Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Op zaterdag 9 oktober heeft de regio Valencia een feestdag

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 08:15

OP ZATERDAG 9 OKTOBER HEEFT DE REGIO VALENCIA EEN FEESTDAG

Zoals elk jaar zal ook dit jaar in de  regio Comunidad Valenciana, dat betekend in de provincies Valencia,Castellón en Alicante morgen 9 oktober de Día de la Comunidad Valenciana gevierd worden. Op 9 oktober staat de hele regio Valencia stil dat op 1238 Koning Jaime I de stad Valencia heroverde op de Moorse bezetters waarna vele jaren later in 1304-1305 het Reino de Valencia werd opgericht. 

OP ZATERDAG 9 OKTOBER HEEFT DE REGIO VALENCIA EEN FEESTDAG

Vanwege de corona-crisis en de in Spanje en de autonome regio genomen corona-maatregelen zullen niet alle traditionele activiteiten waar normaal gesproken duizenden mensen op af komen en/of aan deelnemen doorgaan. Daarom is er dit jaar een alternatieve regionale feestdag waarbij het vuurwerk op 8 oktober en de Valenciaanse Mascleta op 9 oktober wel door zullen gaan maar op een andere manier.

Booking.com

LET OP: Het onderstaande is wat er georganiseerd zou worden als er geen corona-crisis zou zijn. Activiteiten kunnen geannuleerd of aangepast zijn.

Op 9 oktober en de dagen ervoor worden er veel activiteiten georganiseerd in de regio Valencia. Zo zijn er processies waarin de autoriteiten meelopen, zijn er middeleeuwse markten, optredens en op de dag zelf vuurwerk.

Terwijl er festiviteiten zijn in de hele autonome regio ligt de aandacht meestal in de grotere steden zoals Castellón, Alicante en natuurlijk de hoofdstad Valencia. Het is in de hoofdstad waar op 9 oktober de Valenciaanse vlag ‘senyera’ gedragen wordt van het gemeentehuis waar de vlag bewaard wordt tot aan de kathedraal. Tijdens de stoet wordt er gestopt bij het standbeeld van Koning Jaime om bloemen te leggen.

 

De avond voor de feestdag zelf vindt er in het Turia Park in Valencia om middernacht een spectaculair vuurwerk plaats. Op 9 oktober is er ook genoeg vuurwerk te zien in Valencia en wordt uiteraard de mascleta (knalvuurwerk) erbij gehaald (bekend van de fallas).

 

Geliefden

Op 9 oktober wordt er nog een ander feest gevierd namelijk dat van de heilige San Dionisio, de heilige van de geliefden. Op die dag vindt er een traditie plaats die de naam “mocaorá” heeft gekregen en waarbij mannen aan hun vrouwen, vriendinnen of geliefden een geknoopte zijden sjaal geven met daarin marsepein, symbool van vruchtbaarheid in de Comunidad Valenciana. De vrouw dient deze sjaaltjes te bewaren om te laten zien hoe lang de liefde al duurt.

 

Koning Jaime

Rey Jaime heeft in het Nederlands de naam Jacobus I van Aragón gekregen en heeft als bijnaam de ‘overwinnaar’. Jacobus I was niet alleen koning van Aragón maar ook graaf van Barcelona, heer van Montpellier en koning van Mallorca. Jacobus of Jaime staat met name bekend vanwege zijn verovering (reconquista) van de Balearen eilanden van de Moorse bezetters, te weten in het jaar 1229 Mallorca, 1232 Menorca en 1235 Ibiza. In 1238 veroverde Jaime Valencia en daarna Murcia in 1244.

De herovering van wat nu bekend staat als de Comunidad Valencia gebeurde eigenlijk tussen 1229 en 1245 waarbij Jaime 16 jaar nodig had om alle regio’s te heroveren op de Moren. De herovering gebeurde in verschillende fases waarbij deze begon in het noorden zoals Burriana, Peñíscola en Morella in de huidige provincie Castellón gevolgd door de verovering van Valencia op 9 oktober 1238 en later verder naar het zuiden in de huidige provincie Alicante tussen 1242 en 1245.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

bron:  SpanjeVandaag

Wat gaan we ondernemen in de regio Valencia?

Misschien ook interessant :