Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Top 10 van de meest voorkomende insecten en dieren

De meest voorkomende insecten en dieren die onze vakantie kunnen verpesten. De zomervakantie in Spanje betekend voor de meeste van ons zon, zee, strand, vreugde en ontspanning. Maar voor die mensen die lijden aan angst voor insecten zoals kakkerlakken, muggen, bijen en dan hebben we het nog niet eens over muizen en ratten kan het  echt een hoofdpijn dossier zijn of worden. 

Maar ook deze insecten/dieren vinden de warmte een heerlijke tijd om zich voort te planten en komen in deze jaargetijde vaker voor dan anders en vooral in huizen en op straat. Dat betekend dat in de zomer deze diertjes goed aangepakt moeten worden voordat het een plaag wordt. 

Cucarachas

Rentokil heeft een top 10 samengesteld

Bij Rentokil hebben ze een top zeven samengesteld van de meest voorkomende zomerplagen, dat wil zeggen een lijst van deze hatelijke insecten die onze vakanties verstoren:

Booking.com

Kakkerlakken / Cucarachas

De kop van de lijst wordt ingenomen door dit insect dat zoveel walging opwekt. Wanneer de hitte van de zomernachten aanbreekt, overspoelen kakkerlakken de straten alsof het een overstroming is. Die voorbijgangers die de moed verzamelen om een ​​wandeling te maken als de zon ondergaat, moeten ook met duizend ogen lopen om er niet op te trappen.

Deze insecten gebruiken riolen en andere doorgangen om huizen binnen te sluipen op zoek naar voedsel en koelere temperaturen. Als dit ongedierte niet op tijd wordt bestreden, kan dit ongedierte, dat zich zeer gemakkelijk voortplant en zeer resistent is tegen behandeling, een reëel probleem worden, aangezien zijn exemplaren drager zijn van talrijke bacteriën en ziekten overdragen zoals salmonellose, dysenterie, buiktyfus, gastro-enteritis, cholera of zelfs astma-aanvallen.

Om het uiterlijk te vermijden, raden we een reeks tips aan, zoals het schoonhouden van de ruimtes en vrij van etensresten of bedorven voedsel; blokkeer elke kier waar ze door kunnen sluipen; of verwijderen met een stofzuiger met filtermondstuk, in het geval van een gediagnosticeerde besmetting van kakkerlakken, dode exemplaren, sporen van uitwerpselen, eierdozen (oothecae), resten van vervelling, enz.

Muggen / Mosquitos

Wie is er niet midden in de nacht wakker gehouden door het gezoem in het oor van deze kleine, maar vervelende insecten? Muggen, zo typisch in deze tijd van het jaar, vinden in de zomer de perfecte omgeving voor hun verspreiding, aangezien hoge temperaturen en vochtige plaatsen, vooral die in de buurt van stromend of stilstaand water, de juiste omstandigheden zijn waarin deze insecten overleven.

Volgens sommige schattingen veroorzaken muggen jaarlijks 700.000 doden in de wereld, omdat ze gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals malaria, gele koorts, dengue of het West-Nijlvirus. In Spanje zijn deze gevallen gelukkig zeldzaam; Het grootste risico dat ze vormen is de irritatie die ze op onze huid veroorzaken door hun beet.

Om zijn aanval te voorkomen, adviseren wij om een ​​reeks maatregelen in praktijk te brengen om de kwaliteit van de slaap te behouden. De eerste is om de deuren en ramen gesloten te houden, vooral ’s nachts, het licht te blokkeren met gordijnen en muskietennetten te gebruiken om te voorkomen dat ze naar binnen sluipen en ons wakker houden. Bovendien moeten we stilstaand water altijd vermijden, zoals gieters, plantenbakken, kommen met water, enz., aangezien het ideale plaatsen zijn voor muggen om te eten, hun eieren te leggen en hun larven te ontwikkelen; en natuurlijke insecten werende middelen bij de hand hebben, zoals citronella, de essentie van munt of citroen en eucalyptus, of lavendel of vanille-extract, is een goede optie, omdat het geuren zijn die deze insecten niet kunnen verdragen en ze daarom weghouden.

 

Vliegen / Moscas 

Ze zijn alomtegenwoordig, ze zijn binnen en buiten, vliegen over voedsel of vallen ons gewoon lastig. Er zijn meer dan 120.000 soorten vliegen in de wereld en ze zijn drager van ziekten zoals salmonella en E.coli. Bovendien kan een vrouwtje in 30 dagen tussen 400 en 600 eieren leggen, die slechts 7 dagen nodig hebben om volwassen vliegen te worden, dus ze hebben heel weinig tijd nodig om een ​​plaag te worden.

 

Bedwantsen / Chinches

Als er een ranglijst zou zijn van de meest resistente insecten, zou deze worden geleid door kakkerlakken, maar bedwantsen zouden niet ver achterblijven. Deze bugs veroorzaken nachtmerries bij degenen die er last van hebben, niet alleen vanwege de moeilijkheid om ze te elimineren, maar ook vanwege hoe vervelend en irritant hun beten zijn. Bedwantsen ontsnappen aan huismiddeltjes en alleen een volledige desinfectiebehandeling door professionals kan hieraan een einde maken.

De terugkeer naar activiteit en de toename van reizen en reserveringen in hotels en andere accommodaties vertaalt zich in een grotere aanwezigheid van deze insecten. Na deze maanden gesloten te zijn geweest, ontmoedigt het bedwantsen niet, die tot een jaar zonder eten kunnen blijven, dus preventie- en desinfectietaken hebben meer dan ooit prioriteit. Hoewel ze geen ziektes overdragen, is hun beet vervelend en kunnen ze allergische reacties veroorzaken.

Bovendien heeft hun aanwezigheid impact op bedrijven en klanten. Zomeraccommodaties moeten met name alert zijn en periodieke inspecties uitvoeren om ervoor te zorgen dat bedwantsen zich niet in kleding, beddengoed en meubels hebben gevestigd.

 

Wespen / Avispas

De angst die door deze insecten wordt opgewekt, is omgekeerd evenredig met hun grootte. Als jij een van degenen bent die lijdt aan apifobie en je als een veer opstaat uit je stoel telkens wanneer je een exemplaar in de buurt op de loer ziet liggen, zul je deze verklaring begrijpen. Wespen steken als een vorm van verdediging en bescherming tegen het wespennest en als dat al zo is, zijn de steken erg pijnlijk, om nog maar te zwijgen van allergische mensen, omdat ze reacties -anafylaxie- en ernstige ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Hoewel theorie gemakkelijker is dan praktijk, is het raadzaam kalm te blijven en langzaam te bewegen als we onderweg een wesp tegenkomen, omdat plotselinge bewegingen worden gezien als een aanval of bedreiging. Ook moeten felle kleuren, patronen en tassen worden vermeden, omdat ze goede lokstoffen zijn. Wanneer wespen zich voeden met suikers – die ze normaal in de nectar en stuifmeel van bloemen vinden – kunnen wespen naar voedselcontainers en drinkflessen gaan, vooral als ze suikerachtig zijn, dus deze containers moeten altijd worden gesloten. Hoewel de beste remedie, in het geval van een besmetting met dit ongedierte, is om de wespennesten snel te (laten) elimineren om te voorkomen dat de wespen zich blijven voortplanten.

 

Ratas – Ratten

Er zijn zwarte, grijze, bruine en zelfs huisdieren, maar wat ze ook zijn, ratten zijn nog steeds onaangename en gevaarlijke dieren, omdat ze drager zijn van ziektekiemen en parasieten, die ernstige ziekten op mensen overbrengen, zoals salmonellose, de ziekte van Weil, hantavirus, muizen tyfus of leptospirose, onder andere via hun urine en ontlasting.

De zomer voldoet aan alle eisen om de aanwezigheid van ratten op straat te vergroten, waardoor de volksgezondheid in steden onder controle komt: gebrek aan regen, stijgende temperaturen en intense zomers. Om deze reden, en ook vanwege de korte draagtijd, waardoor een enkele rat en zijn nakomelingen meer dan 15.000 exemplaren per jaar bereiken, is het essentieel om deze plaag te bestrijden en te voorkomen.

In die zin raden we aan om elk gat waar knaagdieren bij kunnen komen af ​​te dekken; bewaar voedsel op de juiste manier en maak kamers regelmatig schoon, vooral op overdekte plaatsen, zoals de ruimte onder meubels; controleer minstens één keer per jaar de leidingen, riolen en kelders, aangezien deze een gemakkelijke manier zijn voor muizen en ratten om gebouwen te bereiken; en zorg voor de tuinen en beboste gebieden, omdat ze misbruik maken van verwaarlozing om hun holen te maken.

 

Zandvliegen (flebotomos)

Zandvliegen zijn met name voor dieren (honden in het speciaal) gevaarlijke insecten die ziekten kunnen overbrengen. Leishmaniose (of Leishmaniasis of zandmugziekte) is een ziekte die veroorzaakt wordt door de Leishmania-parasiet en overgebracht wordt door een stekende zandvlieg die met de parasiet besmet is. De zandvlieg is een piepkleine, strogele mug, die door zijn formaat en geruisloze vlucht moeilijk waarneembaar is.

In Spanje komt de ‘mosquito flebotomo’ vooral voor in de regio’s Aragon, Catalonië, Madrid, de Balearen, Valencia, Murcia, Andalusië, Castilla-La Mancha, Extremadura en Castilla y León. Het insect houdt zich voornamelijk op in holen van dieren, grotten en bodemspleten, boomholtes, vervallen huizen, afvoerbuizen en rioolbuizen. In sommige gevallen leeft hij ook in slecht geventileerde kelders, holtes in schuttingen of veestallen.

 

Spinnen (arañas)

Net zoals in andere landen komen er in Spanje ook honderden verschillende spinnen voor. In principe kan men er van uit gaan dat alle spinnen giftig zijn en bijten maar een spinnenbeet is niet of nauwelijks gevaarlijk laat staan dat je er dood van gaat. In Spanje komen geen spinnen voor die een mens zouden kunnen doden.

Het gif dat spinnen gebruiken wordt hoofdzakelijk gebruikt om kleine prooien te verdoven maar hebben op de mens geen of weinig effect. Een spinnenbeet kan echter bij sommige typen spinnen wel pijnlijk tot zeer pijnlijk zijn.

Spinnen kunnen in principe overal voorkomen zoals binnenshuis, in de tuin, in de natuur etc. maar ook al dat men vanaf jongs af aan leert dat men niet bang hoeft te zijn voor spinnen, is dat niet altijd het geval.

 

Processierupsen (procesionario)

Processierupsen zijn erg vervelend en kunnen zelfs dodelijk zijn, in het bijzonder voor huisdieren. Deze beestjes komen het meest voor in de lente en zijn waarschijnlijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kunt vinden, vooral in die gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen. In het Spaans heten deze rupsen de ‘procesionaria del pino’.

Raak deze beesten niet aan met de blote hand want het effect is zeer onaangenaam en veroorzaakt grote irritatie. Het zijn dan vooral de kleine haartjes van de rupsen die jeuk, pijn en zelfs een shock kunnen veroorzaken.

Mieren / Hormigas

Last but not least vinden we de meest hebzuchtige insecten: mieren. Ze voelen zich aangetrokken tot voedsel, vooral als het zoet en plakkerig is, dus het is gebruikelijk om ze te vinden in kasten of gebieden waar voedsel wordt bewaard. De modus operandi is vergelijkbaar met die van een expeditie: wanneer een exemplaar een voedselbron ontdekt, laat het een chemisch spoor van feromonen achter dat als gids dient voor de rest van de mieren in de kolonie om naar de plaats te gaan.

Natuurlijk moet het achterlaten van voedselresten binnen het bereik van deze beestjes absoluut worden vermeden, evenals grondig schoonmaken en vegen wanneer er een drankje, voedsel of kruimels worden gemorst. Daarnaast is het belangrijk om voedsel in luchtdichte containers of zakken in kasten of koelkasten te bewaren. Er komt niets tussen het eten en de mieren, dus je moet alert zijn en niets binnen hun bereik laten. In die zin moeten ook al die gaten waardoor deze insecten naar binnen kunnen sluipen, of het nu gaat om de kieren rond de deur- en raamkozijnen, gaten in de plinten, enz., ook worden gedicht en afgedicht.

Niet-professionele producten kunnen effectief zijn en het probleem op tijd beëindigen. Bij een ernstigere mierenplaag of bij resistente exemplaren kun je het beste professionele hulp inroepen.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  Rentokil.com

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :