Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Het tomaten festival - La Tomatina in Buñol


HET TOMATEN FESTIVAL - LA TOMATINA IN BUÑOL

Elk jaar vindt op de laatste woensdag van de maand augustus het tomaten festival of in het Spaans La Tomatina plaats in dorpje Buñol. Dit stadje ligt rond 38 kilometer westelijk van de stad Valencia in de provincie Valencia. Dit bekende of moet ik zeggen wereld beroemde tomaten festival. Het stadje wordt op deze laatste woensdag van augustus overspoelt met rond de 40.000 deelnemers die aan het bekende tomatengevecht “Tomatina” deelnemen. Tijdens het tomaten gevecht worden rond 160.000 kilo tomaten `”misbruikt” waardoor de deelnemers, de straten en gebouwen rood kleuren

HET TOMATEN FESTIVAL - LA TOMATINA IN BUÑOL

Foto: Wikipedia 

Dit jaar wordt niet alleen de 75e editie  gevierd maar ook de 20e editie sinds dat het feest in 2002 tot ‘Fiesta de Interés Turístico Internacional’ werd verklaart. In 2020 en 2021 ging la Tomatina niet door vanwege de pandemie maar in 2022 keert het feest weer helemaal in volle glorie terug.

Dat la Tomatina niet meer alleen een feest is van de mensen uit het dorp is al langer bekend en de deelnemers, die net als de afgelopen jaren kaarten moeten kopen, komen van heinde en ver waarbij normaal gesproken het aantal Aziaten altijd erg groot is.

Booking.com

Of dat dit jaar ook weer grote het aantal buitenlandse deelnemers weer gaat halen is nog maar de vraag. De organisatie verwacht echter dat er meer Spaanse deelnemers zullen zijn dit jaar dan buitenlandse tomatengooiers.

 

Buñol, het rustige dorpje in het binnenland van de provincie Valencia, zal om 12 uur op 31 augustus (2022) omgetoverd worden tot ‘Tomato Village’. Buñol telt slechts 10.000 inwoners, een aantal wat oploopt tot meer dan 50.000 gedurende de feesten. Ondernemers zijn ervan overtuigd dat de stroom van deelnemers ook dit jaar de economie een impuls zal geven.

 

 

Kaarten

Net zoals voorgaande jaren moeten er kaarten gekocht worden waarvan er maximaal 12.000 beschikbaar zijn voor organisaties en particulieren. De prijs per kaart is 12 euro en dit wordt hoofdzakelijk gevraagd om een maximaal aantal deelnemers te kunnen hebben omdat het de laatste jaren veel te druk was geworden en om zo ook de hoge schoonmaakkosten te kunnen bekostigen.

 

Technisch gesproken moeten de tomaten voor dat deze klaar zijn voor het gooien geplet worden aangezien een harde tomaat op iemands lichaam behoorlijk pijn kan doen. De tomaten zelf komen niet uit de regio Valencia maar uit de regio Extremadura omdat de tomaten daar goedkoper zijn en precies deze soort niet goed is voor de verkoop vanwege het gebrek aan smaak. Er wordt volgens de organisatie dan ook geen eten verspild zoals velen altijd denken.

 

Geschiedenis

La Tomatina is een feest dat gevierd wordt in het dorpje Buñol in de provincie Valencia. Het is een jaarlijks terugkerend tomatengevecht op de laatste woensdag van augustus. Dit evenement trekt altijd veel toeristen. Samen met de San Fermín-feesten en de bijbehorende stieren rennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.

 

In 1944 zochten enkele jongeren ruzie omdat ze deel wilden nemen aan een typische lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden). Omdat ze zich in de buurt van een groentekraam bevonden, stalen ze tomaten om die naar de optocht te gooien. De oproerpolitie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden. Het jaar daarop herhaalden de jongeren deze truc, met ditmaal van huis meegebrachte tomaten. Ook toen werden ze weer door de ordetroepen opgepakt. Na dit enkele jaren achtereen volgehouden te hebben, werd dit een traditie zonder dat er een officiële status van was vastgelegd.

 

In 1950 stond de gemeenteraad van Buñol het feest nog toe, maar het jaar daarna niet meer en een aantal deelnemers werd opgepakt. Door veel druk van de buurgemeenten werden deze toch vrijgelaten. Uiteindelijk werd het gehele feest toegestaan en naast het gooien van tomaten werden andere gebruiken gemeengoed. Zo werd men met water overgooit en werden er waterstralen op de tegenstander gericht. In 1957 werd het feest weer verboden en stond op overtreding een gevangenisstraf. Dat jaar besloten omwonenden om een lijkwade met een grote tomaat door het dorp te dragen, “om hem te begraven”. Deze processie werd bijgestaan door bands die begrafenismuziek speelden.

In 1959 werd Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers. In 2013 was het voor het eerst dat deelnemers moeten betalen voor deelname aangezien de kosten steeds hoger worden, er meer buitenlanders naar Buñol komen om deel te nemen aan de festiviteiten en men slechts plaats heeft voor een beperkt aantal deelnemers in de smalle straten.

 

ZORG DAT JE,JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :