Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spaanse moderne architectuur deel 1


10 x SPAANSE MODERNE ARCHITECTUUR deel 1 

Spaanse moderne architectuur - De Spaanse moderne architectuur heeft een indrukwekkend historisch en architectonisch erfgoed; Romeins, Moors, middeleeuws, Renaissance, Gotisch… Eindeloze gebouwen van onschatbare culturele en erfgoed waarde. Naast de meest iconische monumenten van elke Spaanse stad, vinden we echter andere werken van architectuur en techniek uit de 20e en 21e eeuw.

10 SPAANSE MODERNE ARCHITECTUUR DEEL 1

Foto: Wikipedia

Sommige architecten zoals Oscar Niemeyer, Norman Foster, Frank Gehry, Renzo Piano, Zaha Hadid, Mies Van der Rohe of Jean Nouvel hebben hun stempel op het land gedrukt. In dit bericht vertellen we je welke de 20 beste moderne architectuurwerken in Spanje zijn. We hopen dat deze gids zeer nuttig voor je zal zijn om andere minder bekende architecturale juweeltjes te leren kennen en te kunnen bezoeken. Dus, scoor en geniet van het avontuur!

1 Centro Niemeyer in Avilés zie foto hier boven 

Een van de werken van moderne architectuur in Spanje die je niet mag missen, is het Niemeyer Centre in Avilés, Asturië. De beroemde kunstenaar en architect Niemeyer creëerde dit indrukwekkende complex in 2011 om muziek, theater, dans, tentoonstellingen en het woord te huisvesten.

Het is een open deur naar alle kunst- en culturele manifestaties via een plein met uitzicht op zee, bestaande uit verschillende hoofdgebouwen; het auditorium, de koepel de toren en het polyvalente gebouw. De kleuren, vormen en materialen die in dit complex worden gebruikt, maken het een van de meest interessante moderne werken om te zien in Spanje.

2  Caixa Forum in Madrid

Het Caixa Forum is een van de werken van moderne architectuur in Spanje die je moet kennen. Het is een origineel expositiecentrum ontworpen door de architecten Herzog & De Meuron, gelegen aan de Paseo del Prado, Madrid. Het centrum bevindt zich in een van de weinige voorbeelden van industriële architectuur in het historische centrum van de stad Madrid, die overeenkwam met het oude Central Eléctrica del Mediodía uit het begin van de 20e eeuw.

Foto vía Secretos de Madrid

Foto vía Secretos de Madrid

Het rehabilitatie project werd ontwikkeld en uiteindelijk ingehuldigd in 2008. De gevels van de fabriek werden behouden, het interieur werd gerenoveerd en er werd een prachtige verticale tuingevel gecreëerd, ondertekend door Patrick Blanc. Via de prachtige ronde trap kun je verschillende kamers bezoeken die een oneindig aantal design- en kunsttentoonstellingen bieden.

Booking.com

3  Palacio de Congresos in Zaragoza

Het Palacio de Congresos de Zaragoza is een ander voorbeeld van moderne kunst in Spanje dat we moeten benadrukken. Dit is een project ondertekend door de architect Nieto Sobejano voor de Expo 2008 in de Aragonese hoofdstad. Dit complex in eigentijdse stijl bestaat uit een auditorium, hal, tentoonstellingsruimte en klaslokalen en vergaderruimten.

Foto- Wikipedia

Foto: Wikipedia

Sobejano wilde een nieuw embleem voor de stad Zaragoza creëren op basis van een combinatie van hoekpunten, hoeken en verlichting. Tijdens de viering van Expo 2008 was het het hoofdkwartier van de Water Tribune, tegenwoordig is het een plek voor shows, tentoonstellingen en conferenties.

 

4  MACBA in Barcelona 

Het MACBA of Museum voor Hedendaagse Kunst van Barcelona is een van de werken van moderne architectuur in Spanje die je moet bezoeken. Een indrukwekkend wit en glazen gebouw staat in het hart van Barcelona, ​​​​in de wijk Raval.

Foto- Wikipedia

Foto: Wikipedia

De architect Richard Meier tekent deze delicatesse op basis van een netwerk van kamers geïnspireerd op de patio’s van de Gotische wijk van de stad om tentoonstellingen van verschillende soorten te organiseren. Het is de moeite waard om het interieur te bezoeken en te genieten van de sfeer die elke middag op het plein wordt gecreëerd.

 

5  Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia 

Een van de werken van moderne architectuur in Spanje die je zeker zult kennen, is het complex van de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia. Het is een van de meest indrukwekkende recreatie-, cultuur- en architectuurcomplexen in Europa, ontworpen door de architect Santiago Calatrava.

Foto- Wikipedia

Foto: Wikipedia

Dit indrukwekkende en zeer kostbare organische ensemble van futuristische vormen in wit- en blauwtinten bestaat uit vijf gebouwen; L’Hemisfèric, Oceanogràfic, Museu de les Ciències, Palau de les Arts Reina Sofía en Ágora. Deze plaats van tentoonstellingen, lezingen, concerten en workshops verrast ons met een sublieme fusie tussen de kleuren en lichten van de Middellandse Zee en de indrukwekkende architecturale vormen die ons herinneren aan de nautische en mariene wereld.

 

6  Bodegas Ysios in Rioja Alavesa 

Las Bodegas Ysios is een van de werken van moderne architectuur in Spanje die je een keer in je leven moet bezoeken. Deze avant-garde boetiek wijnmakerij in volledige harmonie met het landschap, is gelegen in het hart van Rioja Alavesa, aan de voet van de Sierra Cantabria.

 Bodegas Ysios (Rioja Alavesa).

Foto: EuskadiTurismo

Calatrava tekent dit project, dat in 1998 werd geopend in het kleine stadje Laguardia, waar je proeverijen en privé rondleidingen door de wijngaarden kunt maken voor een unieke ervaring. Het is de moeite waard om de ervaring te beleven en persoonlijk te genieten van dit prachtige werk.

 

7  Metropol Parasol de la Encarnación in Sevilla 

De Metropol Parasol de la Encarnación of beter bekend als “las Setas”, is een van de meest avant-garde werken in Spanje. Dit indrukwekkende gebouw, ondertekend door Jürgen Mayer, ligt in het hart van de stad Sevilla en combineert traditie en moderniteit op een paar meter afstand.

Metropol Parasol

In het midden van de Plaza de la Encarnación stijgt een ongelooflijke houten structuur in een schimmelvorm tot meer dan 28 meter. De structuur beslaat een ruimte van meer dan 800 vierkante meter, beschermt een deel van het plein en verschillende restaurants tegen de zon, evenals een antiquarium met overblijfselen uit de Romeinse tijd. Vanaf het uitkijkpunt Setas de Sevilla kun je genieten van een van de mooiste uitzichten over de stad.

 

8 Complejo de las Cuatro Torres in Madrid

Het complex Cuatro Torres de Madrid omvat het meest moderne en futuristische deel van de Spaanse hoofdstad. De bouw begon in 2004 en eindigde in 2009, om te worden gerangschikt als de hoogste gebouwen in Spanje.

Complejo de las Cuatro Torres in Madrid

Foto: Wikipedia

Dit commerciële en zakelijke gebied bestaat uit de Crystal Tower, de Bankia Tower, de PWC Tower en de Espacio Tower. Achter deze mega structuren gaan gerenommeerde architecten schuil zoals Norman Foster, Carlos Rubio Carvajal en Enrique Álvarez-Sala Walter, César Pelli en Henry N. Cobb. Het is de moeite waard om naar dit deel van Madrid te gaan en te hallucineren met de vormen, materialen en hoogte van deze vier torens, van waaruit je ook de iconische Kio-torens kunt zien.

9 Pabellón Puente in Zaragoza 

Het Puente de Zaragoza-paviljoen is een van de werken van moderne architectuur in Spanje die een bezoek waard zijn. Dit wonder van architectuur werd gebouwd tijdens de Zaragoza Expo 2008 door het genie en leraar Zaha Hadid. Het is een 270 meter lange brug gemaakt van glas en beton geïnspireerd op een gladiool.

Foto vía Wikipedia

Foto: vía Wikipedia

Naast de spectaculaire futuristische buitenkant, is het de moeite waard om te verdwalen voor de ongelooflijke vormen die de architect van binnen heeft ontworpen. Bovendien is het de enige bewoonbare brug in Spanje. Als je in Zaragoza bent, moet je het persoonlijk zien, want het is een van de weinige werken die we van Zaha Hadid hebben.

 

10  W Hotel  in Barcelona

Een ander van de werken van moderne architectuur in Spanje die je moet bezoeken (of verblijven), is het W Hotel in Barcelona. In het hart van de wijk Barceloneta staat dit monument met zijn karakteristieke zeilvorm ondertekend door Ricardo Bofill. Al is het eerlijk gezegd niet ons favoriete Bofill-werk.

Foto vía Wikipedia

Met een hoogte van bijna 100 meter heeft Hotel Vela de Barcelona sinds 2009 de skyline van de stad veranderd. Vanuit de kamers kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. Als je het verblijf niet kunt betalen, heb je de mogelijkheid om naar het terras te gaan, een drankje te drinken en het ongelooflijke panorama te observeren.

 

Lees ook deel 2 HIER >

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen Spanje?

Misschien ook interessant :