Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spaanse rijstgerechten

Gepubliceerd op 29 november 2020 om 19:30

spaanse rijstgerechten

In Spanje wordt ongeveer 720.000 ton rijst per jaar geproduceerd, verdeeld over de drie belangrijkste productiegebieden:

In het zuiden vinden we de hoogste productiesnelheden van het land, 60% van de nationale productie. Opgemerkt moet worden dat 40% van de productie geconcentreerd is in het gebied van de moerassen van de Guadalquivir (Sevilla). 80% van de rijst die in dit gebied wordt geproduceerd, is langkorrelig.

COSTA BLANCA, DE THUISBASIS VAN RIJSTGERECHTEN

Het tweede productiegebied bevindt zich in de Ebro River Delta (Tarragona), de belangrijkste variëteit die in dit gebied wordt geteeld is de Bay. Dit gebied vormt de D.O.P Arròs del Delta de l'Ebre met een ingeschreven oppervlakte van ongeveer 12.000 hectare. De productie van dit gebied vertegenwoordigt 15% van het totaal.

De laatste van de drie belangrijkste gebieden in de rijstteelt is de Valenciaanse Gemeenschap. In de landen bij het natuurpark Albufera, de wetlands van Pego en Oliva en aan de monding van de rivier de Júcar. In totaal produceren 13 fabrieken Valencia Rice met D.O.P, die meer dan 4,5 miljoen kilo per jaar op de markt brengt, goed voor 15% van de totale Spaanse productie.

Booking.com

Bezoek eens de Costa Blanca in de provincie Alicante het brengt je naar een culinaire bestemming met meer dan 300 lokale rijstgerechten . Er zijn zoveel verschillende manieren om het te bereiden dat je altijd een heerlijk recept kunt vinden voor elke smaak.

 

Als je van rijst houdt, biedt de keuken van de Costa Blanca je een feest. Er zijn zoveel rijstgerechten om uit te kiezen: soep achtig, droog of plakkerig, met groenten, vis, zeevruchten, vlees ... In de gebieden die het dichtst bij de Middellandse Zee liggen, worden de meeste recepten gemaakt met vis en schaaldieren, terwijl je verder landinwaarts vaak opties vindt het combineren van vlees, peulvruchten en groenten. 

Er zijn ook lokale specialiteiten die afhankelijk van het gebied anders worden bereid.In de provincie Alicante vind je veel restaurants die gespecialiseerd zijn in rijstgerechten. We raden aan om van tevoren te reserveren en uw gerecht van tevoren te bestellen, vooral als u met een grote groep bent.Dit zijn enkele van de traditionele rijstgerechten die u kunt proberen:

Arroz a banda :

Gekookt in een ovenschotel met beenderige kleine roodbaars, en dan geserveerd zonder de vis - maar met al hun smaak. Je kunt dit overal in de provincie Alicante bestellen, maar traditioneel in de wijk Marina Alta.

COSTA BLANCA, DE THUISBASIS VAN RIJSTGERECHTEN

Arroz con costra :

Gemaakt met vlees zoals konijn, kip of worst, en anders gekookt in verschillende steden. De “costra” is een knapperige toplaag gemaakt door losgeklopt ei over de pan te gieten. Dit recept is vooral populair in de gebieden Bajo Vinalopó en Vega Baja.

 

Arroz al horno :

Gebakken in de oven in een kleischotel, dit recept varieert ook sterk naargelang het gebied. De belangrijkste ingrediënten zijn aardappel, bloedworst, kikkererwten, tomaat en varkensribbetjes.

 

Caldero :

Dit is een kleefrijst gemaakt met sterk gearomatiseerde vis zoals zeeduivel, conger paling, mul of schorpioenvis. Het wordt gekookt in een koperen of ijzeren ketel en is erg traditioneel op het eiland Tabarca en in Villajoyosa, Torrevieja en de zuidelijke provincie.

 

Arroz caldoso

Het Spaanse woord voor "bouillon" of "bouillon" is caldo, en het belangrijkste verschil tussen een arroz caldoso (of "brothy rice") is dat, terwijl een paella bijna droog is, waarbij alle bouillon door de rijst is opgenomen, arroz caldoso nog steeds veel vloeistof bevat. Dit gerecht is populair in heel Iberia, en hoewel zeevruchten of kip de meest voorkomende ingrediënten zijn, zijn er ook tal van andere versies.

 

Arroz met costra

Is eigenlijk een van de oudste Spaanse rijstrecepten die er bestaan. Het komt het meest voor in de provincie Alicante (Valencia) en er wordt beweerd dat het vroegst bekende recept uit dit gerecht dateert uit 1220, zij het met iets andere ingrediënten. De ingrediënten van vandaag zijn kip, morcilla, longaniza en kikkererwten, maar wat het echt onderscheidt, is het losgeklopte ei dat over het gerecht wordt gegoten voordat het in de oven wordt geplaatst om het een dunne korst erop te geven. Een geweldig wintergerecht!

 

Fideuà uitgesproken als fiðe'wa

Van het Catalaanse fideu: "noedel", "pasta"), ook wel fideuada genoemd, is een typisch Valenciaans gerecht.

Het gerecht schijnt volgens een volksverhaal ontstaan te zijn bij de Spaanse stad Gandia. Aldaar gebruikten een paar vrienden (of vissers volgens een andere variant) bij de bereiding van paella een soort pasta in plaats van rijst. Zij waren, zo gaat het verhaal, de rijst vergeten en hadden alleen pasta bij de hand.

Fideuà is er in verschillende varianten maar wordt meestal bereid met zeevruchten en vis. De pasta wordt gemaakt van harde Tarwe.

COSTA BLANCA, DE THUISBASIS VAN RIJSTGERECHTEN

Negro :

Zwarte rijst, de kleur komt van de inkt van de kleine inktvis die wordt gebruikt om het te maken. Het wordt meestal geserveerd met garnalen en stukjes rode paprika, en vergezeld van aliolisaus (gemaakt met olijfolie, ei, citroen en knoflook).

Arroz del Senyoret :

Gemaakt met vis en schaaldieren, de naam "senyoret" suggereert iemand die nogal deftig is, want alles wordt geschild en kant-en-klaar geserveerd zodat de gasten hun handen niet vuil maken.

 

Arroz conejo y caracoles :

Rijst, konijn, slakken en saffraan zijn de hoofdingrediënten van dit gerecht, traditioneel gekookt boven een houtvuur in een paellapan. Typisch voor de districten Alto Vinalopó en Medio Vinalopó.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spain.info

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN AAN DE COSTA BLANCA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :