In Spanje ontwaken de Slangen uit hun winterslaap

Gepubliceerd op 6 mei 2021 om 07:53

In Spanje ontwaken de Slangen uit hun winterslaap

Welke 5 slangen soorten zijn nu het meest giftig, die je zou kunnen tegenkomen tijdens je reizen in het Spaanse paradijs.

De temperaturen stijgen en daardoor ontwaken steeds meer slangen uit hun winterslaap  en worden weer actief. Er zijn reeds alweer verschillende exemplaren gevangen genomen maar de komende tijd zullen er steeds meer uit hun winterslaap ontwaken.

IN SPANJE ONTWAKEN DE SLANGEN UIT HUN WINTERSLAAP

Vooral op de Balearische eilanden Ibiza en Formentera hebben ze al jaren te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee ‘pitiusas’ eilanden voorkomen. Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die veel als decoratie gebruikt worden.

Booking.com

De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de ‘culebra de escalera’ ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de ‘serpiente de herradura’ ofwel hoefijzer-zweepslang, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zich af kunnen bijten.

De slangen worden nadat ze gevangen zijn in de meeste gevallen gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen en andere inheemse diersoorten in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

 

2020

In de zomer van 2020 (in de winter zijn er geen slangen) werden er 1.381 slangen gevangen, iets meer dan in 2019. Op Formentera steeg de slangen vangst met 5% naar 494 slangen. Om de slangen te vangen werden er door de autoriteiten meer dan 400 slangenvallen geplaatst waarna de slangen door de experts werden meegenomen. Op Ibiza steeg het aantal gevangen slangen met 7% naar 889 slangen. 

Sinds dat men vier jaar geleden in 2016 is begonnen met de campagne COFIB zijn er maar liefst 6.463 slangen gevangen in de speciale slangenvallen die in totaal 263.575 dagen dienst hebben gedaan. In 2021 zijn er drie keer zoveel slangenvallen verdeeld op beide eilanden.

 

Maar nu wil je misschien weten voor welke vijf je alert moet zijn? Hier is een lijst van de meest giftige slangen die je zou kunnen tegenkomen tijdens je reizen in het Spaanse paradijs. Van waar ze kunnen worden gezien tot symptomen van een beet.

 

Seoane’s adder (Vipera seoanei)

Endemisch in het uiterste zuidwesten van Frankrijk en de noordelijke delen van Spanje en Portugal, kan de zeeadder (ook bekend als Baskische adder en Iberische kruisadder) een beetje moeilijk te herkennen zijn. Met verschillende kleurpatronen, kan men een bruin zigzagpatroon zien, een ander met een dubbel gestreept patroon, of je kunt een volledig bruin type zien.

Maar met een gemiddelde lengte van 45-50 cm, iets kleiner dan andere Iberische adders, bevinden ze zich niet helemaal in dezelfde klasse als de pythons die je in veel andere delen van de wereld zou kunnen tegenkomen. Hoewel ze de grote gestalte van andere slangen missen, is één ding zeker dat ze een vervelende beet kunnen bezorgen. De toxiciteit van hun gif varieert sterk, afhankelijk van de regio’s van de exemplaren, maar men denkt dat de adders die worden gevonden in de Cantabrische bergen, aan de noordkust van Spanje, de hoogste toxiciteit hebben.

Maar raak niet te snel in paniek, want het is slechts in zeer zeldzame gevallen, meestal bij ouderen of kinderen, dat hun beten fataal kunnen zijn. Hoewel, het is nog steeds een behoorlijk pijnlijke steek die je het beste kunt vermijden, en altijd medische hulp inroepen als je wordt gebeten.

 

Montpellier-slang (Malpolon monspessulanus) (hoofdfoto)

Hoewel het de grootste slang in Iberia is (tot 2 m) en een van de meest voorkomende slangen in de Middellandse Zee, is het gif van de Montpellier-slang vrij mild. Meestal een grijze, groene, zwarte of bruinachtige kleur, met vlekken, deze slang geeft er meestal de voorkeur aan vast te houden aan zanderig of rotsachtig, open terrein. Maar ze is redelijk aanpasbaar en kan op grote hoogte worden gevonden of langs de rivieroevers glijden, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.

Zoals veel slangen, wordt deze alleen agressief als ze wordt bedreigd of in het nauw wordt gedreven. Als dit gebeurt, pas dan op dat hij zijn kop opheft, zijn nek plat maakt en sist. Dit is zeker jouw cue om het zo snel mogelijk te laten. Vanwege zijn achtertanden is de kans echter vrij zeldzaam om met gif te worden geïnjecteerd. In feite moet het vaak een bijzonder goede grip op zijn prooi hebben om effectief te zijn. Dat gezegd hebbende, moet je je bewust zijn van symptomen als stijfheid, zwelling, gevoelloosheid en koorts, aangezien dit kan betekenen dat hij deze keer zijn gif met succes heeft overgebracht, waardoor je het zeer ongelukkige slachtoffer wordt.

Asp adder (Vipera aspis)

Als je niet het type ‘vakantie in de bergen’ bent, hoef je je hier niet al te veel zorgen over te maken, aangezien deze voornamelijk te vinden is rond het gebergte van de Pyreneeën. Mocht je echter de adder tegenkomen, dan is er zeker niet mee te spotten.

Deze glibber is een van de gevaarlijkste slangen in Spanje, met slechts één beet die dodelijk is. Hij groeit op tot een gemiddelde lengte van 60-65 cm, heeft een brede, driehoekige kop en een licht opstaande snuit en ligt op zijn prooi te wachten. Hoewel ze normaal gesproken de voorkeur geven aan hagedissen en kleine vogels, is het bekend dat ze van tijd tot tijd een hap van menselijk vlees nemen, als ze worden bedreigd. Symptomen van de beet van deze adder zijn onder meer pijn die zich snel verspreidt, zwelling en verkleuring, evenals een mogelijke beperking van het gezichtsvermogen. Indien gebeten, moet onmiddellijk medische hulp worden gezocht.

Voor het grootste deel heeft deze soort echter de neiging om confrontaties uit de weg te gaan en heeft ze een mild en timide karakter. Dus, tenzij je actief op zoek bent naar een addergevecht tijdens je volgende vakantie (wat we zeker niet aanbevelen), zou je jezelf niet in te groot gevaar moeten brengen.

 

Lataste’s adder (Vipera latastei)

De lataste’s adder (ook bekend als stompneuzige adder) wordt gevonden op het Spaanse schiereiland en houdt zich liever vast aan droge, rotsachtige gebieden. Hij is relatief gemakkelijk te herkennen. Met een opvallende driehoekige kop en een donker zigzagpatroon op zijn rug, zou je niet al te veel moeite moeten hebben om hem te herkennen. Wees echter gewaarschuwd, het is meestal verborgen onder rotsen, dus je denkt misschien dat de kust veilig is, totdat hij naar buiten glijdt.

Dus, wat moet je doen als dit gebeurt? Nou, gelukkig zijn ze kalm en ingetogen van aard en hebben ze vaak de neiging om te vluchten wanneer ze worden benaderd. Dat wil echter niet zeggen dat ze nooit aanvallen. Net als veel andere van hun slangenverwanten zullen ze zeker voor zichzelf opkomen als ze in een compromitterende positie worden gebracht. Een dosis van het gif van deze slang kan leiden tot symptomen zoals braken, duizeligheid, ademhalingsproblemen en een mogelijke collaps. Hoewel dodelijke slachtoffers zelden voorkomen bij deze beet, moet toch medische hulp worden ingeroepen.

Sinds 2008 is deze soort echter geclassificeerd als bijna bedreigd en kwetsbaar vanwege het verlies van leefgebied. Het goede nieuws voor je is dus dat ze tijdens je reizen vrij gemakkelijk te vermijden zijn.

Valse gladde slang (Macroprotodon cucullatus)

De valse gladde slang (ook bekend als de slang met een kap) is endemisch in de Middellandse Zee en wordt voornamelijk aangetroffen in de regio Catalonië in Spanje. Hij is vaak grijs of bruin van kleur en bereikt een maximale lengte van ongeveer 55 cm. Hoewel klein, is dit een springerig mannetje en kan hij worden gevonden tussen het struikgewas, verborgen in rotsachtige gebieden, aan het water en zelfs in menselijke nederzettingen.

Het goede nieuws is dat, vanwege de achteraan geplaatste hoektanden, een beet van een ervan vaak vrij onwaarschijnlijk is. En, nog beter nieuws, het bezit een mild gif, dat niet al te schadelijk zou moeten zijn voor mensen. Een slangenbeet is echter een slangenbeet en kan diepe en vaak pijnlijke wonden achterlaten, met mogelijk risico op infectie.

Aangezien de staat van instandhouding van ‘minste zorg’ is, lijkt het erop dat deze jongens een behoorlijke hoeveelheid habitatverlies kunnen verdragen. Het slechte nieuws is natuurlijk dat ze misschien niet zo gemakkelijk te vermijden zijn als de adder van de kwetsbare lataste. Echter, net als de rest van de slangen op de lijst, als je wegloopt en hun territorium respecteert, zou je in staat moeten zijn om op afstand te blijven en elk potentieel risico op een aanval te vermijden.

 

Zijn er gevaarlijke slangen in Spanje?

Hoewel er slechts vijf giftige slangen in Spanje zijn, zijn er in totaal 13 soorten slangen. De gevaarlijkste zijn natuurlijk degenen die gif kunnen injecteren, maar dat betekent niet dat je op je hoede kunt zijn voor de anderen. De ladderslang komt overal in Spanje voor en staat bekend om zijn agressieve karakter, dus ook al is een beet niet dodelijk, het zal nog steeds een vervelende steek zijn waar je absoluut zonder zou willen.

 

Zijn slangen beschermd in Spanje?

Slangen zijn wettelijk beschermd in Spanje. Men denkt dat ze heilzaam zijn vanwege hun gewoonte om grote aantallen knaagdieren en ander ongedierte te consumeren.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :