Een Spaanse elfstedentocht met de auto of Camper

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 18:44

Een Spaanse elfstedentocht 

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Misschien verrast je, onze titel “ Een Spaanse elfstedentocht” voor al bij veel Nederlanders misschien, zeker als je schaatst of er van schaatsen houdt. We hebben het hier niet over de schaatsmarathon, beter bekend als de “Friese elfstedentocht” in Nederland, maar we rijden langs elf mooie steden die allemaal aan de Spaanse Middellandse Zeekust liggen.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of CamperEen Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Foto: Wikipedia

Van het noordoosten in Catalonië langs de Middellandse Zeekust door de Valencia regio, Murcia en Andalusië naar het zuidwesten aan de Atlantische Oceaan. In totaal bezoeken we tijdens deze route elf steden die als hoofdstad van een Spaanse provincie dienen maar elk meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken.

Tijdens deze meer dan 1.700 Km lange autoreis worden de volgende steden omschreven: In Catalonië zijn dat Gerona, Barcelona en Tarragona; in de Comunidad Valenciana zijn dat Castellón, Valencia en Alicante; in Murcia zijn dat Murcia en Cartagena; in Andalusië zijn dat Almería, Granada, Málaga, Cádiz en Huelva. Ok, in totaal zijn dat niet elf maar twaalf steden waarbij het niet allemaal provinciale hoofdsteden zijn maar die we wel opnemen om een mooie route te kunnen samenstellen.

Booking.com

Gerona

We beginnen deze elfstedentocht in de Catalaanse stad Gerona van de gelijknamige provincie aan de Costa Brava. Gerona (Girona in het Catalaans) kan gezien worden als een middelgrote provinciestad die de bezoeker genoeg te bieden heeft. Een van de mooiste bezienswaardigheden tijdens een wandeling of georganiseerde tour is de Kathedraal van de stad die hoog bovenaan een lange trap is gelegen. Deze kerk en de daaromheen liggende Joodse wijk El Call waren o.a. te zien in de populaire serie Game of Thrones waarbij de hoogtepunten met een georganiseerde stadswandeling zijn te bezoeken.

EEN SPAANSE ELFSTEDENTOCHT 

Ook bezienswaardig is het Arabische badhuis ofwel “Els Banys Árabs” en een wandeling over de stadsmuren van Gerona. Uiteraard mag een wandeling over een van de bruggen over de rivier de Onyar niet ontbreken om zo een mooi uitzicht te hebben op de gekleurde huizen.

 

Buiten een bezoek aan de stad Gerona liggen dichtbij ook diverse bezienswaardigheden zoals het Dalí theatermuseum in Figueres, de geboortestad van de beroemde Catalaanse kunstenaar of het dorp Cadaqués en Port Lligat waar hij woonde. Bezoek ook eens het prachtige dorp Besalú of rij richting de Costa Brava kust om de populaire kustplaatsen te bekijken.

 

Barcelona

Over Barcelona valt zoveel te schrijven omdat er zoveel te bezoeken is dat we daar eigenlijk beter een apart hoofdstuk aan kunnen wijden. Toch noemen we de hoogtepunten op zoals uiteraard de beroemde nog niet afgebouwde Kerk van Antonio Gaudí, de Sagrada Familia. Om de druk bezochte kerk te bezoeken is het verstandig een entreebewijs van te voren aan te schaffen zodat je niet voor een “full house” komt te staan.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of CamperEen Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Datzelfde geldt ook voor het beroemde Park Guëll waar je ook beter van te voren een entreebewijs kunt kopen om zo je bezoek aan het UNESCO park van Gaudi vast te leggen. Bezoek ook de andere monumenten van Gaudí zoals de Casa Batlló en La Pedrera, beiden gelegen aan de Passeig de Gracía. Ook voor deze Gaudí huizen kun je beter tickets van te voren bestellen.

Bezoek ook de beroemde Ramblas wandelboulevard en de ernaast gelegen wijken Raval en de Barrio Gotico. Uiteraard mag een bezoek aan de hippe El Born en de Gracía wijken niet ontbreken. Aangezien Barcelona een grote stad is kun je wellicht beter mee gaan met een georganiseerde stadsrondleiding, zo zie je het beste van de stad en krijg je in je eigen taal tekst en uitleg, iets dat ook op de fiets mogelijk is natuurlijk..

 

Aangezien Barcelona de bezoeker veel te bieden heeft is het wellicht beter om een keer tijdens een lang weekend of midweek terug te keren. Lees hier veel tips en activiteiten zodat je die reis alvast kunt voorbereiden.

 

Tarragona

Tarraco was de oude Romeinse naam voor de huidige Catalaanse provinciestad Tarragona, gelegen aan de Costa Dorada. Deze middelgrote stad is vooral bekend om de haven maar natuurlijk ook de vele Romeinse overblijfselen zoals het Amfitheater en het Aquaduct. Tarragona is niet zo’n heel grote stad om te bezoeken en het mooiste bevindt zich in het “Part Alta” deel van de stad, ofwel het hoger gelegen deel waar ook de Kathedraal van Tarragona staat.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Met een georganiseerde tour door de stad zie je het meeste en leer je alles over de geschiedenis van een van de bekendste Romeinse vindplaatsen van Spanje. Net buiten Tarragona ligt de populaire badplaats Salou waar ook de pretparken Port Aventura en Ferrari Land te vinden zijn. Mocht je een dagje over hebben dan is het leuk om daar heen te gaan maar koop de entreebewijzen alvast van te voren om de lange rijen bij Spanje’s populairste pretparken te vermijden.

Na een bezoek aan Tarragona en Salou komen we langs Cambrils, l’Ametlla de Mar en de rijstvelden van de Ebro Delta welke zeker een bezoekje waard zijn. Wist je dat in het binnenland van de provincie Tarragona uitstekende wijnen gemaakt worden in o.a. de Priorat regio. Wellicht eens leuk om deze met een gids te bezoeken.

Castellón de la Plana

De stad Castellón de la Plana (ook wel Castellón genoemd) is de hoofdstad van de Valenciaanse provincie Castellón. Voordat we bij deze stad aankomen zijn we de Comunidad Valenciana vanuit de provincie Tarragona via het leuke Peñiscola binnengekomen. Deze plaats waar ooit de Paus woonde is zeker de moeite waard om te bezoeken en door de smalle straatjes te wandelen om uit te komen bij het kasteel van Papa Luna. Als je tijd hebt moet je ook eens de bergen in rijden om de plaats Morella te bezoeken, zeker de moeite waard.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Castellón ligt aan de Costa del Azahar en is in feite een grote havenstad waar toch wel het een en ander te bekijken is. Zoals de gotische Concatedral de Santa María uit de 13e eeuw, het gemeentehuis (ayuntamiento), El Fadri wat de staande klokkentoren is en de oude hennepmarkt Llotja del Canem.

 

Valencia

Valencia is niet alleen de hoofdstad van de provincie Valencia maar ook de hoofdstad van de hele autonome regio Comunidad Valenciana. Valencia is erg hot geworden de laatste jaren en is een gewilde bestemming voor een lang weekend of midweek. Er is dan ook veel te zien en te doen in Valencia waarbij de bezoeker van oude monumenten naar moderne architectuur gaat tijdens een bezoek.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Een van de beste manieren om de stad te ontdekken is via een stadswandeling met een plaatselijke gids. Of wat dacht je van een fietstour met een groep of een georganiseerde tour op een Segway, het is allemaal mogelijk en van te voren te boeken. Tijdens deze tours zul je ongetwijfeld het oude centrum (Ciutat Vella) bezoeken met de Kathedraal (La Seu), het Palacio de la Generalitat waar de regioregering zit, het Convento de Santo Domingo, het prachtige gotisch burgelijk gebouw Lonja de la Seda en de Torres de Quart die via de stadsmuur de toegang geven aan de stad.

 

Wat zeker niet mag ontbreken is de moderne Stad van Kunsten en Wetenschappen (Ciudad de las Artes y Ciencias) van de wereldberoemde architect Santiago Calatrava. Boek je entreebewijs voor een bezoek aan het Principe Felipe Wetenschapsmuseum of bekijk een 3D film in het Hemisferic. Leuk en leerzaam is ook een bezoek aan het l’Oceanografic, een van de grootste aquarium complexen van Europa.

 

Valencia is al wandelend met een gids te bezoeken, te ontdekken met een begeleide fietstour overdag of in de avond, met een Segway tour of met de toeristische hop-on hop-off bus. Het is ook mogelijk een kortingspas aan te schaffen waardoor een bezoekje aan Valencia voordeliger kan worden. Oh ja, wil je leren hoe je de echte Valenciaanse paella moet maken, doe dan eens een kookcursus in de regio waar deze rijstmaaltijd vandaan komt.

 

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie maar ook de referentie plaats van de Costa Blanca. Veel bezoekers van de Costa Blanca kennen de naam Alicante alleen van het vliegveld maar de stad is verrassend leuk om te bezoeken. Maak samen met een lokale gids een wandeling door de oude stad en zie daarnaast alle bezienswaardigheden of boek een Segway Tour om de hoogtepunten van Alicante te ontdekken.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Hoog boven de stad staat op de Monte Benacantil het Kasteel van Santa Barbara wat niet alleen leuk is om te bezoeken maar waar je ook een fantastisch uitzicht hebt over de stad Alicante. Naast de oude stad (casco antiguo) is het ook leuk om de wirwar van smalle straatjes in de Santa Cruz wijk te ontdekken. Bezoek de haven van de stad en flaneer over de mooie met palmen omzoomde boulevard langs de kust.

‘s-Avonds kun je genieten van een georganiseerde 3-uur durende tapastour en wie weet daarna een mooie flamenco avond om in de Spaanse stemming te komen. Kortom, Alicante is meer dan alleen maar het vliegveld van de Costa Blanca en biedt de bezoeker veel moois.

 

Murcia

De stad Murcia is de hoofdplaats van de autonome regio Murcia maar ook de provinciale hoofdplaats van de provincie Murcia. Deze stad heeft enkele bezienswaardigheden zoals de Kathedraal, het gemeentehuis, de Puente Viejo, de Plaza de Santo Domingo en de oude universiteit. Ondanks dat Murcia de belangrijkste stad van de regio is, ligt deze niet aan zee en worden andere plaatsen in de deelstaat meer bezocht.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Een van die steden is Cartagena, een havenplaats aan de Costa Cálida. Cartagena werd als Carthago al in de 3e eeuw v.Chr gesticht en maakte deel uit van het Romeinse Rijk toen de stad Carthago Nova werd genoemd. Er zijn in de stad dan ook nog Romeinse overblijfselen te vinden die wellicht het beste bezocht kunnen worden met een georganiseerde tour met een ervaren stadsgids.

Naast de Romeinse monumenten zijn er ook veel modernistische gebouwen te vinden die tijdens een fietstour door de stad te bekijken zijn. In de nabijheid van Cartagena is ook veel natuur te vinden waarbij diverse natuurparken te bezoeken zijn.

 

Almería

Almería is de eerste grote provinciale hoofdstad die we tegenkomen tijdens deze route in de autonome regio Andalusië. Almería bestond al tijdens het kalifaat van Córdoba (de Moorse tijd) toen deze stad de belangrijkste havenplaats was. Uit de Moorse tijd stamt de Alcazaba de Almería, het grote Arabische fort.

Tijdens een georganiseerde stadswandeling zul je niet alleen het oude fort bezoeken maar ook de rest van de mooie stad en o.a. de Kathedraal van Almería met de prachtige poort kunnen bewonderen of over de verschillende pleinen en de Ramblas wandelen.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

De provincie Almería is echter ook bekend vanwege de vele bekende bioscoopfilms die er werden opgenomen. Bezoek eens het mini Hollywood ofwel het West-themapark Oasys waar je jezelf waant in de cowboy tijd in het Wilde Westen.

Verken het eerste natuurpark van Andalusië in een 4x4-voertuig. Bekijk de ongerepte stranden, vulkanen, verlaten boerderijen, zoutmeren, riffen en meer in natuurpark Cabo de Gata-Nijar.

Granada

De stad Granada ligt niet aan de kust maar is uiteraard een bezoek waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van het wereldberoemde Alhambra paleizencomplex. Dit is een must om te bezoeken maar je doet er verstandig aan om de entreebewijzen ruim van te voren aan te schaffen om teleurstellingen te voorkomen. Aangezien het druk kan zijn met bezoekers bij dit prachtige Moorse bouwwerk is een ticket met voorrang wellicht ook een optie. Naast het Alhambra en Generalife is er echter nog meer te bewonderen in Granada.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Het centrum van Granada is niet heel erg groot en is makkelijk te voet te ontdekken maar de geschiedenis is zo overweldigend dat een wandeltocht met een professionele gids wellicht een goede optie is. Er zijn tal van kerken te vinden maar ook de Kathedraal wat een van de grootste is ter wereld. Hier bevindt zich de Koninklijke Kapel met de graven van de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella.

Een van de leukste wijken om rond te struinen en te genieten van het prachtige uitzicht op het Alhambra (wacht zeker op het moment dat de lichten aangaan) is Albaicín, de oude Arabische wijk met kronkelige smalle straatjes en huizen uit de 14e eeuw. Ook de wijk Sacromonte is typisch en beiden zijn met een speciale tour met gids te bezoeken om eventueel af te sluiten met een traditionele flamencoshow.

Granada heeft ook een kust genaamd Costa Tropical waar enkele leuke plaatsen te vinden zijn zoals Almuñecar en Salobreña. Daarnaast ligt er hoog boven Granada in de Sierra Nevada een skigebied dat als een van de beste en sneeuwzeker van Spanje gezien wordt … en met uitzicht op zee en soms op Afrika. Ook de Alpujarra streek is zeker een bezoekje waard.

 

Málaga

Via de Costa Tropical in Granada zijn we beland aan de Costa del Sol met meteen twee leuke plaatsen, Nerja aan de kust en het witte dorp Frigiliana iets meer naar het binnenland. Voordat je doorrijdt naar Málaga moeten deze twee plaatsen zeker even bezocht worden.

Uiteindelijk zijn we aangekomen in de hoofdstad van de provincie Málaga en van de Costa del Sol. Málaga is een bruisende stad welke de laatste jaren flink aan populariteit is gestegen. Mede vanwege de monumenten zoals het Arabische fort Alcazaba, het kasteel op de heuvel Gibralfaro en de Kathedraal van Málaga.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Málaga is een uitstekende stad om zelfstandig te voet te ontdekken maar ook eventueel met een georganiseerde wandeltocht, een ontdekkingsreis op de fiets of eventueel spannender met een Segway.

Málaga is de laatste jaren een referentie geworden wat betreft cultuur en kunst met de vele musea zoals uiteraard het Picasso museum en het woonhuis van Picasso, een kunstenaar die in deze stad werd geboren. Daarnaast is er ook het bekende Museo Carmen Thyssen en het Franse Centro Pompidou, gelegen in het nieuwe havengebied waar je heerlijk kunt flaneren langs het water.

Vanuit Málaga worden er veel excursies gemaakt naar het natuurgebied van El Torcal bij Antequera in het binnenland of naar de bekende wandeling Caminito del Rey in Álora. Ook de stad Ronda staat steevast op de wensenlijst van veel bezoekers van deze regio en het witte dorp Mijas is ook de moeite waard.

 

Cádiz

Na een lange tocht via de Costa del Sol en bekende badplaatsen zoals Torremolinos, Fuengirola, Cala de Mijas, Marbella en Estepona en een blik op het Britse Gibraltar, belanden we uiteindelijk aan de oudste stad van Europa, Cádiz. Gelegen in de Golf van Cádiz aan de huidige minder toeristische Costa de la Luz en volgens de geschiedenisboeken gesticht 1100 v.Chr.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Cádiz staat bekend om het carnaval dat hier uitbundig en al zingend gevoerd wordt in o.a. het Gran Teatro Falla. Buiten dit feest is het een vrolijke stad waar het leuk lopen is door de straten en over de pleinen of langs de kust op de promenade die in een James Bond film gebruikt werd als de Malecon in Havana, Cuba.

Een van de opvallendste monument is de Kathedraal Santa Cruz, gelegen aan een groot plein en vlakbij de zee. Op het strand La Caleta is het Balneario de la Palma te vinden met uitzicht op het in het water gelegen kasteel San Sebastian.

 

Huelva

Tussen Cádiz en Huelva ligt het grote natuurpark Parque Nacional de Doñana wat een bezoekje waard is, al is het maar vanwege de aanwezigheid van de Iberische Lynxen.

Een Spaanse elfstedentocht met de Auto en Caravan of Camper

Eenmaal in de stad Huelva kan genoten worden van kerken, pleinen, monumentale panden en rondom de stad veel natuur.

Huelva was voor Columbus het vertrekpunt op zijn reis waarbij de ontdekkingsreiziger uiteindelijk Amerika ontdekte. Columbus is dan ook overal aanwezig in de stad.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :