in Barcelona

De Torre Agbar, momenteel Torre Glòries, is een van de werken van moderne architectuur in Spanje die een bezoek waard zijn. Het is een gebouw dat in 2005 werd gebouwd door de architect Jean Nouvel. Gebaseerd op  beton, glas en aluminium , verrijst deze imposante 144 meter hoge toren die de skyline van Barcelona volledig verandert.

AGBAR-toren in Barcelona

Foto: Wikipedia

De architect gebruikte als inspiratie de klokkentorens van de Sagrada Familia en de karakteristieke toppen van de Montserrat-berg , waardoor we de merkwaardige vorm ervan begrijpen. Het gebouw is nog mooier als de zon ondergaat, want het wordt verlicht met gekleurde LED's .

Booking.com

13 Torres Blancas in Madrid

Als we moderne architectuur begrijpen, zoals architectuur gemaakt van 1900 tot heden, dan is de Witte Toren een van de beste werken van moderne architectuur in Spanje. Dit prachtige werk van Francisco Javier Sáenz de Oiza bevindt zich sinds 1968 aan de Avenida América, Madrid .

Foto- Wikipedia

Foto: Wikipedia

Naar onze mening een symbool van de Spaanse architectuur van de 20e eeuw en een meesterwerk van de Navarrese architect. Het is een woontoren geïnspireerd op de Price Tower van Le Corbusier en Frank Lloyd Wright. Een wolkenkrabber die organisch lijkt te groeien, alsof het een cementboom is . Om nog maar te zwijgen van de ongelooflijke en prachtige interieurs ... Zonder twijfel een duidelijk voorbeeld van brutalisme en organische architectuur .

 

14 De rode muur in Alicante

De Rode Muur is een van de werken van moderne architectuur in Spanje die je niet mag missen. Het is een woongebouw ontworpen door de bekende architect Ricardo Bofill in Calpe. Het genie werd geïnspireerd door de Kasbah om deze indrukwekkende te bouwen waarin verschillende geometrische muren van verschillende kleuren opvallen .

Foto- Wikipedia

Foto: Wikipedia

Het uitzicht op zee waarvan de buren sinds 1972 genieten , maakt dit gebouw nog steeds iets unieks en spectaculairs. Achter de "muren" vind je patio's, trappen en bruggen, sauna's en een zwembad dat op zo'n prachtige manier is verdeeld dat ze een complex van een meesterlijke compositie creëren . Als u het wilt bezoeken, moet u natuurlijk in een van de appartementen verblijven. 

 

15 Mies Van der Rohe-paviljoen in Barcelona

Een ander van de werken van moderne architectuur in Spanje die je moet bezoeken, is het Duitse paviljoen van Barcelona, ​​ontworpen door Ludwig Mies Van der Rohe  voor de Barcelona Expo die in 1929 in Montjuïc werd gehouden . Het is een ongelooflijke en pure constructie op basis van glas, staal en  marmer dat dienst deed als gastheer voor de officiële receptie onder leiding van koning Alfonso XIII. 

Foto- Wikipedia

Foto: Wikipedia

Helaas zou Mies Van der Rohe zijn voetafdruk in de hoofdstad in 1930 zien verdwijnen. Dankzij een initiatief van de gemeenteraad van Barcelona in 1980 werd het paviljoen opnieuw gebouwd zoals het was ontworpen en op de oorspronkelijke locatie. Sinds 1986 kunnen we genieten van dit symbolische werk van de moderne beweging , zijn strengheid dankzij de geometrie en precisie van zijn stukken. Een waar juweel dat als inspiratie heeft gediend voor toekomstige generaties.

 

16 Boas de Ibiza op Ibiza

Een ander werk van moderne architectuur in Spanje dat u niet mag missen, is Hotel Boas de Ibiza. Het is een heel bijzonder en luxueus complex gelegen aan de kust van Ibiza , tegenover de jachthaven Marina Ibiza, ontworpen door de beroemde architect Jean Nouvel .

 Foto via www.ibizalowcost.com

Foto via www.ibizalowcost.com

De huizen verdeeld in gebouwen met een spectaculair balkon van gekleurd gelakt staal, versierd met planten, maken het een visueel genot . Dit balkon doet ons onvermijdelijk denken aan de kantelbare tribunes van een theater . Op de begane grond gaat een prachtig zwembad over in de vloer van het complex en creëert een prachtig effect. Dit juweeltje is het bekijken waard, zelfs van buitenaf als je het je niet kunt veroorloven om hier te blijven.

 

17 Kunstcentrum Botín in Santander

Een ander van de beste werken van moderne architectuur in Spanje die je niet mag missen, is het Botín Art Centre in Santander. Het is een tentoonstellings- en activiteitencentrum ontworpen door de prestigieuze architect Renzo Piano in samenwerking met de Spaanse studio van Luis Vidal. 

Foto via Wikipedia

Het licht en de lichtheid zijn essentiële aspecten in dit architectonisch project. Het gebouw lijkt in de lucht te zweven omdat het leunt op pilaren en kolommen die even hoog zijn als de boomtoppen van de Jardines de Pereda. Voor het Botín Art Center, de Cantabrische Zee. Vanaf de uitkraging   heb je een spectaculair uitzicht over de hele baai van Santander.

 

18 BodegasMarqués de Riscal in Rioja Alavesa

Een ander werk van moderne architectuur in Spanje dat u moet bezoeken, is dat van Bodegas Marqués de Fiscal. Het is een ongelooflijke gebouw uit 2006 dat huizen de Marqués de Riscal Wijngaarden en een mooi hotel in de stad Elciego .

Bodegas Marqués de Fiscal

Foto: Wikipedia

Een golvend dak van titanium lijkt tussen de wijngaarden weg te zinken. De gebogen vormen drukken de beweging uit van een dier midden in de natuur, terwijl de gebruikte kleuren rood , goud en zilver zijn , om de kleur van rode wijn, het gaas van de fles en het deksel van de kurkentrekker weer te geven. Dit majestueuze werk kon van geen ander genie zijn dan Frank Gehry . Naast genieten van dit juweel van architectuur, kunt u een privé rondleiding door de wijngaarden maken , het heerlijke menu proeven, slapen in het prachtige hotel of een proeverij houden .

19 Walden-7 in Barcelona

Een ander van de mooiste werken van moderne architectuur die je in Spanje kunt zien, is het Walden-7-gebouw, gelegen in Sant Just Desvern , Barcelona. Het is een werk gedaan in 1975 door Ricardo Bofill . Een complex van meer dan 450 appartementen met een sfeervolle inrichting die de soberheid van de omgeving doet vergeten.

Walden-7 (Barcelona).

Foto: vía Wikipedia

Veertien appartementen gegroepeerd rond vijf patio's en twee zwembaden , verbonden door bruggen en balkons in rood, blauw en geel creëren een werkelijk magische ruimte . We raden u aan het van buitenaf te bezoeken, aangezien het een privégedeelte is .

 

20 Adán Martín-auditorium in Tenerife

We eindigen dit bericht over de beste werken van moderne architectuur in Spanje door het Adán Martín de Tenerife Auditorium te noemen. Het is een iconisch project van Santiago Calatrava, gelegen tussen de haven van Santa Cruz de Tenerife en het Marine Park .

Adán Martín de Tenerife Auditorium

Foto: Wikipedia

Het auditorium doet denken aan een gigantische zeeschelp , met suggestieve rondingen die ons nogmaals doen denken aan het oceanische en maritieme thema. Vanaf de basis van deze ruimte die wordt gebruikt voor culturele evenementen, stijgt een plafond in de vorm van een golf van bijna 60 meter . Zonder twijfel een van de meest spectaculaire werken van Calatrava en van ons land.

 

Lees ook deel 1 HIER >

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen Spanje?

Misschien ook interessant :