Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

10 “Plazas Mayores” van Spanje


De tien mooiste en spectaculairste “Plazas Mayores” van Spanje

Ze waren vroeger het zenuwcentrum van de steden, het ontmoetingspunt waar de belangrijkste gebeurtenissen plaatsvonden, van executies, kroningen en stierengevechten tot kermissen en markten. Tegenwoordig zijn veel Plaza Mayors nog steeds het centrum van het openbare en commerciële leven en vanwege hun goede staat van instandhouding en erfgoedwaarde zijn ze ook de toeristische attractie van talloze steden en dorpen.

Ze waren vroeger het zenuwcentrum van de steden, het ontmoetingspunt waar de belangrijkste gebeurtenissen plaatsvonden, van executies, kroningen en stierengevechten tot kermissen en markten. Tegenwoordig zijn veel Plaza Mayors nog steeds het centrum van h

Arcade, middeleeuws, renaissance, barok, werelderfgoed… we stellen een rondleiding voor langs enkele van de mooiste Plaza Mayors van Spanje.

Booking.com

Salamanca

In churriguereske stijl (een variant van de barok), wordt Salamanca’s Plaza Mayor beschouwd als een van de mooiste van Europa en de grootste van Spanje. Gebouwd in 1755 in de vorm van een onregelmatige vierhoek, wordt het voorgezeten door het stadhuis en geflankeerd door paviljoens of doeken, zoals elk van de zijden wordt genoemd. Het heeft een portiek, met 88 halfronde bogen, 477 balkons en elk van de paviljoens (de Real ye de San Martín) is versierd met medaillons met gezichten gewijd aan de koning en koningin van Spanje, personages uit de geschiedenis van Spanje en relevante figuren uit Salamanca geschiedenis.

Madrid

In het hart van Madrid de los Austrias ligt dit plein met arcaden, gebouwd in 1619 en gerenoveerd in 1790 vanwege een verwoestende brand. Sindsdien is het plein op de hoeken gesloten, is de gevel met twee niveaus verkleind en zijn negen toegangsbogen opgetrokken. De meest populaire is de Cuchilleros. Een ruiterbeeldhouwwerk van Felipe III presideert de omheining, waarvan het hoofdgebouw La Casa de la Panadería (uit 1590) is, tegenwoordig het hoofdkwartier van het toerisme centrum van Madrid. Het is een van de levendigste hoeken van de hoofdstad, dankzij het aantal bars, terrassen en winkels, die het ook tot een grote toeristische trekpleister maken.

 

Trujillo (Cáceres)

De Plaza Mayor is een van de belangrijkste en meest emblematische enclaves van de monumentale stad Cáceres. De enorme omheining, rechthoekig van vorm en in renaissancestijl, is deels omringd door paleizen en statige huizen met arcades vol winkels en horecagelegenheden met uitnodigende terrassen, waardoor het een bruisend ontmoetingspunt is voor inwoners en toeristen. Het grote plein heeft in het midden het ruiterstandbeeld van de grote veroveraar Francisco Pizarro, ontdekker van Peru, en wordt voorgezeten door de kerk van San Martín de Tours, begonnen in de 14e eeuw op een middeleeuws gebouw en voltooid in de 16e eeuw.

 

Chinchón (Madrid)

De Plaza Mayor van Chinchón wordt beschouwd als een van de mooiste van Spanje en is in perfecte staat. Zelfs vandaag is het het centrum van het openbare leven en de meeste festivals van de stad worden er nog steeds gehouden, hetzij door een arena te worden of een grote middeleeuwse markt. Van middeleeuwse oorsprong (15e en 16e eeuw), het is nogal onregelmatig van vorm, heeft verschillende ingangen en is omgeven door oude gebouwen met 234 groen geschilderde balkons, op de begane grond waarvan er tal van bars met terrassen, restaurants en winkels zijn.

 

Córdoba

Ook wel Plaza de la Corredera genoemd, het is het enige vierhoekige hoofdplein in Andalusië. Gelegen in het centrum van de stad Córdoba, is het toegankelijk via de zogenaamde Arco Alto en Arco Bajo. Het werd gebouwd in de 17e eeuw en tussen de gebouwen waaruit het bestaat, vallen de Mercado de Sánchez Peña (die het stadhuis, de gevangenis en de hoedenfabriek was) of de Casas de Doña Ana Jacinto op. Het plein was de locatie voor stierengevechten, vandaar de naam.

 

Almagro (Ciudad Real)

Het is een van de meest emblematische pleinen van het Castiliaans-type in Spanje, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13e eeuw. Met een rechthoekige en onregelmatige plattegrond, bestaat het uit twee flanken met arcades van Toscaanse stenen zuilen onder twee doorlopende galerijen, en momenteel afgesloten door beglazing en groen. Deze galerijen dienden als tribunes voor openbare, feestelijke en religieuze evenementen, zoals de beroemde stierengevechten die plaatsvonden tot 1785. Het is het zenuwcentrum van de stad, uitgeroepen tot historisch artistiek gebied, en het sluiten van de omheining is de enige Corral de Comedias del wereld die van het begin van de 17e eeuw tot heden intact en actief is gebleven en het stadhuis, naast een kleine tuin gewijd aan de veroveraar Diego de Almagro.

 

León

In het hart van de Barrio Húmedo, in de oude binnenstad van de stad, was het huidige Plaza Mayor de León een van de belangrijkste markten die in de middeleeuwen buiten de muur werden geïnstalleerd, evenals een plaats voor openbare executies en een stierengevecht bellen. Na een brand in 1654 werd dit typisch Castiliaanse plein herbouwd, een van de best bewaarde in Spanje, omgeven door gebouwen van twee verdiepingen, met een doorlopend balkon op de eerste en individuele op de tweede, en gewelfde arcades waar bars en restaurants zijn gelegen.

Op het plein, waar nog steeds de traditionele wekelijkse markt wordt gehouden, staan ​​twee unieke gebouwen: de Old Consistorie, een typisch herenhuis in barokstijl met torenspitsen aan de uiteinden, gebouwd in 1677, en het NH Plaza Mayor Hotel, in een 19e-eeuws gerenoveerd gebouw.

Pedraza (Segovia)

De Plaza Mayor van het middeleeuwse stadje Pedraza is een van de meest emblematische van Spanje. Omgeven door paleizen en landhuizen uit de 16e en 17e eeuw, met imposante gevels en elegante wapenschilden, heeft het een onregelmatige vorm en werd het in de 16e eeuw gebouwd zodat de adellijke families van de stad vanaf hun balkons konden genieten van de stierengevechten, een evenement dat vandaag de dag nog steeds plaatsvindt in deze enclave tijdens de patroonheilige festiviteiten ter ere van de Virgen de Carrascal in september. Aan het hoofd van de Plaza staat de kerk van San Juan Bautista, een tempel in Romaanse stijl met dubbele bogen in de toren.

 

Vic (Barcelona)

Dit monumentale plein met arcaden bevindt zich in het hoogste deel van de oude binnenstad van Barcelona, ​​omringd door kleurrijke adellijke gebouwen uit verschillende tijdperken, waaronder het stadhuis of het Palau Comella, waar nog steeds levensgebeurtenissen plaatsvinden. van de stad, zoals de middeleeuwse markt, een gastronomische beurs en de Mercat de Música Viva de Vic. Onder de gebouwen op de site, het stadhuis, uit het einde van de 14e eeuw, en het Palau Comella, in de modernistische stijl van de 19e eeuw, opvallen.

 

Segovia 

De Plaza Mayor van Segovia, voorgezeten door de imposante gotische kathedraal, is tegenwoordig het belangrijkste ontmoetingspunt van de stad voor inwoners en toeristen. De oorsprong gaat terug tot het midden van de 15e eeuw, hoewel het moest worden gerenoveerd na de ineenstorting van de kerk van San Miguel, in 1523, waar de muziektent nu staat. In 1623 werd het plein gereorganiseerd, zodat het werd gedomineerd door het stadhuis(1610), met een granieten façade, torens met leistenen spitsen en een klok met klokken, en er werden emblematische huizen omheen gebouwd, waaronder het Juan Bravo Theater uit 1917. Het was aan het einde van de 19e eeuw toen het plein kwam tot leven en vulde zich met herbergen, hotels, cafés en winkels, die vandaag de dag nog steeds bestaan. De muziektent werd ook opgenomen in 1896, ontworpen door Joaquín de Odriozola.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Elmundo.es

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :