Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Plogging is een geliefde bezigheid in Spaans natuurgebied

Gepubliceerd op 9 maart 2021 om 09:48


PLOGGING IS EEN GELIEFDE BEZIGHEID IN SPAANS NATUURGEBIED

Plogging is een geliefde bezigheid in Spaan Natuurpark Cabo de Gata-Níja

Plogging is een geliefde bezigheid in Spaan Natuurpark Cabo de Gata-Níjar, dit park is een ecologisch meest waardevolle gebied in de provincie van Almería. Plogging is een sportieve trend, die een paar jaar geleden uit Zweden kwam overwaaien naar Spanje, toch blijft dit natuurpark even waardevol ondanks of dankzij de grote bezoekersaantallen.

Plogging is een geliefde bezigheid in Spaan Natuurpark Cabo de Gata-Níja

Dit dankzij mensen die doen aan plogging, een beweging die sport en zorg voor het milieu met elkaar combineert. Plogging is een combinatie van joggen en het opruimen van afval. Het is ontstaan in 2016 in Zweden waar de twee activiteiten (jogga = joggen in het Zweeds) en plocka upp (oprapen in het Zweeds) worden gecombineerd.

Booking.com

Sporten combineren met zorg voor het milieu

Als gevolg van het toenemende zwerfafval besloten de Zweden het afval op te ruimen terwijl ze in de natuur aan het hardlopen waren. Plogging combineert het hardlopen met squats en rek- en strekoefeningen doordat je steeds moet bukken. In 2018 sloeg deze hype over naar andere landen. Volgens schattingen doen zo’n 20.000 mensen dagelijks aan plogging verdeeld over zo’n honderd landen.

Plogging RRevolution

Begin maart schreef de Spaanse nieuwssite Efe Verde dat in de provincie Almería de organisatie Plogging RRevolution is ontstaan die samen met ambassadeurs plogging-evenementen in dit gebied in Andalusië organiseren. De dubbele RR staan voor Recoge (oprapen) en Recycla (recyclen) en het doel is om mensen bewust te maken van het milieu en dat we de zorg voor het milieu kunnen combineren wanneer we zelf voor ons lijf zorgen. Bepakt met handschoenen en vuilniszakken gaan deelnemers elke dag van start om tijdens een hardlooprondje zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen.

Invloed coronapandemie op plogging

Ook op plogging heeft de coronapandemie zijn weerslag; dat blijkt uit de dagelijkse hoeveelheid mondkapjes die worden opgeraapt tijdens een hardlooprondje. Hoewel Covid-19 ervoor heeft gezorgd dat deze evenementen niet meer in grote groepen kunnen plaatsvinden, blijft plogging onveranderd populair onder de deelnemers. Het sporten gaat gewoon door, maar dan vaker en in kleinere groepen.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Inspanje.nl

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :